Οι επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας στην υγεία και τι λένε οι αρμόδιοι

Μετά την οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγ. Ζώνη ΙΙ” στη Σαλαμίνα την Κυριακή, το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι τι επιρροή θα έχει αυτό στη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τον άνθρωπο, και κατά δεύτερον αν, πότε και πώς θα μπορέσει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση το περιβάλλον. Ας δούμε τι είπαν οι αρμόδιοι φορείς και ποιες είναι οι συστάσεις τους.

Αντίκτυπο στην υγεία μας

Κάποια από τα κοινά παράπονα είναι πόνος στο στήθος, βήχας, ζάλη, πονοκέφαλος, δύσπνοια και έμετος. Συμπτώματα τυπικά της οξείας έκθεσης σε υδρογονάνθρακες και σουλφίδια.

Άμεση έκθεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

1. Εισπνοή μολυσμένου αέρα: Το πετρέλαιο και τα παράγοντά του ως πτητικοί παράγοντες απελευθερώνουν αέρια που προκαλούν μόλυνση του αέρα. Ενώ και σε περίπτωση που το ατύχημα συνοδεύεται με φωτιά υπάρχει και επιπλέον απελευθέρωση καπνών ως αποτέλεσμα της καύσης. Ακόμα και όταν δεν γίνεται αισθητό με την όσφρηση, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος από την έκθεση στον μολυσμένο αέρα. Ενώ όπως είναι λογικό όσο πιο έντονη είναι οσμή τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση. Άπαξ και βρεθούν οι ουσίες στον αέρα μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις. Με εισπνοή του μολυσμένου αέρα μπορούν να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα λόγω τοξικότητας αλλά και παροδικές νευρολογικές ενοχλήσεις. Ομάδες όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και χρονίως πάσχοντες είναι πιο ευπαθείς, ενώ ασθενείς με άσθμα, ΧΑΠ, κλπ έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια κρίση /  παρόξυνση της νόσου τους.

2. Άμεση επαφή με το δέρμα: Η άμεση επαφή είτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ποικίλου βαθμού. Ενώ κάποια συστατικά μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα και να εισέλθουν στο σώμα προκαλώντας συστηματικές βλάβες.

Διαβάστε επίσης  Μητρικός θηλασμός: Πλεονεκτήματα και οφέλη

Έμμεση έκθεση

1. Κολύμπι: κολυμπώντας σε μολυσμένα νερά, ακόμα και όταν το πετρέλαιο δεν είναι πλέον ορατό, διαλυμένες ουσίες παραμένουν σε περίπτωση που είχε υπάρξει στο παρελθόν πετρελαιοκηλίδα. Μπορεί να προκληθούν οι αντιδράσεις της άμεσης έκθεσης (βεβαίως σε μικρότερο βαθμό), ενώ οι μακροχρόνιες συνέπειες είναι ως ένα βαθμό ασαφείς. Επίσης η επίδραση στη χλωρίδα και την πανίδα της θάλασσας την καθιστά για έναν ακόμη λόγο ακατάλληλη. Για παράδειγμα ο πληθυσμός των αλγών ανθίζει με συνέπεια να εκκρίνονται τοξίνες (Ciguatera Toxin, Red Tide (brevetoxins) κλπ)

Advertising

2. Διατροφή: Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της τροφικής αλυσίδας είναι άλλος ένας μεγάλος φόβος με συνέπειες σχετικά απρόβλεπτες και που φτάνουν τα έτη για την εκδήλωσή τους.

Μελετητές που ασχολούνται με το αντικείμενο επισημαίνουν ότι μπορεί να κρύβονται κίνδυνοι κι άλλοι εκτός των αναπνευστικών και των δερματικών ερεθισμών. Για παράδειγμα σε μία μελέτη σχετικά με τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας του το 2002 βρέθηκε ότι οι καθαριστές είχαν αυξημένα επίπεδα βλάβης στο DNA.

Ωστόσο η βλάβη που προκαλείται στην φύση είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν στον άνθρωπο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα. «Απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

Advertising

  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
  3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
  4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
  5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
  6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.
  7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Διαβάστε επίσης  7 άξιες προτάσεις για εσένα που αναζητάς εναλλακτική στο πράσινο τσάι

Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.   Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται. Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΠΑΚΟΕ)

Την Τρίτη και Τετάρτη (12,13/9) συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πήρε δείγματα από τα πετρελαϊκά απόβλητα στην Σαλαμίνα, στα Βοτσαλάκια, στην ΕΔΕΜ και τη Γλυφάδα.

Από τα δέκα δείγματα που αναλύθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ βρέθηκαν:

  1. Πισσώσεις αρωματικοί καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (200 φορές πάνω από το όριο δεδομένου ότι τα δείγματα, πάρθηκαν στα δέκα μέτρα από αυτά).
  2. C.O.D (Χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο) δείκτης κακής έως χείριστης οξυγόνωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος , που δηλώνει των απουσία λόγω θανάτου μικροοργανισμών, σε τιμές 20πλάσιες του ορίου 4.500 mg/lt με όριο τα 200.
  3. Βακτηρίδια (απουσία κολοβακτηριδίων και υψηλή ύπαρξη εντερόκκοκων σε όλα τα δείγματα).

Οι ουσίες που απελευθερώθηκαν στον περιβάλλον από την πετρελαιοκηλίδα, ειδικά οι πισσώδεις υδρογονάνθρακες υπό ειδικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας γίνονται πτητικοί και επικίνδυνοι με την εισπνοή. Έτσι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είναι ακόμα πιο ευπαθείς και κινδυνεύουν από την μόλυνση που προκλήθηκε στο περιβάλλον.

Advertising

ΚΕΕΛΠΝΟ

Να αποφευχθεί η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, συνιστά και το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωση του.  Συγκεκριμένα μετά από αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας καταλήγουν : «Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».

Διαβάστε επίσης  Λεπτίνη και ύπνος: Όσο λιγότερο κοιμάσαι,τόσο περισσότερο πεινάς

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, από το 1972 έχουν καταγραφεί δέκα τουλάχιστον επεισόδια διαρροής πετρελαίου τόσο στο κεντρικό Αιγαίο, όσο και σε παράκτιες περιοχές (Κρήτη, Πύλο, Ασπρόπυργο, Πειραιά, Ελευσίνα, Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, Λευκαντί Ευβοίας). Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού των πετρελαιοκηλίδων. Ενώ η πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος είναι ο μηχανικός καθαρισμός που βρίσκει εφαρμογή σε παράκτιες περιοχές και ήρεμη θάλασσα. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς και φαινόμενα βιοσυσσώρευσης κυρίως καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων από βενθικούς οργανισμούς που φιλτράρουν την τροφή τους (µύδια, στρείδια).

Στις προαναφερθείσες περιοχές όχι μόνο απαγορεύεται το κολύμπι αλλά όπως είναι λογικό και κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο όπως το ψάρεμα.

 

Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα και ότι οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα θα είναι όσο το δυνατόν πιο λίγες και πιο ήπιες.

Advertising

 

ΠΗΓΕΣ

Oil spill’s human health impacts might extend into the future

ΑΠΟΦΑΣΗ ΞΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ

Eπείγουσα απόφαση του υπ. Υγείας: Πού απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ρύπανσης

Δελτίο τύπου Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Advertising

 

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές
Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Ο Ελλαδικός χώρος είναι ένα μεγάλο πανόραμα μυθικών και ιστορικών