
Οι πιασμένοι μύες αποτελούν συχνό φαινόμενο. Με αφορμή την περίοδο της καραντίνας πολλοί ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν να γυμνάζονται μόνοι τους στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αθλούνται είτε βλέποντας βίντεο, είτε βρίσκοντας ασκήσεις εκγύμνασης σε διάφορα site, χωρίς την επιτήρηση από κάποιον επαγγελματία-ειδικό. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, να γίνονται με λάθος τρόπο οι ασκήσεις και να ζορίζονται οι μύες. Ως αποτέλεσμα το άτομο συχνά αισθάνεται πιάσιμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο τραυματίζει τους μύες του.
Για να αποφύγουμε λοιπόν όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένα απλά βήματα ώστε να βοηθήσουμε και να χαλαρώσουμε τους μύες μας κατά την εκγύμναση.
Όσον αφορά τη γυμναστική:
- Να μην ξεχνάμε τη προθέρμανση. Αποτελεί το πρώτο και βασικότερο βήμα για να ξεκινήσουμε κάποια δραστηριότητα. Η παράλειψή της, μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε πιάσιμο, ακόμη και σε τραυματισμό.
Εκτός όμως από την προθέρμανση θα ήταν σημαντικό να μην παραλείπουμε και την αποθεραπεία.
- Να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού. Ασκήσεις όπως οι κάμψεις και η σανίδα, εφόσον γίνονται τακτικά, δυναμώνουν τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Mερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες μπορείτε να δείτε: εδώ
- Δεν παραλείπουμε την άσκηση, ακόμη και αν είμαστε πιασμένοι. Εάν παρατηρήσουμε κάποια ενόχληση, συνεχίζουμε τη γυμναστική μας σε ηπιότερους τόνους, για 1 με 2 μέρες, ώστε να κυκλοφορήσει σωστά το αίμα στους μύες.
Όσον αφορά τη διατροφή:
- Να τρώμε αβγά. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, τα αβγά (όπως και τα ψάρια) μπορούν να μας δώσουν και βιταμίνη d, η έλλειψη της οποίας προκαλεί μυϊκούς πόνους.
- Να πίνουμε τσάι από χαμομήλι. Σε μορφή εκχυλίσματος βοηθά σε περίπτωση μυϊκών σπασμών, ενώ όταν το πίνουμε βοηθά στους πόνους των μυών.
- Να τρώμε μούρα. Τα αντιοξειδωτικά του, βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε δυνατοί.
- Να τρώμε μπανάνες, πατάτες και να πίνουμε χυμούς πορτοκάλι. Η έλλειψη καλίου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και πιασίματα.Όταν οι μύες ασκούνται, «χτίζουν» γαλακτικό οξύ. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πόνο στους μύες. Το κάλιο, συνιστά την καλύτερη λύση της φύσης για τους μυϊκούς πόνους
- Να πίνουμε πολύ νερό. Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό, περίπου 75%. Οι μύες δεσμεύουν το μεγαλύτερο μέρος νερού που διαθέτει ο οργανισμός μας. Αυτό συμβαίνει διότι, το νερό βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας καθώς είναι απαραίτητο για να επιτελεστούν βασικές βιολογικές λειτουργίες. Όταν δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς το σώμα μας και ειδικότερα οι μύες είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο. Κατά γενική ομολογία, 8 με 10 ποτήρια νερού την ημέρα αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η σωματική άσκηση που ακολουθείται καθώς και τα χαρακτηριστικά του ατόμου.
μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τους πόνους στους μύες :
- Να κάνουμε μπάνιο με κρύο και ζεστό νερό. Η εναλλαγή της θερμοκρασίας μεταξύ του κρύου και του ζεστού νερού, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Κατά συνέπεια συμβάλλει στην θεραπεία των μυών .
- Να κάνουμε μασάζ. Ένα καλό, χαλαρωτικό μασάζ, ανακουφίζει τους μύες μας και ανακουφίζει και εμάς τους ίδιους.
- Να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό. Εάν ο πόνος επιμείνει, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο ιατρό, ώστε να μας καθοδηγήσει να ξεπεράσουμε τον τραυματισμό.
- Πηγές:
https://www.iatronet.gr/askisi/diatrofi-gia-askisi/article/42198/pws-na-anakoyfisete-toys-piasmenoys-mys.html