Εξέταση αίματος για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ

24 Φεβρουαρίου 2024
Εξέταση αίματος για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Πηγή εικόνας: tanea.gr

Εξέταση αίματος υπόσχεται πως θα κάνει διάγνωση του Αλτσχάιμερ άμεσα και αποτελεσματικά.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους εκφυλιστικών νοσημάτων, τα οποία οδηγούν στην άνοια.

Με τον όρο «άνοια» εννοούμε την αδυναμίας του εγκεφάλου να λειτουργήσει κανονικά όσον αφορά την γνωστική του ικανότητα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να αδυνατεί το άτομο που πάσχει από άνοια να επιβιώσει ανεξάρτητα.

Advertisements
Ad 14

Επίσης, εμφανίζει ψυχικές κυρίως διαταραχές που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή του.

Παρόλα αυτά, το Αλτσχάιμερ δεν συνδέεται πλέον με το γήρας. Αυτή η θεωρία καταρρίφθηκε από τους επιστήμονες, καθώς όπως υποστηρίζουν ως νευροεκφυλιστική πάθηση κυριαρχεί στην τρίτη ηλικία. Άρα, δεν αποτελεί παράγοντα γήρατος, αλλά είναι φυσική απόρροια αυτού.

Όμως, τα βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου εμφανίζονται πολύ πριν την ηλικία των 60 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι νωρίτερα από τα συμπτώματα γίνεται αισθητή.

Σε τι συχνότητα εμφανίζεται το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν γνωρίζει φυλετικές διακρίσεις. Εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άντρες όλων των ηλικιών.

Στις ηλικίες μεταξύ 65 και 69 είναι σε ποσοστό 1%. Αντιθέτως, στις ηλικίες άνω των 75 ετών βρίσκεται σε ποσοστό 80%. Ακόμη, 1 στα 9 άτομα με Αλτσχάιμερ είναι άνω των 65, ενώ 1 στα 3 είναι άνω των 85.

Στάδια εξέλιξης της νόσου

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελείται από τρία βασικά στάδια εξέλιξης.

Ασυμπτωματικό στάδιο

Πρώτα από όλα, το ασυμπτωματικό στάδιο το οποίο παρατηρείται σε διάρκεια άνω των 10 ετών. Στην πάροδο αυτών των χρόνων γίνονται οι πρώτες αλλοιώσεις σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης  Αλτσχάιμερ: Τρόποι θωράκισης του οργανισμού μας

Τέτοιες αλλοιώσεις μπορεί να είναι η εναπόθεση αμυλοειδούς, νευροϊνιδιακοί σωροί, συναπτική δυσλειτουργία κ.α. Αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν υψηλή βαρύτητα, για αυτό χαρακτηρίζουν την αρχή της νόσου.

Ήπια διαγνωστική διαταραχή

Εν συνεχεία, έχουμε την ήπια διαγνωστική διαταραχή. Στην φάση αυτή τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, πράγμα που σημαίνει ότι η βλάβη στον εγκέφαλο εκτείνονται γρηγορότερα.

Παρότι, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, δεν αποτελούν εμπόδιο για το άτομο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες και ανάγκες.

Κλινικά έκδηλη εικόνα της νόσου Αλτσχάιμερ

Όσον αφορά το τρίτο στάδιο, έχουμε πλέον την ξεκάθαρη εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου. Αυτό συνεπάγεται την κλινικά έκδηλη εικόνα του Αλτσχάιμερ, εφόσον οι νοητικές λειτουργίες επιβαρύνονται.

Έτσι, τα άτομα που νοσούν παύουν πλέον να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αντ’ αυτού, είναι πλήρως εξαρτημένοι από το περιβάλλον τους, ακόμη και για τις πιο απλές ανάγκες.

Συμπτώματα νόσου Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από πολλά συμπτώματα, άλλα πιο ήπιας έντασης και άλλα βαρύτατης.

