Η επίδραση της καφεΐνης στην εγκεφαλική λειτουργία είναι πολύ σημαντική. Η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μας δημιουργεί το αίσθημα της κόπωσης και της έντονης υπνηλίας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες ιδιότητες της καφεΐνης στην επίδραση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από ένα ευχάριστο ρόφημα για τους περισσότερους, αποτελεί και μια πηγή, η οποία συμβάλει στην βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Πως προκύπτει όμως αυτό;
Επίδραση καφεΐνης στην εγκεφαλική λειτουργία
Το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία έκανε μια σημαντική έρευνα γύρω από αυτό το θέμα, η οποία είχε δημοσιευθεί στο Cerebral Cortex.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η καφεΐνη μετατρέπει την φαιά ουσία στον εγκέφαλο, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του όπως η μνήμη και η αντίληψη.
Οι επιπτώσεις αυτών των ενεργειών είναι παροδικές και θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα γύρω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι, ο καφές ήταν ανεπιθύμητος το βράδυ για να μην κόψει τον ύπνο. Αντ’ αυτού όμως έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει το αντίθετο. Ο καφές δεν μειώνει την ποσότητα του ύπνου, ούτε χαλάει την ποιότητα του.
Η έρευνα που έγινε διαπίστωσε ότι, η καφεΐνη έχει μηδενική επίδραση στον ύπνο. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που θα βρούμε τον ιππόκαμπο, μειώθηκε 10 μέρες μετά την κατανάλωση καφέ.
Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο, όπως η καθημερινή κατανάλωση του επηρεάζει την λειτουργία του αισθητά.
Παρά όμως, του ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες, δεν έχει διαπιστωθεί τελικά κατά πόσο επηρεάζει η καθημερινή κατανάλωση καφέ ή η σπάνια κατανάλωση του.
Θετικές επιπτώσεις της καφεΐνης στην εγκεφαλική λειτουργία
Οι θετικές επιπτώσεις της καφεΐνης στον οργανισμό μας είναι πολλές και αξιοσημείωτες. Πρώτα από όλα, μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης. Επίσης, τονώνει τον εγκέφαλο ώστε να εστιάζει και συγκεντρώνεται.
Ακόμη, βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης, τον χρόνο αντίδρασης. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης ή των νόσων Alzheimer και Parkinson.
Επιπροσθέτως, μπλοκάρει την αδενοσίνη, δηλαδή τον νευροδιαβιβαστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για το αίσθημα κόπωσης που νιώθουμε. Είναι φυσικό τα επίπεδα της αδενοσίνης να έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο κουρασμένοι.
Πρόσθετες θετικές επιπτώσεις της καφεΐνης στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καφεΐνη συνδέει τους υποδοχείς της αδενοσίνης με τον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να βοηθάει στο να παραμένουμε ξύπνιοι και να μην νιώθουμε το αίσθημα κόπωσης.
Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο αίμα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί η δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και νορεπιρεφρίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η κατάσταση διεγείρει τον εγκέφαλο και τον βοηθάει να εστιάζει καλύτερα και να αντιδρά γρηγορότερα.
Όσον αφορά στην καφεΐνη και την θεοβρωμίνη που υπάρχουν στο κακάο, έχει φανεί πως βοηθούν στην διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία ως νευροδιαβιβαστής έχει χαλαρωτική δράση.
Επίσης, ενισχύουν την ευφυΐα καθώς βοηθάει τον εγκέφαλο να κατανοήσει καλύτερα την γνώση που έλαβε και να κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες γύρω από αυτή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των νόσων Alzheimer και Parkinson κατά 28-60%.
Πηγές
Νέα στοιχεία για την επίδραση της καφεΐνης στην εγκεφαλική λειτουργία – therapies.gr – Αναρτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: therapies.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.4.2023)
Επίδραση καφεΐνης στην διάθεση μας και τον εγκέφαλο – Your Daily Nutrl – Αναρτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: yourdailynutri.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.4.2023)
Α. Λ. Πέτρου – Καφεΐνη: Κακάο, Καφές, Σοκολάτα – Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αναρτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: etftl.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.4.2023)