ΚΑΡΠΑ: Το φιλί της ζωής

Μόλις είχαν βγάλει την δίμετρη μελαχρινή κολυμβήτρια από την θάλασσα ακόμα βρεγμένη με τα μαλλιά κολλημένα στα μάγουλα. Είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό ότι είχε αρκετά δευτερόλεπτα να κινηθεί το στήθος της και ο κόσμος κατάλαβε ότι η τελευταία της ανάσα είχε πια ταξιδέψει αρκετά μέτρα μες στην θάλασσα και ύστερα στον ουρανό με το αεράκι. “Κάποιος να της δώσει το φιλί της ζωής”, ακούστηκε.

Κάνε ΚΑΡΠΑ, σώσε μια ζωή!

Το φιλί της ζωής ή ΚΑΡΠΑ (ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση) ή αγγλιστί CPR (CardioPulmonary Ressuscitation) είναι η διαδικασία κατά την οποία ο διασώστης υποκαθιστά την καρδιά και τους πνεύμονες του θύματος κρατώντας το εν ζωή έως ότου να συνέλθει ή να καταφθάσει εξειδικευμένη βοήθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για αλυσιδα επιβιωσης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι απλά:

 1. Ακούω, βλέπω, αισθάνομαι έχοντας ανοίξει τον αεραγωγό για 10 δευτερόλεπτα για να καταλάβω αν το θύμα αναπνέει (ή έχει ενδείξεις ζωής). Αποτέλεσμα εικόνας για cpr airwayΑν λοιπόν δεν έχει….
 2. Φωνάζω βοήθεια!! Είτε κάποιος περαστικό είτε εσύ πρέπει να καλέσετε το ΕΚΑΒ. Μην ξεχνάς ότι: Κάνοντας ΚΑΡΠΑ αυτό που προσφέρεις στην ουσία είναι χρόνος. Διατηρείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργικός μέχρι να έρθει κάποιον να κάνει “ηλεκτροσόκ” και να ξαναβάλει την καρδιά μπροστά.
 3. Τηλεφωνώ στο 166 (ή στο 112 εντός Ευρώπης): “Έχω έναν αναίσθητο άνθρωπο που δεν αναπνέει και ξεκινάω ΚΑΡΠΑ!”. Λέω την διεύθυνση στην οποία βρισκόμαστε και το όνομά μου για να μπορέσουν να μας βρουν. Κλείνω πάντα τελευταίος το τηλέφωνο ρωτώντας αν θέλουν να τους πω κάτι άλλο.
 4. Ξεκινώ ΚΑΡΠΑ!! Ο κανόνας είναι 30:2, δηλαδή 30 συμπιέσεις και 2 εμφυσήσεις.
  • Συμπιέσεις: πλέκω τα δάκτυλά μου όπως στο βίνετο και τα τοποθετώ στο κατώτερο 1/3 του στέρνου. Στη συνέχεια με κίνηση που προέρχεται από τους γοφούς πιέζω κάθετα τον θώρακο του θύματος λωστε να υποχωρήσει για 5-6 εκατοστά. Το επαναλαμβάνω 3ο φορές στο σύνολο με ρυθμό 100 το λεπτό. Για να βρείτε τον ρυθμό σας σκεφτείτε το  τραγούδι “Stay alive” των Bee Gees.
  • https://www.youtube.com/watch?v=ILxjxfB4zNk
  • Εμφυσήσεις: Με το ένα χέρι κάνω ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω και παράλληλα κλείνω την μύτη. Με το άλλο τραβώ το σαγόνι προς τα κάτω ώστε να ανοίξει το στόμα. Παίρνω μια φυσιολογική εισπνοή, εφαρμόζω τα χείλη μου στα χείλη του θύματος και εμφυσώ για 1 δευτερόλεπτο περίπου παρατηρώντας ότι το κάνω σωστά καθώς βλέπω να ανυψώνεται ο θώρακας. Αυτό το κάνω 2 φορές!
 5. Από την αρχή πάλι και κάνω 30:2 μέχρι κάποιος να σώσει εμένα (δηλαδή να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια) ή να συνέλθει το θύμα. Αν τυχόν κουραστώ ή εκτεθώ σε κίνδυνο σταματώ για να μην κλαίνε δύο μανούλες.
Διαβάστε επίσης  Αλτσχάιμερ: Τρόποι θωράκισης του οργανισμού μας

Αποτέλεσμα εικόνας για αλυσιδα καρπα

Κι αν σιχαίνομαι;

Μελέτες έχουν δείξει ότι και μόνο συμπιέσεις να κάνεις το θύμα παίρνει αναγκαστικά κάποιες μικρές ανάσες επομένως οξυγονώνεται. Επομένως από το να μην κάνεις τίποτα καλύτερα να κάνεις μόνο καλές ρυθμικές συμπιέσεις, την λεγόμενη Hands-only CPR όπως λέει και ο Vinnie στο βίντεο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ψάξε στο youtube

Γράψου και κάνε ένα σεμινάριο BLS (Basic Life Support) πχ στην ΕΕΚΑΑ

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι