Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου, κ. Ευστράτιου Αθανασίου

Αθανασίου Συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου, κ. Ευστράτιου Αθανασίου, στο MAXMAG ,στην οποία όπως μας είπε, όλοι συνεργάζονται ενωμένοι για να καλλιεργήσουν και να μοιραστούν τη γνώση, τις επαγγελματικές και τις βιωματικές εμπειρίες, τα δεδομένα, την έμπνευση και το όραμα.

Ο Ευστράτιος Αθανασίου είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cancer Prevention Research Group in Greece – Ελληνική Εταιρεία Έρευνα για την Πρόληψη του Καρκίνου.

Ο Ευστράτιος Αθανασίου μιλάει στο MAXMAG για την ιστορία και τις δράσεις της Cancer Prevention Research Group in Greece.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Advertisements
Ad 14

Ποια είναι η Cancer Prevention Research Group in Greece και πού στοχεύει;

Αγαπητή κα. Ευαγγέλου – Παπαθανασίου, θέλω εκ βαθέων καρδίας να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να δώσω την σημερινή συνέντευξη σε εσάς και στο κορυφαίο περιοδικό MAXMAG. Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο που μου δίνετε να αναπτύξω το όραμά μας, ένα όραμα έναντι του καρκίνου και με προοπτικές, κατά τη γνώμη μου.
Η Cancer Prevention Research Group in Greece είναι μια καινοτόμος διεθνής πρωτοβουλία της νέας γενιάς που ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2021 από εμένα και έχει σκοπό την ένωση επιστημονικής έρευνας και κοινωνικής προσφοράς υπέρ της πρόληψης του καρκίνου. Μαζί με 19 πολύτιμες/ους φίλες/ους και συνεργάτες, που καρμικά με επέλεξαν και τους επέλεξα, προβήκαμε σε επίσημη σύσταση ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός τον Νοέμβριο του 2021, υπό την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου». Σήμερα, αισίως, μετράμε πάνω από 800 μέλη σε 73 χώρες του κόσμου, έχοντας ενεργά 7 ερευνητικά και 15 κοινωνικά project. Για τον παραπάνω ενωτικό σκοπό μας, που ανέφερα, ανακύπτουν επιμέρους στόχοι: ενίσχυση της κοινότητας, προαγωγή της υγείας, αύξηση δυνατοτήτων διεπιστημονικότητας, ανάληψη δράσεων από τις/τους νέες/νέους, συμπεριληπτικές αξίες, τάσεις παγκόσμιας συνεργασίας, περιβαλλοντικό προφίλ ενιαίας υγείας, κ.ά.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στη Cancer Prevention Research Group in Greece κύριε Αθανασίου;

Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να εγγραφεί δωρεάν, συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση εγγραφής την οποία θα βρει στην επίσημη ιστοσελίδα μας (www.cprggreece.org). Μετά την υποβολή της φόρμας εγγραφής, εντός διαστήματος μηνός, θα λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα και έκτοτε θα ενημερώνεται για όλες μας τις δράσεις και για τους τρόπους συμμετοχής του. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται και θεωρούν ότι τα επιστημονικά ενδιαφέροντά τους, καθώς και η κοινωνική τους πρόθεση, εναρμονίζονται με την εθελοντική υποστήριξη με στόχο την πρόληψη του καρκίνου, είναι ευπρόσδεκτοι. Δεν είναι ατάκτως ειρημένες οι ιδιότητες των μελών μας, για να πούμε απλώς ότι «αυξάνουμε τον αριθμό μας», είναι συναρμοσμένες για να «ζυμωθούν» προς κάλυψη του σκοπού μας.

Πώς λειτουργεί η ομάδα σας;

Καμία διαδικασία σε εμάς δεν φέρει υποχρεωτικότητα, δεσμεύσεις και κόστη. Τα απεχθανόμαστε και είμαστε ευτυχείς που έχουμε πετύχει μια αρμονική και τέλεια συνεργασία μεταξύ όλων, δίχως ποτέ να έχουμε επιβάλλει με το ζόρι κάτι. Έτσι και οι εγγραφές μελών, έτσι και τα project, έτσι και όλες οι δραστηριότητες. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που άπτωνται σε επιστημονικά κομμάτια εκτελούνται διαδικτυακά, με μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης συνεργασίας, κι αυτό λόγω των πολλαπλών τοποθεσιών των μελών μας και της ευκολίας που δίνει η τεχνολογία. Οι κοινωνικές δράσεις επιτελούνται διά ζώσης μέσα στην κοινότητα: σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο, σε κάθε ασθενή, σε κάθε κοινωνικό παντοπωλείο, σε κάθε Ογκολογικό Νοσοκομείο, θέλουμε να οργανώνουμε πράγματα, να δίνουμε, να είμαστε εκεί. Έχουμε αναπτύξει στοχευμένα μια πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που δεν συνάδει με την ελευθεριότητα, αλλά με την ελευθερία. Όταν έχεις την αφρόκρεμα της χώρας σου, την ζωή που ξεχειλίζουμε ως νέα γενιά, το πάθος και το μεράκι, δεν μπορείς παρά να την διαχειριστείς με μια φιλική και στοργική συνάμα διάθεση. Ο εθελοντισμός και η επιστήμη δεν θέλουν δυναστείες, θέλουν ανοιχτές οικογένειες. Όλοι εμείς στην CPRGGreece είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και λειτουργούμε σαν αυτή!
Έχει παραδοθεί στο κοινό η e-Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο – Οικείων – Φροντιστών, στην οποία ειδικοί ψυχικής υγείας, και άλλοι εθελοντές, παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική, μέσω γραπτών μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων, προς τους ωφελούμενους. Πείτε μας λίγα λόγια την λειτουργία της Γραμμής ως σήμερα.
Πράγματι, από τον Δεκέμβριο του 2022 έχουμε υλοποιήσει την διαδικτυακή Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο, οικείους και φροντιστές. Μέσω αυτής παρέχουμε, δωρεάν και καθημερινά, σε όσους έχουν ανάγκη, ψυχολογική, συμβουλευτική, κοινωνική, ασφαλιστική, νομική και διατροφική υποστήριξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και τις εθελόντριες της Γραμμής που μέσα από το μεράκι τους δίνουν σάρκα και οστά στην πρωτοβουλία μας, βοηθώντας ουσιαστικά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί δεκάδες ωφελούμενοι είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων, είτε μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν ένα SMS, γράφοντας Γραμμή, στο 6946868422.

Διαβάστε επίσης  Κωνσταντίνα Πάλλα: "Η μουσική είναι κομμάτι της ύπαρξης μου από την πρώτη μου ανάσα"

Αθανασίου Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος σε κάποιον που νοσεί;

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που επιφέρει πολλές, ποικίλες και σημαντικές μεταβολές τόσο στον ασθενή όσο και στο πλαίσιό του, μεταξύ του οποίου και η οικογένεια και το φιλικό του περιβάλλον. Μέσα από την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης μπορώ να σας πω ότι επιβεβαιώνεται η σημαντική εμπλοκή των φροντιστών με τους ασθενείς και τη νόσο. Βλέπουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων να προσέρχονται ως οικείο και φίλοι ανθρώπων με καρκίνο και να επιζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο για το πώς οι ίδιοι θα διαχειριστούν την καθημερινότητά τους, όσο και για το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν την προσαρμογή και την αντιμετώπιση δύσκολων συνθηκών των ασθενών τους. Η στοργή, η συμπερίληψη, η ήρεμη προσέγγιση, η δοτικότητα, η ψυχραιμία, η βοήθεια σε καθημερινές εργασίες, κ.ά., είναι μόνο μερικά από όσα παρατηρούνται πως δρουν ευεργετικά για έναν άνθρωπο που νοσεί αν τα λαμβάνει από το κοινωνικό του πλαίσιο. Ένα υποστηρικτικό κοινωνικό πλαίσιο, τόσο έμμεσα, όσο και άμεσα -(ναι, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, πρόδρομες μελέτες που σχετίζουν την μείωση του στρες, το υψηλό κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης και την καλύτερη έκβαση της νόσου!)-, βοηθάει από κάθε πτυχή.

Ένα υποστηρικτικό κοινωνικό πλαίσιο, τόσο έμμεσα, όσο και άμεσα -(ναι, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, πρόδρομες μελέτες που σχετίζουν την μείωση του στρες, το υψηλό κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης και την καλύτερη έκβαση της νόσου!)-, βοηθάει από κάθε πτυχή.

