Το πορτοκάλι είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Έχουμε την τύχη να το βρίσκουμε παντού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πορτοκαλιών.
Χωρίζεται σε δύο ποικιλίες, την πικρή και τη γλυκιά που είναι συνήθως πιο αρωματική. Όσον αφορά τη θερμιδική του ανάλυση, προσφέρει μόλις 47 θερμίδες στα 100 γραμμάρια ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Τα οφέλη
Ως γνωστόν, το πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τη γεύση του και για τις ευεργετικές του ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα:
Μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι χαμηλή, όπως και η αύξηση της γλυκαιμίας που προκαλεί. Το πορτοκάλι, περιέχει επίσης επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), καλίου και φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9). Η θειαμίνη συμβάλλει στο μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή διάθεση. Το κάλιο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη Β9 συνεισφέρει στην πρόληψη του εγκεφαλικού, της αναιμίας και βοηθά στη γρήγορη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη, όπως στο νεογνό και στην εγκυμοσύνη.
Στο πορτοκάλι υπάρχουν πολλές φυτοχημικές ουσίες και φλαβονοειδείς ενώσεις με αντιοξειδωτικές δράσεις, προσφέροντας προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των μορίων (ελεύθερων ριζών) που ασκούν ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.
Εκτός των άλλων, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους.
Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Άλλες ευεργετικές δράσεις, είναι η πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της αρθρίτιδας, του καταρράκτη, του καρκίνου και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα πορτοκάλια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.
Διαβάστε ακόμη: https://maxmag.gr/soma-igia/giaoyrti-ola-osa-ofeileis-na-gnorizeis-gia-ayto/