Γκιντίκι Band : “Ahoy”ο πρώτος μας δίσκος “

Οι Γκιντίκι Band είναι μία από τις πιο υποσχόμενες ελληνικές μπάντες.Μιλήσαμε μαζί τους και παρακάτω μπορείτε να δείτε τι μας απάντησαν στην ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε.

Οι Γκιντίκι Band δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και ζουν στην Αθήνα, είναι μια παρέα νέων ανερχόμενων μουσικών, μια μπάντα που στήνει μερικά από τα καλύτερα γλέντια της πόλης, έχοντας παράλληλα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα μουσική και παράδοση.

Γκιντίκι Band μια μπάντα από τις λίγες!

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Advertisements
Ad 14

 

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραχωρείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Το Γκιντίκι ως σχήμα δημιουργήθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη από τον Τάσο Κοφοδήμο (λαούτο, τραγούδι), τον Κωνσταντίνο Λάζο (γκάιντα, κιθάρα, φωνητικά), τον Κωσταντή Παπακωνσταντίνου (κρουστά) και τον Φίλιππο Φασούλα (κλαρίνο τραγούδι). Μέχρι το 2019 το σχήμα δραστηριοποιούνταν εκεί πραγματοποιώντας πολλές εμφανίσεις με ένα πρόγραμμα που συνδύαζε το ρεμπέτικο με την παραδοσιακή μουσική. Από το 2017 στη θέση του Φίλιππου ήρθε ο Χρήστος Δανάς στο βιολί, πράγμα που ανανέωσε τον ήχο της μπάντας.

Με την κάθοδο στην Αθήνα, το 2019, το σχήμα παίρνει την σημερινή του μορφή με την είσοδο του Θοδωρή Σιούτη (βιολί, φωνητικά).

Το όνομα του συγκροτήματος πώς προέκυψε; Τι σημαίνει η λέξη Γκιντίκι;

Το όνομα της μπάντας προέκυψε πάνω σε μια συζήτηση για ένα άσχετο θέμα. Το Γκιντίκι είναι ένα μικρό βουναλάκι κάτω από τον Κίσσαβο, στη Λάρισα. Πρόσφατα μάθαμε ότι στα τούρκικα σημαίνει και προγούλι!

Διαβάστε επίσης  Μαρία Γιαννάκη: «Η συγγραφή με μέθυσε. Πρόσμενα την ώρα της ημέρας που θα έπιανα και πάλι το μολύβι μου»

Για τους περισσότερους, η παραδοσιακή μουσική είναι συνδεδεμένη με τους γάμους ή τα πανηγύρια. Πώς πήρατε λοιπόν την απόφαση να ασχοληθείτε με το είδος αυτό;

Η πρόθεση όλων εξ’ αρχής ήταν να παίξουμε μουσική και να περάσουμε καλά χωρίς να υπάρχει ο αυτοσκοπός της ενασχόλησης αμιγώς με το παραδοσιακό τραγούδι. Γι’ αυτό το λόγο η διάθεση ήταν να πειραματιστούμε και να «πειράξουμε» τον ήχο από μουσικές και κομμάτια που είχαν εδραιωθεί με μια συγκεκριμένη αισθητική.

Ξεκινήσατε από το ρεμπέτικο τραγούδι και στη συνέχεια στραφήκατε προς το παραδοσιακό. Πόσο κοντά και πόσο συνδεδεμένα είναι αυτά τα δύο είδη;

Το παραδοσιακό τραγούδι γεννήθηκε στα χωριά, στην ύπαιθρο, χωρίς να υπογράφεται από κάποιο δημιουργό σε αντίθεση με το ρεμπέτικο, το οποίο έρχεται αργότερα και αποτελεί την αστική λαϊκή έκφραση. Εντοπίζουμε πολλά κοινά στοιχείο τόσο στο ύφος όσο και στη θεματολογία των δύο αυτών ειδών όπως η ξενιτιά, ο έρωτας, ο θάνατος κλπ.

Πώς εξηγείτε ότι τόσος νέος κόσμος επιστρέφει στην παραδοσιακή μουσική; Προσπαθούμε κατά κάποιο τρόπο να συνδεθούμε ξανά με τις ρίζες μας ή πιστεύετε ότι υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος;

Η παραδοσιακή μουσική συνδέεται με το γλέντι, τη διάδραση μεταξύ των ανθρώπων, το χορό. Πιο απλά, την έννοια του «μαζί». Αν σκεφτούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, με τις συνθήκες που μας επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, αυτό χάθηκε, ο κόσμος είχε ανάγκη να βρεθεί ξανά με τους γύρω του, να αλληλεπιδράσει, να γλεντήσει. Η παραδοσιακή μουσική λειτούργησε σαν το μέσο ώστε να συμβεί αυτό.

Παράλληλα, η ύπαρξη των μουσικών σχολείων και σχολών αλλά και η έντονη δράση των πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων γεφύρωσε το χάσμα  μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και γνώρισε στη νέα γενιά μια μουσική και ένα τρόπο ψυχαγωγίας φαινομενικά αποκομμένο από τη ζωή της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Αικατερίνη Ψωμά: «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες»

Από που αντλείτε την έμπνευση για τα τραγούδια σας;

Κάθε μέλος της μπάντας έχει τις δικές του επιρροές τις οποίες προσφέρει στο σχήμα, με αποτέλεσμα ο ήχος να βρίσκεται συνεχώς υπό διαμόρφωση, χωρίς να ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Βασικό στοιχείο της μπάντας είναι η αυτοσχεδιαστική διάθεση, η οποία προκύπτει κατά βάση στα live. Επομένως η αλληλεπίδραση τη στιγμή εκείνη οδηγεί σε νέες μουσικές ιδέες πράγμα που αποτελεί το κύριο στοιχείο της έμπνευσής μας.

Έχετε κάνει ζωντανές εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Τι διαφορετικό είχε αυτή η εμπειρία; Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τα όσα ζήσατε εκεί;

Στο παρελθόν έχουμε παίξει αρκετές φορές στο εξωτερικό και κατά βάση στη Γερμανία. Η εμπειρία αυτή σίγουρα είναι μοναδική καθώς παρατηρούμε πως αυτή η μουσική επικοινωνείται τόσο στους Έλληνες της ομογένειας όσο και σε κοινό διαφόρων πολιτισμικών καταβολών. Αφενός δηλαδή προκαλεί συγκίνηση και νοσταλγία γιατί αποτελεί μια άμεση σύνδεση με τον τόπο τους και αφετέρου δημιουργεί μια έκπληξη σε ανθρώπους που την ακούν πρώτη φορά και που αδυνατούν να καταλάβουν τους στίχους.

Έτσι και φέτος, ανυπομονούμε να έρθει ο Μάιος όπου θα πραγματοποιήσουμε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή μας περιοδεία σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάποιο νέο τραγούδι;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο “Ahoy”, όπου θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, παιγμένα με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Σας περιμένουμε λοιπόν στην παρουσίαση του δίσκου στις 6 Μαΐου 2023 στο AN CLUB, στα Εξάρχεια.

Προσεχώς θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμά μας με τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις.

Διαβάστε επίσης  10+1 αγαπημένα τραγούδια του Παντελή Παντελίδη

Ευχαριστούμε πολύ και καλή αντάμωση στις ζωντανές μας εμφανίσεις! Ahoy!

 

Γκιντίκι Band στο Facebook εδώ

ΓΚΙΝΤΙΚΙ

Τάσος Κοφοδήμος

Κωνσταντίνος Λάζος

Κωσταντής Παπακωνσταντίνου

Θοδωρής Σιούτης

 

Ευχαριστούμε πολύ Γκιντικι band για τις φωτογραφίες.

 

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην