Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία
Πηγή εικόνας: missbloom.gr

Το ποδήλατο αποτελεί μια καλή πηγή βελτίωσης τόσο της σωματικής, όσο και την ψυχικής μας υγείας. Τα οφέλη του είναι αισθητά, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την καθιστική ζωή.

Είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής βαρύτητας, αλλά τόσο σημαντική για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ειδικά τώρα, που ο καιρός έχει βελτιωθεί, είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε ποδήλατο, απολαμβάνοντας την φύση.

Πως επηρεάζει το ποδήλατο την φυσική μας κατάσταση

Αρχικά, αρκούν 3 με 4 ώρες ποδηλασίας την εβδομάδα, για να δούμε αισθητή διαφορά στην φυσική μας κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, είναι μια μορφή άσκησης που χαρίζει βέλτιστα αποτελέσματα, αποφεύγοντας την συχνότητα τραυματισμών, που μπορεί να έχουν άλλες.

Advertisements
Ad 14

Επιπλέον, γυμνάζουμε αποτελεσματικά όλους τους μύες, καθώς στην ποδηλασία χρειάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες για ενδυνάμωση. Ειδικά μάλιστα όταν κάνουμε ορθοπεταλιές, το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Επίσης, το ποδήλατο αποτελεί ένα όργανο άθλησης, που δεν απαιτεί υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και είναι αρκετά εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ακόμη, είναι ιδανικό για την ενίσχυση της δύναμης και της αντοχής μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, το ποδήλατο παίζει σημαντικό ρόλο και στον έλεγχο της χοληστερίνης. Έτσι, ενισχύει την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), καθώς και τα τριγλυκερίδια.

Διαβάστε επίσης  Εμβοές : Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Επιπροσθέτως, βελτιώνει την υγεία των οστών, την κινητικότητα των αρθρώσεων και μειώνει τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Πως επηρεάζει το ποδήλατο της ψυχική μας υγεία

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ψυχική μας υγεία το ποδήλατο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την σωματική μας υγεία.

Πέραν του ότι, γυμνάζει το σώμα εύκολα και αποτελεσματικά, βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Αυτό οφείλεται στο ότι, η επίδραση της άσκησης σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές «ανατάσεις» που προκαλούνται από την προβολή όμορφων εικόνων της φύσης που μας ενθουσιάζουν και γαληνεύουν ταυτόχρονα, μπορεί να μας κάνει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά ισχυρούς.

Ακόμη, η ποδηλασία μειώνει τα επίπεδα άγχους, στρες και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οφέλη ποδηλασίας στην υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ποδηλασία παίζει καθοριστικό ρόλο και στην υγεία της καρδιάς.

Αποτελεί μια αερόβια άσκηση που γυμνάζει αποτελεσματικά τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες.

Επίσης, μέσω της ποδηλασίας θα αυξηθεί η καρδιαγγειακή ικανότητα και θα υπάρξει μυϊκή δύναμη και ευελιξία.

Πως το ποδήλατο ενισχύει την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος

Τέλος, αξίζει να εστιάσουμε στα οφέλη της ποδηλασίας στην ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος.

Όσο περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ικανότητα ελέγχου του σώματος τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την ισορροπία τους.

Έτσι, με το ποδήλατο προκειμένου να το κρατήσουμε όρθιο, οφείλουμε να ελέγχουμε το κέντρο βάρους του σώματος μας, καθώς και να κρατάμε ενεργοποιημένο τον κορμό μας.

Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ισορροπία του σώματος μας, τον συντονισμό του, καθώς και να βελτιώσουμε την στάση του σώματος μας, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Διαβάστε επίσης  Εμβόλια για μεγάλους
Πηγές

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία ~ SHAPE ~ 26.4.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: shape.gr (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2024)

Τα οφέλη της ποδηλασίας: για το νου και το σώμα! ~ Θάλεια Καρδάτου ~ 24.5.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: thaliakardatou.gr (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2024)

12 οφέλη που προσφέρει η ποδηλασία στην υγεία σου ~ NEWS 4 HEALTH ~ 20.7.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: news4health.gr (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2024)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει