Η ιστοσελίδα efiveia.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη των γονιών που έχουν παιδιά στην εφηβεία. Η εκπαιδευτικός Ελένη Λινάκη και ιδρύτρια του efiveia.gr μας ενημερώνει για τη θεματολογία, την επιστημονική υποστήριξη, την ανταπόκριση των γονιών, το ενδιαφέρον των εφήβων, την αλληλεπίδραση με συγγενείς ιστοσελίδες και φορείς και γενικά για κάθε τι που θα μπορούσε να φέρει την επιθυμητή ισορροπία σε κάθε περιβάλλον όπου υπάρχουν έφηβοι.
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη για όλους περίοδος, όχι μόνο για εμάς τους γονείς, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Θέλουν αγάπη άνευ όρων, κατανόηση και υπομονή. Έχουν ανάγκη την παρουσία μας όσο και αν δεν το δείχνουν. Χρειάζονται να μας αισθάνονται δίπλα τους και όχι απέναντί τους.
Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Άννα Ρω
Ποια ανάγκη σας οδήγησε στην ίδρυση αυτής της ιστοσελίδας;
Ανάγκη και κίνητρο θα έλεγα. Οι παράγοντες που με οδήγησαν πριν περίπου 7 χρόνια στη δημιουργία του efiveia.gr ήταν αρχικά ο γιος μου που θα έμπαινε σύντομα στην εφηβεία. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, είδα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη ιστοσελίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στους γονείς με παιδιά στην εφηβεία. Επιπλέον, ούσα καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για πάνω από 20 χρόνια, έβλεπα τις αγωνίες που περνούσαν οι γονείς των μαθητών μου ως προς τη συμπεριφορά τους, τη σωστή σωματική και συναισθηματική ανάπτυξή τους και φυσικά την εκπαίδευσή τους.
Τέλος, νιώθοντας πως θέλω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο με τον δικό μου τρόπο και να παρέχω απαντήσεις στους γονείς σε ζητήματα που τους απασχολούσαν, αποφάσισα να δημιουργήσω το efiveia.gr, το οποίο είναι προσβάσιμο από όλους!
Ποια θέματα φιλοξενείτε στις στήλες σας;
Το efiveia.gr φιλοξενεί όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς των εφήβων. Πλοηγούμενοι στις κατηγορίες, οι γονείς μπορούν να διαβάσουν άρθρα και να πάρουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά τους.
Ενδεικτικά, μπορείτε να βρείτε άρθρα σχετικά με τη συμπεριφορά των εφήβων, τη συναισθηματική τους υγεία, την ανάπτυξη σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, την προεφηβεία, την εκπαίδευση και τις μαθησιακές δυσκολίες, τον εκφοβισμό, τη σχέση με την οικογένεια και τους συνομήλικους, τη διατροφή, τη γυναικολογία, τη σχέση των εφήβων με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πολλά άλλα!
Οφείλω να αναφέρω μία πολύ ειδική και αγαπημένη κατηγορία των αναγνωστών μας, τα ερωτήματα των ίδιων, οι οποίοι αλληλεπιδρούν μαζί μας, στέλνοντας το ερώτημα που τους απασχολεί και λαμβάνοντας άμεσα προσωποποιημένη απάντηση από έναν από τους Επιστημονικούς μας Συνεργάτες. Τα ερωτήματα με τις απαντήσεις των Ειδικών, δημοσιεύονται πάντα ανώνυμα, προφυλάσσοντας τα προσωπικά στοιχεία των αναγνωστών.
Ποιοι υποστηρίζουν την προσπάθεια σας;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι η κινητήριος δύναμή μου και πραγματικά αισθάνομαι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που μου παρέχει.
Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα με συγκινητικά λόγια από τους αναγνώστες για το πόσο τους βοηθούν τα άρθρα μας, για το θάρρος που παίρνουν και για το πόσο ταυτίζονται πολλές φορές!
Δε θα μπορούσα να παραλείψω και τους πολλούς και σημαντικούς ανά την Ελληνική επικράτεια Επιστημονικούς Συνεργάτες του efiveia.gr, οι οποίοι μέσω των αποκλειστικών άρθρων και των απαντήσεων στα ερωτήματα των αναγνωστών μας, υποστηρίζουν αυτή μου την προσπάθεια.
Φυσικά, δίπλα μου στηρίζοντάς με βρίσκεται η οικογένειά μου, η οποία γνωρίζοντας ότι αφιερώνω πολύ χρόνο και μεράκι εθελοντικά στο efiveia.gr, βρίσκεται πάντα δίπλα μου, με στηρίζει, και στις δύσκολες στιγμές μού δίνει ώθηση να προχωρήσω.
Σε τι βαθμό ανταποκρίνεται το αναγνωστικό κοινό;
Νιώθω τυχερή να πω ότι η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Κάθε άρθρο, κάθε δημοσίευση, έχει τεράστια απήχηση! Είναι ευλογία να βλέπεις ότι κάτι που έχεις δημιουργήσει από το μηδέν έχει τόσο μεγάλη αποδοχή!
Ποιο είναι το ποσοστό των εφήβων στο σύνολο του κοινού σας; Τι πιστεύετε πως τους ελκύει;
Η αλήθεια είναι ότι το efiveia.gr αναφέρεται στους γονείς με παιδιά στην εφηβεία, άρα και είναι η πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού. Υπάρχουν έφηβοι οι οποίοι διαβάζουν κάποια άρθρα και πολλές φορές επικοινωνούν μαζί μας, όμως λόγω του ότι είναι ανήλικοι, οι Ειδικοί δεν είναι εύκολο να απαντούν. Είναι πάντα προτιμότερο για οποιαδήποτε βοήθεια να έρχονται σε επαφή μαζί μας οι γονείς.
Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους αναγνώστες;
Το πρωταρχικό ζήτημα που βλέπω ότι απασχολεί τους γονείς είναι το θέμα της συμπεριφοράς. Τα άρθρα που αφορούν στον θυμό, στην αντιδραστική ή και στην παραβατική συμπεριφορά έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα – ειδικά την εποχή της προετοιμασίας για τις προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις – είναι τα θέματα της εκπαίδευσης και της διαχείρισης του άγχους που έχουν γονείς και παιδιά.
Τέλος, σημαντικά ζητήματα τα οποία αναζητούν ευρέως οι γονείς είναι αυτά που αφορούν στη συναισθηματική υγεία, στη σεξουαλικότητα των εφήβων και στην υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα video games και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συμπίπτουν με τα ζητήματα που οι έρευνες αναδεικνύουν ως σημαντικά;
Προσπαθώ πολύ και φροντίζω να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, οπότε πράγματι βλέπω ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς συμπίπτουν με τις δημοσιευμένες έρευνες. Τα κυριότερα θέματα είναι αυτά που μελετούν την ψυχική υγεία και τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Αντιμετωπίσατε ποτέ κάποιο ακραίο και μη επιλύσιμο πρόβλημα;
Καθημερινά λαμβάνω ερωτήματα από τους αναγνώστες του efiveia.gr. Πολλά από αυτά μπορούν να θεωρηθούν ακραία. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα με την απαραίτητη διακριτικότητα και ευαισθησία.
Καθώς τα ερωτήματα με τις αντίστοιχες απαντήσεις των Ειδικών δημοσιεύονται στο efiveia.gr μόνο κατόπιν συναίνεσης των ενδιαφερόμενων αναγνωστών, υπάρχουν πολλά τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί και συνήθως πρόκειται για τα «ακραία», όπως κι εσείς αναφέρετε.
Πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες μεταξύ επιστημονικού λόγου και σχολιασμού των μελών σας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ιστοσελίδας;
Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης δίνουν την ελευθερία του λόγου και του σχολιασμού κάθε άποψης. Επιπλέον, είναι κοινά παραδεκτό πως οι απόψεις δε συμπίπτουν πάντα, παρόλα αυτά όλες είναι σεβαστές.
Εφόσον λοιπόν τα άρθρα και οι απόψεις των Συνεργατών του efiveia.gr είναι δημόσια, είναι λογικό να υπάρχουν και κακοπροαίρετα σχόλια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις φροντίζω να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα δεχτώ υβριστικά και προσβλητικά σχόλια, είτε προς τους συγγραφείς, είτε προς άλλους αναγνώστες που έχουν σχολιάσει.
Συγγενείς ιστοσελίδες – φορείς με τους οποίους αλληλεπιδράτε;
Θα αναφέρω ενδεικτικά ιστοσελίδες και φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, και αυτό γιατί είναι πάρα πολλοί και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να παραβλέψω ή να υποβιβάσω τη συνεργασία μου με κάποιον.
Το efiveia.gr λοιπόν συνεργάζεται με πολλά σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά – καθώς και με τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων τους. Επίσης, συνεργαζόμαστε με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», το SaferInternetForKids, το πρόγραμμα υποτροφιών FLEX που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το U.S. Department of State των Η.Π.Α για μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν για έναν χρόνο σε σχολεία των Η.Π.Α., το Hellenic American Union, το KMOP, τον Οργανισμό Συμβούλων Σταδιοδρομίας ORIENTUM και πολλούς άλλους.
Αξίζει να σημειώσω εδώ, ότι πολλές από τις συνεργασίες με την πάροδο του χρόνου έχουν εξελιχθεί σε βαθιά εκτίμηση και φιλία, κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων.
Μια φράση ως αισιόδοξος δείκτης στήριξης προς τους γονείς;
Είμαι κι εγώ μητέρα εφήβου και καθημερινά επίσης διαχειρίζομαι εφήβους μέσω της διδασκαλίας την οποία αγαπώ. Επομένως, ό,τι απασχολεί τους γονείς των εφήβων, με απασχολεί κι εμένα. Μπορεί κάθε κατάσταση σε κάθε οικογένεια και σπίτι να μην είναι η ίδια, όμως θέλω να ξέρουν οι γονείς ότι το efiveia.gr είναι δίπλα τους, για να βοηθήσει στον βαθμό που μπορεί και επιτρέπεται.
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη για όλους περίοδος, όχι μόνο για εμάς τους γονείς, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Θέλουν αγάπη άνευ όρων, κατανόηση και υπομονή. Έχουν ανάγκη την παρουσία μας όσο και αν δεν το δείχνουν. Χρειάζονται να μας αισθάνονται δίπλα τους και όχι απέναντί τους.
Γι’ αυτό, προτιμήστε να επιλέγετε τις μάχες σας, να δίνετε σημασία στα σημαντικά πράγματα, να δίνετε χώρο για ουσιαστική επικοινωνία και να έχετε ενσυναίσθηση.
Κυρίως όμως να θυμάστε ότι ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!
Και μια ως φιλικός δείκτης κατανόησης προς τους εφήβους;
Σε εσάς τους εφήβους θα ήθελα να πω ότι εμείς οι γονείς δεν είμαστε τέλειοι, κάνουμε λάθη, αλλά έχουμε ανάγκη να σας βλέπουμε καλά, χαρούμενους, υγιείς και με στόχους για τη ζωή σας. Εξάλλου, από τη στιγμή που γεννιέστε, είστε η προτεραιότητά μας!
Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τη δική μας εφηβική ηλικία, το πώς αισθανόμασταν, οπότε καταλαβαίνουμε το πώς αισθάνεστε κι εσείς. Γι’ αυτό και φοβόμαστε μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς.
Πολλές φορές πιέζουμε, όχι για να σας στενοχωρήσουμε, αλλά για να σας προφυλάξουμε.
Αν λοιπόν προσπαθήσουμε λίγο και οι δύο πλευρές, τότε θα δείτε ότι όλα θα είναι πιο εύκολα για εσάς.
Θυμηθείτε, είμαστε δίπλα σας, σας στηρίζουμε και σας αγαπάμε!
Πηγή φωτογραφιών: Ελένη Λινάκη
efiveia.gr: fb