Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Δανάη Δραγωνέα συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το εφηβικό μυθιστόρημα: “Το νησί της βροχής -Ένα Μυστικό Ημερολόγιο”, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Στις 208 απολαυστικές σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο με “οδηγούς” δυο δωδεκάχρονα παιδιά και “Ένα Μυστικό Ημερολόγιο¨, ένα ωραίο συγγραφικό εύρημα για να αναπαρασταθούν στη μνήμη μας γεγονότα και καταστάσεις μιας άλλης εποχής και να αναδειχθούν σημαντικά θέματα όπως είναι η απαρχή του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Άννα Ρω
Αν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σας ταυτίζονταν με σημεία στίξης θα ήταν;
Θα επιλέξω τo ερωτηματικό και την άνω τελεία. Το πρώτο γιατί νομίζω ότι έχω διατηρήσει – όχι χωρίς προσπάθεια – μια σχεδόν παιδική περιέργεια απέναντι σε όλα τα μικρά καθημερινά και το δεύτερο καθώς, ειδικά το καλοκαίρι, μου αρέσει ο ήχος μιας μικρής παύσης. Μεγαλύτερη από το κόμμα, αλλά μικρότερη από την τελεία, η άνω τελεία μοιάζει να βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Ένα προσωπικό θετικό σημείο ορόσημο;
Δεν πιστεύω στα ορόσημα, ούτε στις μεγάλες στιγμές. Γοητεύομαι πάντα από το πως οι μέρες διαδέχονται η μια την άλλη, χωρίς να νοιάζονται αν είναι ξεχωριστές, αδιάφορες ή σκοτεινές.
Πρόσφατο έργο σας;
Το Νησί της Βροχής – Ένα Μυστικό Ημερολόγιο, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Το κέντρο βάρος του;
Ένα αινιγματικό τετράδιο μουσικής αποκαλύπτει τη ζωή της Αριάνα, ενός κοριτσιού που έζησε στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Δυο 12χρονα παιδιά, στην Κέρκυρα του 1996, ακολουθούν τα ίχνη που άφησε πίσω της ανακαλύπτοντας πώς ζούσαν οι γυναίκες την περίοδο της Μπελ Επόκ στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους κάποιες ανάμεσά τους ξεκίνησαν να αντιστέκονται στα στερεότυπα της εποχής.
Οι ήρωές του στον χώρο και τον χρόνο;
Οι ήρωες, όπως και η ίδια η Κέρκυρα, ταξιδεύουν σε διαφορετικούς τόπους και τους συναντάμε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Από το Λονδίνο στην Κέρκυρα, η οποία υπάρχει ταυτόχρονα σε δυο εποχές, και από εκεί στην Αθήνα του 19ου αιώνα.
Ως πρώτος αναγνώστης του βιβλίου σας θα λέγατε γι` αυτό ότι…
Με γυρίζει πίσω σε ένα μέρος που έχω αγαπήσει πολύ.
Μυθοπλασία & Πραγματικότητα είναι αντίρροπες δυνάμεις;
Θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικές. Η μυθοπλασία χρησιμοποιεί υλικά της πραγματικότητας και αντίστροφα. Σε σπουδαία λογοτεχνικά έργα οι δυο αυτοί κόσμοι σχεδόν δεν ξεχωρίζουν, ούτε απασχολεί κανέναν τι ανήκει που.
Οι συνταξιδιώτες στο συγγραφικό σας ταξίδι;
Τα αγαπημένα μου σπιράλ τετράδια, ένας υπολογιστής, μια σειρά φθηνά στυλό pilot, καφέ αμερικάνο και οι ίδιες μουσικές να παίζουν σε επανάληψη τόσες φορές ώστε στο τέλος να λειτουργούν σχεδόν σαν μάντρα.
Νιώθω πως αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να `ναι το σπίτι μας.1 Πού κατοικεί το όραμά σας;
Στα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν τυχερή να έχω μια παιδική ηλικία στην οποία μπορώ να ανατρέχω όποτε χρειάζεται να θυμηθώ από ποια υλικά θα έπρεπε να είναι φτιαγμένος ο κόσμος.
Η δύναμη του βιβλίου συνίσταται;
Το βιβλίο για εμένα είναι σχεδόν ένα μεταβατικό αντικείμενο, με την έννοια ότι μου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, έχω πάντα βιβλία γύρω μου, ώστε να νιώθω ότι ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμα (είτε σκοπεύω να διαβάσω κάτι, είτε όχι) και η φυσική μου τάση είναι να εμπιστεύομαι χωρίς δεύτερη σκέψη τους ανθρώπους που τα σπίτια τους είναι γεμάτα βιβλία.
Αντί βιβλίου τι;
Μια βόλτα στη θάλασσα, το απόγευμα, λίγο πριν πέσει ο ήλιος.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Δανάη Δραγωνέα γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, απέκτησε µεταπτυχιακό τίτλο από το University of The Arts London, αποφοιτώντας µε τιµητική διάκριση, και παρακολούθησε σεµινάρια δηµιουργικής γραφής στο Λονδίνο µε την Elise Valmorbida και στην Αθήνα µε τον Βασίλη Αλεξάκη. Εργάστηκε ως δηµοσιογράφος σε µεγάλους οµίλους περιοδικών στην Ελλάδα. Επί σειρά ετών υπήρξε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΟΖΟΝ, όπου ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση εκδηλώσεων µε κεντρικό άξονα τη σύµπλευση µόδας και τέχνης. Μέσω της συνεργασίας της µε το VICE, πραγµατοποίησε σειρά βιντεοσυνεντεύξεων µε σηµαντικές προσωπικότητες του πολιτισµού, όπως ο Νάνος Βαλαωρίτης και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Έχει δώσει οµιλίες µε βασική θεµατική τα στερεότυπα της γυναικείας ταυτότητας στον περιοδικό Τύπο. Το εφηβικό µυθιστόρηµα Το Νησί της Βροχής –Ένα Μυστικό Ηµερολόγιο είναι το πρώτο της βιβλίο.
Ταυτότητα βιβλίου:
Τίτλος: Το νησί της βροχής – Ένα μυστικό ημερολόγιο – Συγγραφέας: Δραγωνέα Δανάη
ISBN: 978-960-14-3742-2 – Σελ: 208 – Τιμή:15,00€ 13,50€
Οπισθόφυλλο:
Η ’Ιζι είναι αποφασισµένη να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει από την Κέρκυρα στο αγαπηµένο της Λονδίνο. Ώσπου στη σοφίτα του παµπάλαιου σπιτιού όπου έχει µετακοµίσει γνωρίζει την Αριάνα, η οποία θέλει να φύγει από το «νησί της βροχής» πιο πολύ κι απ’ όσο η ίδια.
Βέβαια, υπάρχει ένα µικρό πρόβληµα: η Αριάνα ζει στον 19ο αιώνα…
Μαζί µε το (πρώην) πιο αντιπαθητικό αγόρι της τάξης της, τον Βικέντιο, η Ίζι προσπαθεί να λύσει το µυστήριο που περιβάλλει την Αριάνα. Οι δυο τους θα ακολουθήσουν ίχνη καλά κρυµµένα σε ένα αινιγµατικό τετράδιο µουσικής, θα κυνηγήσουν φτερωτά λιοντάρια και θα γνωρίσουν την «πραγµατική» Κέρκυρα, όπου το χθες µπλέκει µε το σήµερα εκεί που δεν το περιµένεις.
1. Απόσπασμα από το ποίημα: «Αυτοκράτωρ Ιουλιανός προς φιλόσοφον» του Γιώργου Μπλάνα
Πηγή βιογραφικού-φωτογραφίες: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη