Ποιο αντηλιακό να επιλέξω;

Ποιο αντηλιακό να επιλέξω;
Πηγή εικόνας: shape.gr

Το αντηλιακό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι επιτακτική ανάγκη. Καθώς ο καυτός ήλιος γίνεται πιο επικίνδυνος σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, η χρήση αντηλιακού είναι αναγκαία.

Παρόλα αυτά όμως, αξίζει να γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό έχει κάποιες προϋποθέσεις για να ανταποκριθείς πλήρως στις ανάγκες τις επιδερμίδας μας. Ποιες είναι αυτές; Θα τις αναλύσουμε διεξοδικά παρακάτω.

Ποιο αντηλιακό να επιλέξω;

SPF δείκτης προστασίας

Πρώτα από όλα, ο δείκτης προστασίας (SPF) παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή αντηλιακού. Με τον δείκτη προστασίας αντιλαμβανόμαστε κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η χρήση του αντηλιακού, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερη είναι και η προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, όταν η επιδερμίδα χρειάζεται 10 λεπτά για να εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ηλιακού εγκαύματος, τότε η χρήση του αντηλιακού, το οποίο έχει δείκτη προστασίας (SPF) από 30 και πάνω, ο χρόνος αυτός αυξάνεται. Άρα, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας στο αντηλιακό μας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η ασφάλεια της επιδερμίδας μας.

UVA ή UVB

Οι ακτίνες UVA και UVB είναι αυτές που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα στην επιδερμίδα.

UVA

Όσον αφορά μάλιστα στις ακτίνες UVA, αποτελούν τις πιο επικίνδυνες για την επιδερμίδα. Σε αυτές οφείλεται η φωτογήρανση και οι καφέ κηλίδες.

UVB

Οι ακτίνες UVB από υπεύθυνες για την ηλιοκαμένη επιδερμίδα, καθώς και για τον καρκίνο του δέρματος.

Άρα, και οι δύο είναι άκρως επικίνδυνες, οπότε θα πρέπει να περιοριστούν, με την χρήση του κατάλληλου αντηλιακού.

Ειδικότερα, τα αντηλιακά broad spectrum είναι τα ιδανικότερα για την αντιμετώπιση και των δυο ακτινών.

Water Proof ή Water Resistant

Επίσης, άλλο ένα γνώρισμα του αντηλιακού μας που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση, είναι το αν είναι αδιάβροχο και με ποιες ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης  Πως να διαχειριστούμε σωστά τα τρόφιμα στο σπίτι: Αποθήκευση και συντήρηση
Waterproof

Τα waterproof αντηλιακά χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία δεν απομακρύνονται εύκολα με το νερό.

Water Resistant

Αντιθέτως, τα water resistant αντηλιακά είναι αυτά τα οποία παραμένουν στο δέρμα για 40 λεπτά μετά την έκθεση μας στο νερό.

Όποιο από τα δυο και αν επιλέξουμε, το σημαντικότερο είναι να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες, καθόλη την έκθεση μας στον ήλιο.

Χημικό ή Φυσικό αντηλιακό

Εν συνεχεία, όσον αφορά στα χημικά και φυσικά αντηλιακά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

Χημικά αντηλιακά

Τα χημικά αντηλιακά εφαρμόζονται 20 λεπτά πριν στην έκθεση στον ήλιο και ενεργοποιούνται από πριν. Παρόλα αυτά, με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο διασπώνται, οπότε η ανανέωση τους είναι απαραίτητη.

Φυσικά αντηλιακά

Εν αντιθέσει με τα χημικά, τα φυσικά αντηλιακά μπορεί να μην ενεργοποιούνται πριν την έκθεση στον ήλιο, όμως δεν διασπώνται και δεν χρειάζονται συχνή ανανέωση. Είναι ιδανικά για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα.

Το μόνο αρνητικό που έχουν είναι ότι, έχουν παχύρευστο υφή, δημιουργούν λιπαρότητα στο δέρμα και αφήνουν αυτό το έντονο λευκό χρώμα,  που όλοι γνωρίζουμε.

Με χρώμα ή χωρίς
Χωρίς χρώμα

Τα αντηλιακά χωρίς χρώμα είναι ιδανικά για όλους τους τύπους επιδερμίδας, κυρίως όμως για τους πιο ευαίσθητους. Απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το δέρμα και δεν έχει παχύρρευστη υφή για να αφήνει κατάλοιπα.

Επίσης, δεν περιέχουν χρωστικές, πράγμα που τα κάνει κατάλληλα για όλους, από την άποψη ότι δεν προκαλούν εύκολα ερεθισμούς στο δέρμα.

Άρα, προσφέρουν αόρατη και αποτελεσματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία πάντα.

Με χρώμα

Όσον αφορά στα αντηλιακά με χρώμα, τα συγκεκριμένα είναι πολύ προστατευτικά για την επιδερμίδα, καθώς πέραν του ότι καλύπτουν τυχόν πανάδες και σημάδια γήρανσης, προστατεύουν από όλους τους βλαβερούς για την επιδερμίδα από τον ήλιο κινδύνους (όπως η UVA και UVB).

Διαβάστε επίσης  5 λαχταριστά πρωινά για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Επιπλέον, περιέχουν τρεις χρωστικές που τους προσδίδουν την ικανότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές οι χρωστικές είναι το οξείδιο του σιδήρου το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η ιδιαιτερότητα που έχουν πέραν του ότι προστατεύουν από τις UV ακτινοβολίες, προστατεύουν και από το μπλε φως, που εκπέμπουν κυρίως οι υπολογιστές.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, ακόμη και η ελάχιστη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αποβεί καταστροφική για την επιδερμίδα, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση.

Έτσι, τα αντηλιακά με χρώμα δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από αυτό και χαρίζουν μια ομοιόμορφη και ενυδατωμένη επιδερμίδα. Το πλεονέκτημα της είναι ότι, την καθιστά ικανή να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες του δέρματος, το οποίο είναι υπαίτιο για την φωτογήρανση, τις πανάδες και τις κηλίδες που εμφανίζονται.

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για την επιδερμίδα μου

Συνεπώς, για να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό για την επιδερμίδα μας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τους παραπάνω παράγοντες, ώστε να οδηγηθούμε στην καταλληλότερη επιλογή.

Πρώτα από όλα, ελέγχουμε τον δείκτη προστασίας SPF, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Όσο πιο ευαίσθητη είναι μια επιδερμίδα, τόσο μεγαλύτερο SPF πρέπει να έχει το αντηλιακό μας.

Δευτερευόντως, πρέπει να ελέγξουμε εάν καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες μας όσον αφορά στην προστασία από τις UVA και UVB ακτίνες και να ταιριάζει απόλυτα με τον τύπο της επιδερμίδας μας για να μην αφήνει κατάλοιπα, δημιουργώντας λιπαρότητα.

Επιπλέον, εάν επιλέξουμε ένα αντηλιακό με χρώμα, θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ταιριάζει με τον τύπο της επιδερμίδας μας, ώστε να αποφύγουμε τις διχρωμίες.

Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια ημέρα διαβήτη:H δική μου γλυκιά ιστορία

Τέλος, καλό είναι να παίρνουμε δείγματα από τα αντηλιακά που έχουμε σκεφτεί να τα χρησιμοποιήσουμε, και αφού τα δοκιμάσουμε να επιλέξουμε αυτό που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του δέρματος μας.

Πηγές

Ποιο αντηλιακό να επιλέξω; Ποιο αντηλιακό ταιριάζει στην επιδερμίδα μου; ~ SKIN BOX ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: skinbox.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.6.2024)

Αντηλιακό με χρώμα ή χωρίς χρώμα; Ποιο να διαλέξω; ~ heals pharmacy + more ~ 12.7.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: heals.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.6.2024)

Πως να διαλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για εσάς ~ Harper’s Bazaar ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: harpersbazaar.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23.6.2024)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος