Άσκηση και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας. Πολλές είναι οι μέλλουσες μαμάδες, οι οποίες αναρωτιούνται αν η άσκηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια αυτής.

Η άσκηση ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία σας. Ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς, κάτι που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σας προετοιμάσει για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού. Η γυμναστική σάς βοηθάει να αντιμετωπίσετε ενοχλήσεις όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα. Καθώς επίσης και να ξαναβρείτε τη φόρμα σας αφού γεννηθεί το μωρό.

«Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Το σημαντικότερο είναι να προσέχετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας»

Αν δεν γυμνάζεστε, επιλέξτε μια ήπια άσκηση, όπως το βάδισμα ή την κολύμβηση.  Το κολύμπι είναι ιδανικό, καθώς χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική σας στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση –κάτι που ισχύει και για το βάδισμα.

Advertisements
Ad 14

Για πιο ήπιες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα, δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους –και τα δύο γυμνάζουν το σώμα σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σας βοηθούν να ετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά για τη γέννα.

 

Στο 2ο τρίμηνο είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς παίρνετε βάρος λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Η γιόγκα συνιστάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Προσέξτε όμως τις στάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πτώση.

Διαβάστε επίσης  Γλυκοπατάτα & πατάτα: ποιες είναι οι διαφορές τους;

Οι έγκυοι που γυμνάζονται έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και μειωμένη εμφάνιση των φυσιολογικών ενοχλήσεων που σχετίζονται με την κύηση (αδυναμία, υπνηλία, φλεβίτιδα, οίδημα). Έχει αποδειχτεί ότι οι έγκυοι που γυμνάζονται παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Tips:

  • Αποφύγετε τις ξαφνικές κινήσεις όπως τα τινάγματα και χοροπηδήματα ή γρήγορες αλλαγές στην άσκηση.
  • Αποφύγετε σπορ που έχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού: σκι, μπάσκετ, βόλεϊ και δραστηριότητες που απαιτούν στροφική κίνηση της μέσης ή βαθειές κάμψεις των γονάτων.
  • Περιορίστε την αεροβική άσκηση σε χαμηλή ένταση.
  • Μετρήστε τους παλμούς της καρδιάς σας στο ζενίθ της δραστηριότητας, για να σιγουρευτείτε ότι δεν ξεπερνάτε τους 140 παλμούς το λεπτό.
  • Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη. Πίνετε άφθονο νερό και μη γυμνάζεστε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
  • Και θυμηθείτε, πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε μια καινούργια σειρά ασκήσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού