Ο ρόλος της άσκησης στο άγχος

Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση του άγχους
athletic girl running in the Park and doing exercises Jogging

Ο ρόλος της άσκησης στο άγχος είναι πολύ σημαντικός. Αυτό διότι, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι ένας στους πέντε ενήλικες και ένας στους τρεις έφηβους τείνει να έχει έντονο άγχος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να κάνει τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο άγχος αρκετά δύσκολη. 

Τι είναι το χρόνιο άγχος

Το χρόνιο άγχος είναι μια ψυχική διαταραχή. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, είναι υπαίτιο για την εμφάνιση κατάθλιψης, διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα ψυχιατρικής φύσης, με αποτέλεσμα το άτομο να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές αρχές της ζωής του.

Πως βοηθάει η άσκηση στην αντιμετώπιση του

Έτσι, οι επιστήμονες έρχονται στο σημείο αυτό να τονίσουν την σημαντικότητα της άσκησης στην ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιο άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι, όπως έχει αποδειχτεί όσοι πάσχουν από χρόνιο άγχος, τείνουν να κάνουν καθιστική ζωή.

Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στην αερόβια άσκηση και στο ότι ίσως αποτελεί και την σημαντικότερη μορφή άσκησης για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων που νοσούν.

Advertisements
Ad 14

Άρα, μία βόλτα με το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μαθήματα χορού μπορούν να βοηθήσουν αισθητά. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες ενίσχυσαν την ψυχική διάθεση των ατόμων που νοσούν από χρόνιο άγχος. Επίσης, τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις όπως οι εξετάσεις ή μια παρουσίαση.

Επιπλέον οφέλη της άσκησης

Η άσκηση εκτός των όσων προαναφέραμε, βοηθάει και σε άλλα πράγματα που έχουνε να κάνουνε με το χρόνιο άγχος.

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο του λυκανθρώπου: Ambras Syndrome

Έτσι, η άσκηση αποσπά την προσοχή μας από οτιδήποτε μας προκαλεί άγχος. Επίσης, μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε ευκολότερα τα έντονα συναισθήματα.

Ακόμη, μειώνει την τάση των μυών, που ενισχύουν την έξαρση του άγχους. Επιπλέον, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και αλλάζει την βιοχημεία του εγκεφάλου.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, όσον αφορά στον εγκέφαλο ενεργοποιεί εκείνες τις λειτουργίες που σχετίζονται με την αμυγδαλή. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες βοηθούν στον έλεγχο των αντιδραστικών συστημάτων, που σχετίζονται με το αίσθημα φόβου και απειλών που αισθανόμαστε.

Πως πρέπει να αθλούμαστε

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις ιδανικές συνθήκες άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το χρόνιο άγχος. Παρόλα αυτά, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι, όσο πιο συχνά ασκούμαστε, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχουμε.

Επιπροσθέτως, όλα τα είδη άσκησης είναι ιδανικά, με σημαντικότερο όπως προαναφέραμε την αερόβια άσκηση. Καλές πηγές βελτίωσης της ψυχικής μας κατάστασης από το χρόνιο άγχος μπορεί να είναι το ται τσι και το τρέξιμο με γρήγορη ταχύτητα.

Εν κατακλείδι, τα οφέλη από την άσκηση είναι πολλά. Οπότε, επιλέξτε ασκήσεις που σας ευχαριστούν, ώστε να μην τα παρατήσετε στην πορεία. Επίσης, εστιάστε σε ασκήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Ακόμη, επιλέξτε ομαδικά αθλήματα διότι, όπως έχει αποδειχθεί όταν αθλούμαστε με άλλους, περιορίζουμε το άγχος. Τέλος, ιδανικά μέρη για να αθληθεί τα είναι η φύση ή το πάρκο, εφόσον ενισχύουν τη καλή διάθεση και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους.

Πήγες

Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση του άγχους ~ Πρότυπη ομάδα κλινικής παθολογίας ~ 1.11.2019 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: pathologia.eu (Τελευταία τροποποίηση: 29.10.2023)

Η σωματική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους ~ SOULSCAN ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: soulscan.gr (Τελευταία τροποποίηση: 29.10.2023)

Διαβάστε επίσης  Διαταραχές ύπνου: Τρόποι αντιμετώπισης

Η συμβολή της άσκησης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας ~ Επιστημονικά Χρονικά ~ 2013 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: exronika.com (Τελευταία τροποποίηση: 29.10.2023)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη