Όσο και να προοδεύσει ο άνθρωπος, όσο και να κοπιάσει δεν μπορεί να ζήσει για πάντα και αυτό είναι σοκαριστικό. Ίσως πολλές φορές, όχι τόσο γιατί αυτός συγκεκριμένα μες στην ματαιότητα του θα πεθάνει, αλλά και γιατί όλοι πριν και μετά από αυτόν θα έχουν αυτήν την κοινή μοίρα. Τουλάχιστον ως τώρα υπήρχε η ελπίδα ότι ο χρόνος μας πάνω στη γη θα αυξάνεται συνεχώς, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσημα κάτι που δεν θέλαμε να ακούσουμε: Υπάρχουν όρια, τα οποία είναι κρυμμένα στα 115 έτη.
Η μελέτη
Μετά από ανάλυση δεκαετιών στις 5 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση του Nature το άρθρο «Evidence for a limit to human lifespan» από τους Dong, Miholland και Vijq του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein.
Όπως διαβάζουμε στην περίληψη του άρθρου:
«Το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου αυξήθηκε κατά πολύ μέσα στον 19ο αιώνα κυρίως χάρη στην τεχνολογική πρόοδο. Μέσα από δημογραφικά δεδομένα έχει αποκαλυφθεί η συνεχώς μειούμενη θνησιμότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και η αύξηση της μέγιστης ηλικίας θανάτου, τα οποία προοδευτικά μπορεί να αυξήσουν την μακροζωία του ανθρώπου. Μαζί με τις παρατηρήσεις ότι η διάρκεια ζωής σε μια ποικιλία ζώων είναι εύκαμπτη (flexible) και μπορεί να αυξηθεί με γενετική ή φαρμακευτική παρέμβαση, αυτά τα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στην πρόταση ότι η μακροζωία μπορεί να μην είναι αντικείμενο αυστηρών σχετικών με το κάθε είδος γενετικών περιορισμών. Εδώ αναλύοντας παγκόσμια δεδομένα, δείχνουμε ότι οι βελτιώσεις στην επιβίωση όσο αυξάνει η ηλικία τείνουν να μειώνονται μετά τα 100, και ότι η ηλικία θανάτου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο δεν έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1990. Τα αποτελέσματά μας προτείνουν ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής των ανθρώπων είναι σταθερή και αντικείμενο φυσικών περιορισμών.»
Το όριο που θέτουν; Η μέγιστη μέση ηλικία θανάτου τοποθετείται στα 115 έτη, μη αποκλείοντας ωστόσο έτσι περιπτώσεις που θα αποτελούν εξαιρέσεις αλλά θέτοντας τον γενικό κανόνα, ο οποίος θα μελετηθεί μες στα επόμενα χρόνια περαιτέρω.
Προσδόκιμο ζωής, σε τι οφείλεται η αύξηση;
Εδώ και δεκαετίες βελτιώνεται η διάρκεια και η ποιότητα της ζωής, αν και η δεύτερη φαίνεται να είναι ένα άλλο παιχνίδι. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν ως τα 80 με πολύ καλές πιθανότητες ενώ το 1900 τα 50 έτη ήταν ένα άπιαστο όνειρο και για επιτεύξιμο για ελάχιστους και τυχερούς. Εκμεταλλευόμενη τα εμβόλια, την καλύτερη διατροφή, τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, την προστασία της υγείας της επιτόκου, την αντιμετώπιση πολλών θανατηφόρων ασθενειών, τα τεχνολογικά επιτεύγματα ακόμα και την χλωρίωση του νερού η ανθρωπότητα κέρδισε αρκετά χρόνια στη μάχη με την φύση.
Είναι τόσα πολλά αυτά (πάρα πολλά) που πρέπει να γίνουν ακόμα για να τολμήσει έστω κάποιος να πει ότι φτάνουμε σε μια τέτοια βελτίωση του προσδόκιμου ζωής που να φτάνει τα όρια μας – τα 115 – και να νιώσουμε ότι περιοριζόμαστε.
Ποιος είναι ο τεκμηριωμένα γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο;
Ο γηραιότερος άνθρωπος που πέθανε στη Γη αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα είναι η Γαλλίδα Jeanne Calment, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Έκτοτε κανείς δεν έχει κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λίγοι μπορεί να φτάσουν την ηλικία της, αλλά οι πιθανότητες για αυτό δεν είναι υπέρ μας.
Ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος είναι η Emma Morano η οποία θα γίνει 117 στις 29 Νοεμβρίου.
Τελείωσαν όλα;
Το 1965, στα 90 της, η Calment έκανε συμφωνία να δώσει το διαμέρισμά της σε έναν δικηγόρο που ήταν τότε 47 ετών με αντάλλαγμα να της δίνει 2,500 francs (381,12 ευρώ) μέχρι αυτή να πεθάνει. Νομίζοντας ότι αυτό θα γίνει σε λίγα (μη πούμε ελάχιστα χρόνια) ο δικηγόρος θεώρησε ότι είχε κάνει μια φοβερή συμφωνία. Πού να ήξερε όμως ότι έσφιξε το χέρι της κυρίας που έμελλε να γίνει ο σύγχρονος Μαθουσάλας. Έτσι, ο δικηγόρος κατέληξε να της δώσει πάνω από 140,000 ευρώ, αξία διπλάσια της πραγματικής του ακινήτου πληρώνοντας για 30 χρόνια. Μάλιστα όταν αυτός πέθανε το 1995 η οικογένειά του συνέχισε να πληρώνει για άλλα 2 δεσμευόμενη από το συμβόλαιο που είχε γίνει. Το σχόλιο της Calment σχετικά με αυτό το περιστατικό ήταν “Στη ζωή μερικές φορές κάνουμε κακές συμφωνίες”.
Κανείς δεν ξέρει πότε είναι η ώρα του ευτυχώς ή δυστυχώς. Πολλοί ρώτησαν για τα μυστικά της την Calment η οποία έλεγε ότι συναγωνίζεται τον Μαθουσάλα . Απάντηση δεν υπάρχει.
Να τα εκατοστίσεις λοιπόν είναι μια λογική ευχή. Να τα χιλιάσεις μάλλον όχι. Ως τότε ας απολαύσουμε το ταξίδι.