Θυμάστε κάποιο περιστατικό ιδιαίτερα από την Γραμμή;

Όπως γνωρίζετε η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης διέπεται από έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, όρων χρήσης και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Κάτι το οποίο, και πολύ ορθώς, δεν μου επιτρέπει να έχω ακριβή γνώση των περιστατικών κατά μονάδες. Ωστόσο, από σχόλια των ίδιων ωφελούμενων, αφού ολοκλήρωσαν την υποστήριξή τους, δεν θα ξεχάσω ποτέ δύο συμβάντα: το πρώτο αφορούσε την αξιολόγηση των υπηρεσιών της Γραμμής από μια γυναίκα ασθενή, με σοβαρή μορφή κακοήθειας, που εξέφρασε, μέσα από μια συγκλονιστική περιγραφή της για το πόσο κοντά στον θάνατο νιώθει, την ευγνωμοσύνη της για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, κάνοντάς της εντύπωση μάλιστα «πώς όλα αυτά παρέχονται δωρεάν και τόσο ελεύθερα». Γενικά, η θετική ανατροφοδότηση είναι κάτι που μας τιμάει ιδιαίτερα και επιβεβαιώνει το μεράκι μας. Το δεύτερο περιστατικό αφορά όταν λάβαμε το πρώτο αίτημα ψυχολογικής υποστήριξης οικείου προσώπου θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, στην 1η Μαρτίου 2023. Λόγω του τραγικού συμβάντος είχαμε παραδώσει στο κοινό το σύνολο των Ψυχολόγων μας και προς υποστήριξη των εμπλεκόμενων με το ατύχημα των Τεμπών. Όταν ξεκινήσαμε να δεχόμαστε ανθρώπους που είχαν εμπλοκή σε όλο αυτό, δεν σας κρύβω ότι το σοκ ήταν τεράστιο. Ένα τεράστιο άγχος, μια φοβία, ένα μούδιασμα, που όμως μεταφράστηκε σε αγάπη για προσφορά και άμεση αρωγή όσων είχαν ανάγκη.

Είναι ακόμη «ταμπού» ο καρκίνος, κατά τη γνώμη σας;

Διαβάστε επίσης  Lucky Shots: Από τις σελίδες του περιοδικού Classic Rock Magazine, στο MAXMAG

Θεωρώ πως σαν χώρα – και ως κόσμος – έχουμε κάνει βήματα προόδου σ’ αυτό το πεδίο. Ωστόσο, δυστυχώς, έχοντας δει και ακούσει δεκάδες κόσμου, δεν μπορώ ότι ακόμη και σήμερα ο καρκίνος δεν αποτελεί ταμπού για μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Όμως, τα πράγματα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ό,τι παλαιότερα. Λέμε πλέον τον καρκίνο με το όνομά του, αναλαμβάνονται δημόσιες δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποιούνται οι κοινότητες, μιλάνε ανοιχτά γι’ αυτή τη νόσο διάσημα πρόσωπα, οργανώνονται σύλλογοι και ιατρεία επιβιωσάντων, προάγονται συμπεριληπτικές κοινότητες, κ.ά. Είναι χρέος μας να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη και τους πιο φοβισμένους να είναι περισσότερο ενημερωμένοι: αν καταλάβουν ότι ο καρκίνος απαιτεί δράση, δηλαδή πρόληψη – ένα σύνολο δυναμικών ενεργειών, συστηματικής προσπάθειας και γνώσης – θα δύνανται να μπουν σ’ αυτή τη «μάχη» και πλέον η νόσος δεν θα αποδίδεται «στο γραφτό, στη τύχη, στο ήταν το ριζικό μου» κι άλλα όσα ακούγαμε προ δεκαετιών. Η αυτεπίγνωση, το εσωτερικό κέντρο ελέγχου, η ψύχραιμη οπτική πάνω στο ποιος είμαι, τι κάνω, πού πάω, πώς ζω, κ.ά., θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά για την Υγεία. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των νεοπλασματικών νόσων μπορεί να προληφθεί, ο καρκίνος προλαμβάνεται, όπως επίσης και διαγιγνώσκεται έγκαιρα, δίνοντας στον ασθενή εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης και καλύτερης ποιότητας ζωής και, όπως φυσικά, θεραπεύεται πολύ πιο ολιστικά και αποτελεσματικά, καθιστώντας τον μια χρόνια νόσο. Το να μιλήσουμε αναλυτικά για την πρόληψη ως επιστημονικό πεδίο απαιτεί μια νέα ολόκληρη συνέντευξη, οπότε θα μείνω – χωρίς να φλυαρήσω – στα παραπάνω σημεία.

