Το γιαούρτι φημίζεται για τις θρεπτικές του ιδιότητες και είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Η ελαφριά του γεύση, το καθιστά μία από τις πιο εύπεπτες τροφές ενώ παράλληλα μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας.
Επειδή το γιαούρτι συχνά αποτελεί ενδιάμεσο γεύμα, μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκα φρούτα και να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β2 και Β12, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ιώδιο. Το παραδοσιακό γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη), δρα κάλλιστα κατά της κακοσμίας του στόματος και καταπολεμά την εμφάνιση της τερηδόνας και τα βακτηρίδια που βρίσκονται στη γλώσσα και στο σάλιο. Επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη του οργανισμού, στο μεταβολισμού του λίπους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς προσφέρει έντονο το αίσθημα του κορεσμού και προάγει τη γενικότερη καλή υγεία. Το γιαούρτι βοηθά ακόμη στη σωστή λειτουργία του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος και συνίσταται να καταναλώνεται από γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντιβίωση καθώς έχει αποδειχθεί ότι τις προστατεύει από λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος.
Πολλές αποτελεσματικές δίαιτες με στόχο την απώλεια του βάρους, περιλαμβάνουν γιαούρτι χαμηλών λιπαρών στο καθημερινό διατροφολόγιο τους, διότι βοηθά τόσο στην απώλεια του σωματικού λίπους όσο και στην -κατά το δυνατόν- μεγαλύτερη διατήρηση της υπάρχουσας μυϊκής μάζας. Ταυτόχρονα το ασβέστιο που παρέχει, προφυλάσσει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στην καταπολέμηση της σύνθεσης νέων λιπωδών κυττάρων και οδηγεί στην χρησιμοποίηση του υπάρχοντος λίπους από τα κύτταρα αυτά, επιδρώντας έτσι εναντίον της παχυσαρκίας.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη γιαουρτιού, συνήθως σε μορφή βελουτέ με καθόλου, χαμηλά ή πλήρεις σε λιπαρά.
- Στραγγιστό: Έχει σφιχτή και κρεμώδη υφή και παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας και ανθόγαλα.
- Πρόβειο (χωρίς ανθόγαλα): Είναι πιο ρευστό από το στραγγισμένο και παρασκευάζεται από αγνό πρόβειο γάλα.
- Αγελάδας σκέτο: Παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο, νωπό ή συμπυκνωμένο γάλα.
- Με προσθήκη φρούτων ή δημητριακών: Παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας και ανθόγαλα.