Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του κοροναϊού σε ενήλικες και παιδιά
Πηγή εικόνας: balcanicauniso.org

Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ενήλικες και παιδιά το επόμενο διάστημα θα είναι αισθητές. Η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δημιουργήσει τεράστιες ανακατατάξεις σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στην αναστολή της λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων καθώς και των περισσότερων καταστημάτων. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να αποφευχθεί η παρουσία νέων κρουσμάτων του ιού.

Γιατί μας απασχολεί τόσο ο νέος ιός

Την συγκεκριμένη περίοδο η ανθρωπότητα περνάει ίσως και την δυσκολότερη πανδημία και αυτό οφείλεται στην «κοινωνικότητα» μας. Ο κορωνοϊός  εξελίσσεται ραγδαία επειδή υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πληθυσμού συγκεντρωμένος στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα αυτό να τον βοηθάει να αναπτύσσεται γρηγορότερα. Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τρεις λόγους. Πρώτα από όλα, γιατί σαν πανδημία δεν έχει εμφανιστεί στο παρελθόν οπότε δεν υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να τον αποτρέψουν. Επίσης, πλήττει κυρίως ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι καρκινοπαθείς και άνθρωποι που έχουνε προβλήματα υγείας. Ο τρίτος λόγος είναι ότι χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και στα βαριάς μορφής συμπτώματα ΜΕΘ.

Εάν το εξετάσουμε μικροσκοπικά θα δούμε ότι το υπάρχουν πολλών ειδών επιδημίες όπως το κάπνισμα, με μεγάλο αριθμό θνησιμότητας. Αυτό που κάνει όμως τον κορωνοϊό να δημιουργεί έντονο στρες στην ανθρωπότητα είναι το γεγονός πως σαν καινούριος ιός δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ακόμα τουλάχιστον.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία  στο να μπορέσει να αποτραπεί ο πανικός λόγω του κορωνοϊού. Οι άνθρωποι όσο αυξάνονται τα επίπεδα άγχους αρχίζουν να δείχνουν πιο φοβισμένοι και επιθετικοί. Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς πανδημίες, αυτό δεν καθίσταται βοηθητικό προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός.

Διαβάστε επίσης  Χρήση ουσιών και κορωνοϊός: Παροχή βοήθειας στους χρήστες
Advertising

Advertisements
Ad 14

Τι συμβαίνει με το άγχος για τον κορωνοϊό;

Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ενήλικες και παιδιά οφείλονται στο άγχος. Το άγχος λόγω της εμφάνισης του ιού αυξάνεται διαρκώς. Η κορτιζόλης στο αίμα αυξάνεται και αυτό συνεπάγεται εμφάνιση ψυχικών και διατροφικών διαταραχών. Με βάση έρευνες που έχουν γίνει, τα άτομα με αυξημένη κορτιζόλης φαίνεται πως έχουν απώλεια μνήμης. Όσον αναφορά στις διατροφικές διαταραχές, τα άτομα δείχνουν αυξημένη όρεξη για φαγητό, και συνεπώς σε αύξηση του βάρους. Τα άτομα με έντονο στρες αδυνατούν να ελέγξουν τα ψυχοσωματικά προβλήματα που εμφανίζουν, με αποτέλεσμα να γίνονται αδύναμα και να εμφανίζουν καταθλιπτικές τάσεις.

Το άγχος και το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις οι οποίες θα είναι μη αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσον αφορά τον κορωνοϊό. Οι έντονες αντιδράσεις που προκύπτουν από το άγχος και το στρες που βιώνουμε, έχει σαν αποτέλεσμα να γινόμαστε εχθροί μεταξύ μας και ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες για την εξάπλωση του ιού στον άλλο. Έτσι, δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο κοινωνικό υπόβαθρο. Αυτό οδηγεί ακόμη και στον στιγματισμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό.

Τι γίνεται όσον αναφορά τα παιδιά

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς την περίοδο που η έξαρση του κορονοϊού είναι έντονη, έχει να κάνει με τα παιδιά. Ο αναπροσδιορισμός του προγράμματος τους, δημιουργεί αυξημένο άγχος και στρες. Σαν αποτέλεσμα αρχίζουν να έχουν μη επιτρεπτές αντιδράσεις. Τα κλειστά σχολεία και οι απόσταση από τους φίλους δημιουργεί αγωνία στα παιδιά. Επίσης, η αναγκαία παραμονή στο σπίτι για αρκετό χρονικό διάστημα τα κάνει να χάνουν τη διάθεση τους. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αντιμετωπίζουν άγχος και στρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν με ιδανικό τρόπο αυτά που αισθάνονται. Κατ’ αυτό τον τρόπο οδηγούνται σε πράξεις οι οποίες τα καθιστούν επιρρεπή στην εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων. Κουράζονται εύκολα, έχουν διαταραχές ύπνου και διατροφικές διαταραχές. Δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της οικογένειας και έτσι αρχίζω να έχουνε έντονα νεύρα. Αυτό εντείνεται κυρίως στους εφήβους, με τους γονείς να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης  Άγχος και προβλήματα υγείας

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος

Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το άγχος για τον κορωνοϊό θα πρέπει πρώτα από όλα οι άνθρωποι να ακολουθείς τις οδηγίες των κρατικών φορέων. Εν συνεχεία, να περνούν δημιουργικό χρόνο στο σπίτι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το διάβασμα, τη μαγειρική, τη γυμναστική  και τις δραστηριότητες με τα παιδιά. Επίσης, να ενημερώνεστε μόνο 20 λεπτά την ημέρα από τις ειδήσεις και τις υπόλοιπες να τις αφιερώνεται στην προσωπική  σας χαλάρωση και στην οικογένεια σας.

Advertising

Όσον αναφορά στους ασθενείς του ιού, να στέκεστε στο πλευρό τους τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Μην επιτρέπεται το στίγμα να γίνεται αισθητό, διότι κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες εμφάνισης ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Με σωστή ενημέρωση, τήρηση των οδηγιών και αποφυγή πανικού θα μπορέσουμε όλοι να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, καθώς και οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις σε ενήλικες και παιδιά. 

#menoumespiti

Πηγές:

https://amp.mothersblog.gr/psyxologos/story/91557/koronaios-ti-epiptoseis-tha-exei-stin-psyxologia-ton-paidion-o-egkleismos-sto-spiti

Advertising

https://www.parapolitika.gr/ugeia/article/1041108/pos-o-koronaios-epireazei-psuhologika-oi-epiptoseis-tis-apomonosi-kai-tou-plusimatos-ton-herion/?utm_source=rss

https://www.in.gr/2020/03/13/greece/apo-ton-koronaio-ston-paranoio-o-panikos-einai-xeiroteros-kai-apo-ton-idio-ton-io/amp/

https://www.in.gr/2020/03/08/health/health-news/koronaios-apofygi-tou-panikou-statistiki-kai-synesi/amp/

https://www.healthview.gr/48771/agchos-pos-epireazi-ton-egkefalo/

Advertising

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην