Παιδική Παχυσαρκία: Τρόποι Αντιμετώπισης

17 Ιανουαρίου 2024
Παιδική Παχυσαρκία: Τρόποι Αντιμετώπισης
Πηγή εικόνας: 2happy.gr

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία των παιδιών. Είναι μια σύνδεση μεταξύ των υπερβολικών θερμίδων, που λαμβάνουν τα παιδιά από την διατροφή τους και την ελλειματική δραστηριότητα, με συνάρτηση την διατήρηση αυτών των θερμίδων.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται. Στην Ελλάδα οι αριθμοί δεν είναι ακριβής όμως είναι αντιληπτό ότι το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται ραγδαία.

Παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία

Διατροφή

Αρχικά, η διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, στον οποίο οφείλεται η παιδική παχυσαρκία.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά και σάκχαρα είναι αναμενόμενο ότι ενισχύουν το φαινόμενο αυτό. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι τα γλυκά τα πατατάκια και τα αναψυκτικά.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Εν συνέχεια, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση του βάρους των παιδιών. Συνήθειες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα video games, τα οποία απαιτούν καθιστική ζωή, εντείνουν το πρόβλημα.

Γενετικοί παράγοντες

Ειδικότερα, στην περίπτωση των γενετικών παραγόντων, τα παιδιά που έχουν προδιάθεση παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από την διατροφή ή τον τρόπο ζωής τους, θα α αυξάνουν συνεχώς το βάρος τους.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο τρόπος με τον οποίο ζει ένα παιδί καθορίζει και το αν θα έχει παχυσαρκία η οχι. Η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινές τροφές όπως και για την διατροφή μέσα στην οικογένεια επηρεάζουν αρνητικά το παιδί.

Διαβάστε επίσης  Εικόνα σώματος και διατροφή στους εφήβους

Επίσης, η αδυναμία πρόσβασης σε παιδική χαρά και εξωσχολικές δραστηριότητες, ενισχύουν το πρόβλημα αυτό.

Advertising

Ψυχολογικοί παράγοντες

Ιδιαίτερα, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας με τους προηγούμενους, αποτελεί και ο ψυχολογικός. Το έντονο άγχος, η κατάθλιψη και το στρες μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στην αύξηση του βάρους τους.

Συνέπειες παιδικής παχυσαρκίας

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι, τα παιδιά τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία, κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση.

Διαβήτης τύπου 2

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι, αρκεί να συνδέεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία του παιδιού.

Αναπτυξιακά προβλήματα

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ανάπτυξη του παιδιού, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εφηβεία ή εμμηνάρχη.

Advertising

Εξάλλου, το υπερβολικό βάρος στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν μυοσκελετικά προβλήματα όπως η αρθρίτιδα.

Ψυχολογικά προβλήματα

Επιπλέον, επειδή κοίταξα και εγώ να οδηγήσει τα παιδιά στο να αναπτύξουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Συνήθως, αντιμετωπίζουν στρες, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση και bullying. Αυτό είναι κάτι, που θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικό πρόσημο τόσο στην ψυχολογική τους κατάσταση, όσο και την κοινωνικότητα τους.

Άρα, ο τρόπος ζωής τους θα επηρεαστεί αισθητά, κάτι που δύσκολα θα αλλάξει στην πορεία.

Advertising

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Επιπροσθέτως, η παιδική παχυσαρκία μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο παιδί. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην ενήλικη ζωή παθήσεις όπως διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Γυμναστική στη φύση ή σε γυμναστήριο;

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας

Υγιεινή διατροφή

Όπως προαναφέραμε, η διατροφή αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά.

Άρα, για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας.

Οπότε, διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει πληθώρα τροφών και θρεπτικών συστατικών. Τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν μια καλή επιλογή.

Advertising

Επίσης, το γάλα και τροφές με χαμηλά λιπαρά, θα ενισχύσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της.

Άθληση

Η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική. Τα παιδιά θα πρέπει να ασχοληθούν με αθλήματα που προάγουν την σωματική άσκηση. Η κολύμβηση και ο στίβος είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δραστηριοποιείται το παιδί. Η επίσκεψη σε μία παιδική χαρά, το περπάτημα ή το τρέξιμο με τους γονείς, θα βοηθήσουν αισθητά.

Πρότυπα

Ακόμη, τα πρότυπα που έχει το παιδί παίζουν βασικό ρόλο. Για να αποκτήσει σωστές και υγιεινές συνήθειες ένα παιδί, θα πρέπει να μεγαλώνει με τον αντίστοιχο τρόπο.

Advertising

Οι γονείς λοιπόν, θα πρέπει μπροστά στα παιδιά να τρώνε υγιεινά. Επιπλέον, θα πρέπει μα τα παροτρύνουν σε δραστηριότητες, που θα ενισχύουν την καλή φυσική κατάσταση.

Εκπαίδευση

Επιπρόσθετα, μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών όσον αφορά σε πιο σωστές διατροφικές συνήθειες, θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Αυτό μπορούν να το ενισχύσουν και τα σχολεία μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο ρόλος του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.

Διαβάστε επίσης  Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού
Υποστήριξη

Τέλος, αν το παιδί σας πάσχει από παιδική παχυσαρκία υποστηρίξετε το ενεργά, ώστε να την αντιμετωπίσει. Η στήριξη σας τόσο στο πρακτικό, όσο και το ψυχολογικό κομμάτι θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην βελτίωση της εικόνας του παιδιού.

Advertising

Έτσι, η ποιότητα ζωής τους θα γίνει η πλέον κατάλληλη για να οδηγηθούν στην ενηλικίωση υγιείς σωματικά και ψυχολογικά.

Πηγές

Παιδική Παχυσαρκία – Αιτίες και Αντιμετώπιση ~ Αννα Δ. Παπαχρήστου ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: health-diet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16.1.2024)

Παιδική Παχυσαρκία ~ Nutri Harmony ~ 5.9.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: nutriharmony.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16.1.2024)

Παιδική Παχυσαρκία: Αίτια και Αντιμετώπιση ~ diatrofi.gr ~ 16.9.2021 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: diatrofi.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16.1.2024)

Advertising

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ορθογραφικές παρεμβάσεις στη δυσλεξία

Το παρόν άρθρο Δυσλεξία και ορθογραφικές δυσκολίες Το παρόν άρθρο

Η ταινία «Listen» ταξιδεύει πάλι!

«Listen – Άκουσέ με», μια ταινία που παρουσιάστηκε πρώτη φορά