Αθανασίου Τι σας κάνει να χαμογελάτε ως άνθρωπο;

Διαβάστε επίσης  Hidden in the Basement "Η έμπνευση μας προέρχεται μέσα από την καθημερινότητα, αλλά και από την ανάγκη που έχουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω της μουσικής"

Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα σας απαντούσα πως με κάνει να χαμογελώ η δημιουργικότητα, η διαύγεια, η τάση για αυτοπραγμάτωση και η εσωτερική ηρεμία. Έχοντας Υγεία, νομίζω πως μπορούμε – με αγάπη, με προσεκτική δουλειά, με καλό υποστηρικτικό περιβάλλον – να πετύχουμε πολύ υψηλά στάνταρ από το ευρύ φάσμα των αναγκών, των επιθυμιών και των αξιών μας. Δεν θεωρώ, αν με ρωτάτε, πως αυτό το κλισέ «είμαι πλήρης» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ζωή είναι μια διαρκής μεταβολή πάνω σε μια μόνο σταθερά: το πέρασμα του χρόνου. Εξ’ ορισμού η πληρότητα δεν μπορεί να βιωθεί μέσα σε ένα ανήσυχο πνεύμα, που προσπαθεί και βιώνει συγκινησιακές και καθημερινές «συγκρούσεις». Ακριβώς αυτό την κάνει δυναμική, κυμαινόμενη – καμιά φορά και σκέτο «μαινόμενη» – και αυτό της δίνει την χάρη της. Οι δυσκολίες, οι κακοτοπιές, η πάλη των επιλογών θα σε πλάσουν όχι πλήρη, αλλά άνθρωπο που ζει – κι αυτό μάλλον αξίζει περισσότερο. Δεν είναι αυτοσκοπός η πληρότητα, αλλά το ταξίδι προς κάθε διαφορετική έκφανση του βίου μας, κάθε γεύση από όλη την χρωματική παλέτα των συναισθημάτων, των σκέψεων, των πράξεών μας. Έτσι βλέπω και την CPRGGreece, ως έναν ζωντανό οργανισμό που διαρκώς αναπτύσσεται, αυξάνει και έχει νέες ανάγκες, νέους πόρους, νέες προοπτικές, νέα πλεονεκτήματα, νέα μειονεκτήματα.

Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις σας ως Οργανισμός;

Ευελπιστούμε στην περαιτέρω συνέχεια των δράσεών μας, τόσο επιστημονικών όσο και κοινωνικών. Από επιστημονικά θέματα, σύντομα θα προκηρύξουμε θέματα του πεδίου της Καρδιο-Ογκολογίας καθώς και θέματα που θα αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες και τον καρκίνο. Ως προς τα κοινωνικά project θα συνεχίσουμε με νέες διαδικτυακές ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για επίκαιρα θέματα πέριξ του καρκίνου – πάντα δοσμένα με διεπιστημονικό τρόπο και από την ματιά νέων επιστημόνων –, ενώ θα έχουμε και νέες καμπάνιες πρόληψης και δωρεάν έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου για μορφές κακοήθειας, καθώς και ενημερώσεις σε εκπαιδευτικούς φορείς και δράσεις παροχής στην κοινότητα, με έμφαση τις ευπαθείς ομάδες και τις ακριτικές περιοχές. Μια μεγάλη δράση που έρχεται σύντομα είναι η υλοποίηση της πρώτης πανελλήνιας σειράς ακαδημαϊκών διαλέξεων με θέμα την πρόληψη του καρκίνου – θα είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ελληνικών και κυπριακών ΑΕΙ και θα δίνουν εισηγήσεις κορυφαίοι ειδικοί ανά πεδίο.

 

www.cprggreece.orghttp://www.cprggreece.org
www.facebook.com/cprggreecehttp://facebook.com/cprggreece
www.instagram.com/cprggreecehttp://instagram.com/cprggreece
www.linkedin.com/cprggreece

 

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και