Διαταραχή μνήμης

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η διαταραχή της μνήμης, κατά την οποία φαίνεται πως αρχίζει να ατροφεί η γνωστική ικανότητα του ατόμου. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να παύει να θυμάται σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.

Αδυναμία κατανόησης χρόνου και χώρου

Επίσης, παύει να έχει κατανόηση του πραγματικού χρόνου αλλά και χώρου, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ζωή του. Σε αυτή την περίπτωση ο πάσχοντας αδυνατεί να προσανατολιστεί είτε σε γνωστές, είτε σε άγνωστες περιοχές. Όσο τα συμπτώματα γίνονται πιο βαριά, αδυνατεί να προσανατολιστεί ακόμη και μέσα στην οικία του.

Διαταραχή λόγου

Εν συνεχεία, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει διαταραχή στον λόγο. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να χάνει την ευφράδεια του λόγου του και να μην μπορεί να κάνει συζήτηση.

Διαβάστε επίσης  Μηνορραγία: πόσο ανησυχητική είναι;
Απραξία ή αδυναμία να ανταπεξέλθει σε σύνθετες δραστηριότητες

Παράλληλα, το άτομο που πάσχει από τη νόσο αλτσχάιμερ φαίνεται πως επέρχεται σε μία απραξία, με αποτέλεσμα να παύει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αυτό είναι απόρροια και του ότι, αδύνατη πλέον να ανταπεξέλθει σε σύνθετες δραστηριότητες, λόγω του ότι ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη.

Επιπρόσθετα συμπτώματα

Πέραν των άλλων συμπτωμάτων που προαναφέραμε, υπάρχει και μια πληθώρα άλλων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ανάρμοστη συμπεριφορά.

Επιπλέον, συμπτώματα όπως η διαταραχή ύπνου, οι ψευδαισθήσεις, η διέγερση και η επιθετικότητα, μπορεί να προδιαθέτουν ότι το άτομο πάσχει από την νόσο.

Ανίχνευση της νόσου με εξέταση αίματος

Πριν από 15 χρόνια αποτελούσε ευσεβή πόθο για τους επιστήμονες να μπορούν να ανιχνεύουν την νόσο αλτσχάιμερ μέσω μίας απλής εξέτασης αίματος.

Πλέον όμως, όπως φαίνεται είμαστε όλο και πιο κοντά στο να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει την νόσο αλτσχάιμερ στο εκάστοτε άτομο.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «JEMA Neurology», στην οποία συμμετείχαν 786 εθελοντές άνω των 66 ετών αποδείχτηκε ότι, υπάρχει μία ουσία η p-tau217, της οποίας τα επίπεδα βρίσκει η εξέταση αίματος. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η πρωτεΐνη tau, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνη για το Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν και στις άλλες εξετάσεις που ανιχνεύουν την αλτσχάιμερ. Όμως, η συγκεκριμένη εξέταση αίματος έδειξε ότι μπορεί να αγγίξεις επιτυχία το 97%.

Έτσι, οι επιστήμονες είναι σε θέση πλέον να διαθέσουν στην ανθρωπότητα αυτή την εξέταση μετά από ένα ή δύο χρόνια, προκειμένου να γίνεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα έγκυρη διάγνωση της νόσου αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης  Προστασία της υγείας από τον καπνό της φωτιάς

Τέλος, σύμφωνα με την Κάθριν Γκρέι, η οποία είναι επικεφαλής της «Alzheimer’s Society», η νέα αυτή μέθοδος θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο για την νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά για όλους τους τύπους άνοιας.

Πήγες

Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ): συμπτώματα, στάδια, αίτια, θεραπεία ~ Α. Π. Μούστρης, MD, MS,c , Νευρολόγος ~ 7.2.2024 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: neurologos.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18.2.2024)

Απλή εξέταση στο αίμα «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ ~ iatrika ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatrika.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18.2.2024)

Πώς μια εξέταση αίματος θα ανιχνεύει την Αλτσχάιμερ ~ Protagon ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatrika.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18.2.2024)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη