Ελένη Γκιούρα: “Το ‘τελευταίο Ρόδο’ αντιπροσωπεύει το τελευταίο καλό που έχουμε μέσα μας”

Η συζήτησή μου με την ηθοποιό Ελένη Γκιούρα που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «τελευταίο Ρόδο»ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και με έβαλε σε σκέψεις για την ζωή,τα θέλω ,τα πρέπει και τους κανόνες της κοινωνίας μας. Η Ελένη Γκιούρα με ευγένεια μου μίλησε για την παράσταση που διέπεται από πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Τελευταίο Ρόδο», πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Η παράσταση έχει να κάνει με το ταξίδι μιας γυναίκας από την οικογένεια στην ενηλικίωση, έπειτα στον κόσμο, στον έρωτα, στη ζωή. Η ηρωίδα καλείται να αποφασίσει αν θα ενδώσει στα κοινωνικά πρότυπα που τις επιβάλλονται για το πως “πρέπει” να είναι μια γυναίκα ή αν θα υπερασπιστεί τα θέλω της ώστε να ζήσει και να δείξει στον κόσμο την αλήθεια της. Έχει να κάνει με την αποδοχή του εαυτού. Και την υπεράσπιση αυτού στους γύρω μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ελένη ΓκιούραΤο τελευταίο Ρόδο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και ομαδικού πνεύματος;

Ναι, σαφώς! Είμαστε μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιό, ενδυματολόγο και φυσικά τον σκηνοθέτη και τη χορογράφο μας! Αν δεν υπήρχε συνεργασία και ομαδικό πνεύμα θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο να μας αρέσει και να νιώθουμε όλοι καλά μέσα σε αυτό.

Ποιος ήταν ο κοινός σαφής σας στόχος;

Να νιώθουμε όλοι καλά μέσα σε αυτό το εγχείρημα. Να το απολαύσουμε.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Ζαβάκου: «Το καλό βιβλίο θα κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί, θα θέσει έναν προβληματισμό και θα γίνει αφορμή προσωπικών συλλογισμών!»
Advertising

Πόσο σας έχει κατακτήσει η ηρωίδα που υποδύεστε;

Δεν θα έλεγα ότι με έχει κατακτήσει. Σίγουρα όμως μπορώ να συνδεθώ με αυτήν σε πράγματα που έχει νιώσει και βιώσει σε αρκετά σημεία της παράστασης. Κάθε γυναίκα πιστεύω θα δει τον εαυτό της στην ηρωίδα σε κάποιο σημείο, αν όχι σε παραπάνω.

Ελένη Γκιούρα

Τι αντιπροσωπεύει το τελευταίο Ρόδο;

Advertising

Το τελευταίο Ρόδο αντιπροσωπεύει το τελευταίο καλό που έχουμε μέσα μας. Κάτι σε όλους μας ιερό. Την αλήθεια μας. Και το ερώτημα για την ηρωίδα είναι το εξής: θα το ξεπουλήσει ωστε να χωρέσει στην κοινωνική νόρμα ή θα το κρατήσει ιερό ωστε να ζήσει τη ζωή της όπως η ίδια κρίνει και επιθυμεί;

Απωθημένα, πάθη και συναισθήματα. Πόσο μπορεί να αντισταθεί κάποιος στην προβληματική του φύση και να απελευθερωθεί από ό,τι την βαραίνει;

Όσο επιλέξει ο ίδιος. Αυτό υπόκειται στην θέληση του καθενός να κοιτάξει μέσα του και να δουλέψει με τον εαυτό του. Ένα πολύ δύσκολο και επώδυνο ταξίδι. Αλλά το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου.

Η ηρωίδα φοβάται, δειλιάζει. Γενικά, η κοινωνία μας δειλιάζει. Γιατί ο φόβος μας αποδυναμώνει;

Advertising

Μας αποδυναμώνει ο φόβος για το άγνωστο. Πολλοί άνθρωποι θα προτιμήσουν την “ασφάλεια” της γνώριμης δυστυχίας παρά το ρίσκο για κάτι άγνωστο όπου μπορεί και να κρύβεται η προσωπική τους ευτυχία.

Διαβάστε επίσης  Βασίλης Σπηλιόπουλος – Ευαγγελία Κοζώνη: «Σιωπή» Το νέο τους τραγούδι.

Ελένη Γκιούρα

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΟΔΟ για 3 ακόμα παραστάσεις: 3, 10 και 17 Φεβρουαρίου στις 21:30

Το έργο βασίζεται στην ζωή μιας γυναίκας, της Ρόουζ (Rose). Οι δυσκολίες, οι προβληματισμοί, οι συγκρούσεις που αρχίζουν από την εφηβεία, την ενηλικίωση μέχρι και την ολοκλήρωση της, διαδραματίζονται επί σκηνής. Η κατανόηση και η προσαρμογή ή όχι στα υπάρχοντα δεδομένα της οικογένειας, φιλικού περίγυρου, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α. διαμορφώνουν και προσδιορίζουν την ίδια σαν άτομο, σαν χαρακτήρα. Η συναισθηματική υποστήριξη όταν υπάρχει βοηθά στην ενδυνάμωσή της.

Advertising

Ο μιμητισμός των προτύπων που της προβάλλονται μέσα στην πορεία της, την διαμορφώνουν ή έστω προσπαθούν. Μέσα από συνεχείς συγκρούσεις (οικογένεια, σχέσεις, επάγγελμα, κοινωνικός περίγυρος) η πρωταγωνίστρια μας καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει δυνατή με τις δικές της απόψεις ή θα ακολουθήσει κι αυτή τον δρόμο του Συνόλου. Εάν θα ξεπουλήσει και το τελευταίο καλό (The Last Rose) που έχει μέσα της ή όχι.

Σκηνοθεσία:Κωνσταντίνος Χασιαπέτης

Κοστούμια:Νεκταρία Συρίγου
Μουσική:Λουκία Γκαρδιακού
Χορογραφία:Σμαρώ Κεπαπτσόγλου

Παίζουν:Χορευτές: Άρτεμις Δανούση, Αυγουστίνος Φιτιλής, Βασιλική Καραντώνη, Δώρα Μπηλιώνη, Νίκη Παπανικολάου, Νικόλ Καφετζοπούλου, Ραφαέλα Κότσελα, Ηθοποιός: Ελένη Γκιούρα (Αφήγηση) Μουσικοί: Λουκία Γκαρδιακού (Πιάνο), Κωνσταντίνος Χριστοδούλου (Πιάνο), Bianca Scabellone (Τσέλο), Κλειώ Δερτιλή (Κρουστά), Μελίνα Ντελίκου (Βιολί), Μαντώ Κάτσικα (Τραγούδι)

Advertising

Διάρκεια:63 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων:Γενική είσοδος : 12 ευρώ, Για άνεργους, Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, γκρουπ : 9 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων:3, 10, 17 Φεβρουαρίου
Πληροφορίες:Προπώληση: www.viva.gr, θέατρο OLVIO (τηλ. 210 3414118)
Παραστάσεις: Κυριακές 3, 10, 17 Φεβρουαρίου 21:30
Φωτογραφίες: Αντώνης Τασσόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
• ΑΘΗΝΑ
ΓΚΑΖΙ
θέατρο OLVIO
Απο 03/02/2019 εως 17/02/2019
Φαλαισίας 7 (Μετρό Κεραμεικός)
Κυριακή: 21:30

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Splinters στο Θέατρο Τ, για τις 12/2

Το τελευταίο ρόδο στο facebook

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025