Τι είναι το μετάξι καλαμποκιού και ποια τα οφέλη του;

Πηγή εικόνας: dieteticaferrer.com

Το μετάξι καλαμποκιού είναι οι μακριές κλωστικές φυτικές ίνες που αναπτύσσονται κάτω από το φλοιό ενός νέου καλαμποκιού.

Αυτές οι λαμπερές, λεπτές ίνες βοηθούν στην επικονίαση και την ανάπτυξη του καλαμποκιού, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στις παραδοσιακές πρακτικές βοτανοθεραπείας. Περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που μπορεί να είναι υπεύθυνες για διάφορες θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του προστάτη, της ελονοσίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και των καρδιακών παθήσεων. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της φλεγμονής.

Οι ίνες του καλαμποκιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένες ως τσάι ή εκχύλισμα.

Ποια τα οφέλη:

  • Παρέχει αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της φλεγμονής. Το μετάξι καλαμποκιού είναι μια φυσικά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή, μειώνουν την οξειδωτική καταπόνηση και προστατεύουν από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματός. Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Το εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή καταστέλλοντας τη δραστικότητα δύο κύριων φλεγμονωδών ενώσεων.
  • Μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το μετάξι καλαμποκιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το προϊόν καλαμποκιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαβητικής νεφρικής νόσου.
  • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Πρώτον, ενθαρρύνει την εξάλειψη της περίσσειας υγρών από το σώμα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι μια φυσική εναλλακτική λύση έναντι των προδιαγεγραμμένων διουρητικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE).
  • Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Μια μελέτη σε ζώα, διαπίστωσε ότι ποντίκια που έλαβαν εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού παρουσίασαν σημαντική μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης παράλληλα με τις αυξήσεις της χοληστερόλης της HDL (καλής). Ωστόσο, σε αυτό απαιτείται ανθρώπινη έρευνα.
Διαβάστε επίσης  Candida albicans: ο μύκητας των γυναικών

Δοσολογία:

Μια ποικιλία παραγόντων θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού σας σε αυτό το συμπλήρωμα. Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της κατάστασης υγείας και του ιατρικού ιστορικού.

Οι περισσότερες διαθέσιμες έρευνες δείχνουν, ότι το μετάξι καλαμποκιού είναι μη τοξικό. Οι ημερήσιες δόσεις που φθάνουν μέχρι 4,5 γραμμάρια ανά λίβρα σωματικού βάρους (10 γραμμάρια ανά κιλό) είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους.

Συνιστάται να ξεκινάτε με χαμηλή δόση για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται ευνοϊκά. Στη συνέχεια, αυξήστε το σταδιακά εάν είναι απαραίτητο.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την κατάλληλη δοσολογία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

 

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: απειλή ή μέλλον;

Κοιλιοκάκη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η διατροφή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας

Πολύποδες παχέος εντέρου και διατροφή

Χολολιθίαση και διατροφή

Χορτοφαγία: Αλήθειες και Μύθοι

Διατροφικές διαταραχές, τύποι, αίτια, αντιμετώπιση

 

 

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα