Κατερίνα Κόρου:”Ο πατέρας μου με μύησε στην παραδοσιακή μουσική”

Η Κατερίνα Κόρου γεννήθηκε στην Αθήνα, από την Ασημίνα και τον Γιώργο Κόρο, τον γνωστό λαϊκό και παραδοσιακό βιολιστή, γιο του ιεροψάλτη και δασκάλου Βυζαντινής μουσικής.

 

Η Κατερίνα Κόρου σπούδασε νομικά  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε σπουδές ξένης γλώσσας και σπουδές στο πιάνο. Την ίδια εποχή ασχολείται με την σύνθεση, μπαίνει δημιουργικά στο χώρο του τραγουδιού και γίνεται γνωστή κάνοντας επιτυχίες.

Με αφορμή τη συμμετοχή της Κατερίνας Κόρου στη θεατρική παράσταση Κάντω Τζαβέλλα ,συνομιλήσαμε με τη Κατερίνα Κόρου ,η οποία πρόθυμα και με υπομονή μας μίλησε για την παράσταση Κάντω Τζαβέλλα,το ρόλο της , αλλά και για  την μεγάλη της αγάπη ,τη μουσική.

Advertisements
Ad 14

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Πότε και πώς ξεκινά η περιπέτεια με την ελληνική μουσική; Ποια είναι τα πρώτα σας τραγούδια κυρία Κόρου;

Ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, από τότε που μπορώ να έχω μνήμες. Ο παππούς μου Ιεροψάλτης Βυζαντινής Μουσικής και Δάσκαλος αλλά και ο μπαμπάς μου έφεραν τη μουσική στο σπιτικό μας. Ήταν ισότιμο μέλος της οικογένειας Κόρου. Μάθαμε να συμπορευομαστε με αυτήν, είναι η ανάσα μας, ο τρόπος έκφρασης μας, η ζωή μας. Δεν θυμάμαι τα πρώτα τραγούδια, θυμάμαι αυτό που ένιωθα στο άκουσμα της μελωδίας όμως. Είναι ένα μαγικό συναίσθημα που δεν μπορώ να βάλω σε λέξεις.

 

 

Είστε κόρη του Γιώργου Κόρου ,έχαιρε της εκτίμησης του κόσμου ,και όπως έλεγε «με το δοξάρι μου έχω κόψει όλα τα δέντρα της Ρωσίας»Τι θυμάστε από τον πατέρα σας;

Ειχα την ευλογία να έχω έναν σπάνιο πατέρα που από πολύ νωρίς με έμαθε να σέβομαι και να αγαπάω την μουσική, το τραγούδι,  τις ρίζες μας, την παράδοση. Ήμασταν φίλοι με τον πατέρα μου, δίναμε συμβουλές ο ένας στον άλλο. Υπήρξαν και εντάσεις πάνω στην επαγγελματική μας συνεργασία αλλά ακόμα και από τις εντάσεις έμαθα πολλά που με βοήθησαν να οπλιστώ για το μέλλον. Μεγάλος Δάσκαλος ο πατέρας μου πέρα από μεγάλος Καλλιτέχνης. Καλλιτεχνικά δεν θα τον κρίνω εγώ, τον κρίνει καθημερινά ο κόσμος Έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη.

Διαβάστε επίσης  Ο Johnny Depp στο νέο video clip του Marilyn Manson!

 

ΚόρουΠοιες άλλες συνεργασίες και τραγούδια ξεχωρίζετε αυτά τα χρόνια κυρία Κόρου;

Τις τιμώ, τις σέβομαι και τις αγαπώ όλες. Δεν μπορώ να λειτουργήσω κανονικά εάν δεν αισθάνομαι τα παραπάνω στις συνεργασίες μου. Δεν θα βγάλω το 100% εάν δεν αισθάνομαι ασφαλής και προστατεύουν. Ευτυχώς υπήρξα τυχερή και συνεργάστηκα με τους ογκόλιθους της μουσικής σκηνής.

 

Αγαπάτε την παράδοση και το παραδοσιακό τραγούδι.Ποια στιγμή έχει χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα σας;

Η στιγμή που ο πατέρας μου στο σπίτι έπαιζε με το βιολί , να ξέρει ότι βρίσκομαι από πισω και τον ακούω. Είναι μία στιγμή που δε θα ξεχάσω ποτέ. Με έβαλε άθελά του μέσα στον δικό του κόσμο, με μύησε έτσι στην παραδοσιακή μουσική,  που είναι η βάση όλων των άλλων μουσικών.

 

Ποιο είναι το μέλλον της τέχνης; Είστε αισιόδοξη;

Προσπαθω να είμαι γιατί περνάμε δύσκολες στιγμές. Πάντα πιστεύω μέσα από τα ερείπια γεννιέται κάτι καινούργιο, πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

 

ΚόρουΠοιους στιχουργούς θεωρείτε «δασκάλους» από την προγενέστερη γενιά και ποιους «συνοδοιπόρους» από τη δική σας γενιά κυρία Κόρου;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιους γιατί μπορεί από λάθος κάποιον να ξεχάσω και θα στεναχωρήσω. Ο τόπος μας έχει γεννήσει σπουδαίους δημιουργούς και εξακολουθεί να γεννάει.

 

ΚόρουΞεχωρίζετε κάποιους από τους νέους δημιουργούς; Ακούτε ενδιαφέροντα πράγματα στο σημερινό ελληνικό τραγούδι;

 

Με συγκινούν οι νέοι που τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει στροφή στα παραδοσιακά ακούσματα. Πάντα ήμουν υπέρ των νέων ανθρώπων. Είναι το μέλλον μας. Βεβαίως και υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες.

 

Συμμετέχετε στη θεατρική παραγωγή Κάντω Τζαβέλλα,μιλήστε μας για την παράσταση

Διαβάστε επίσης  Παναγιώτης Κουτσούμπας: «Η μουσική για εμένα λειτουργεί σαν την αυθόρμητη φωτογραφία, την αποτυπώνεις χωρίς φίλτρα, χωρίς εμπορική σκέψη!»

Έχω μεγάλη χαρά.  Έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου αλλά αυτό εδώ είναι πρωτόγνωρο.  Παίζω και τραγουδάω στην παράσταση Κάντω Τζαβέλλα- Έρωτας στα χρόνια της Επανάστασης του Θανάση Σταυρόπουλου, σε σκηνοθεσία Μενελάου Τζαβέλλα.  Έχω την τιμή να έχω μαζί μου εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως η Όλγα Πολίτου,  η Αθηνά Τσιλύρα,  η Νελλη Γκίνη ,ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Είμαστε 15 άνθρωποι επί σκηνής, σε μία μεγάλη παραγωγή,  με πάρα πολλούς και ταλαντούχους ηθοποιούς και της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς.  Αυτό που εισπράξουμε από τον κόσμο είναι βαθιά συγκινητικό.

Κόρου

Πώς βλέπετε το τραγούδι στο θέατρο σήμερα;

Πρέπει να αγαπάμε και τα δύο, να τα σεβόμαστε. Είμαστε η χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; Προετοιμάζετε ένα νέο δίσκο με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα;

Ναι και είμαι ευτυχής γιατί ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με πήρε από το χέρι και μαζί του ξεκίνησα επαγγελματικά να τραγουδάω.Γυρισαμε όλον τον κόσμο.Ειναι το ξεκίνημα μου ο Γιώργος. Τον αγαπάω και τον σέβομαι απεριόριστα. Ο δίσκος θα βγει τον Οκτώβριο και έχω μεγάλη χαρά.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην Ελλάδα;

Ότι τρώει τα παιδιά της. Ζούμε στον πιο ευλογημένο τόπο του κόσμου όμως κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.

Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο;

Δεν κάνω όνειρα,  είμαι χορτάτο άτομο, τα έζησα όλα όσα ήθελα. Υγεία θέλω να έχω  και τίποτα άλλο.

«ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ – ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 2021

Η Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου φέρνει κοντά σας την αληθινή ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα από την ιστορική οικογένεια των Τζαβελλαίων της Ηλείας. Η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης σε όλη την Ελλάδα ξεκινάει από τον Ιούλιο, με έναν μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών, Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Γιαννόπουλο, Νέλλη Γκίνη, Ορφέα Παπαδόπουλο, Έφη Κιούκη, Ραλλού Κρινή, Δημήτρη Τσέλιο, Νίκο Δερτιλή, Πέτρο Πέτρου και άλλους ηθοποιούς. Μαζί τους η τραγουδίστρια Κατερίνα Κόρου η οποία θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια.

Διαβάστε επίσης  Το νέο τραγούδι της Lana Del Rey και η νοσταλγία της

 

Περίληψη:

Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Επίκουρου Απόλλωνα , κοντά στην Ανδρίτσαινα και συγκεκριμένα στο Δραγώι το καλοκαίρι του 1821. Μία ιστορία αγάπης στα βαριά χρόνια της σκλαβιάς ξετυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Κάντω Τζαβέλλα, που θυσιάστηκε ως μια νέα Ιφιγένεια για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος της, οι ρίζες της από τους Τούρκους. Τραγικά πρόσωπα στην ιστορία μας γυναίκες και άνδρες της εποχής που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Μια ιστορία που προφητεύει ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί αν οι άνθρωποι περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος

 

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

 

Πρωταγωνιστούν: Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Ραλλού Κρινή, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου, Ειρήνη Καρυπίδου, Μέλπω Σφακιανάκη, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι.

 

Μαζί τους ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

 

Τους συντροφεύει η ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνα Κόρου.

 

Χορεύει το Παραδοσιακό Ελληνικό Συγκρότημα Ελπάχο – Δικταίοι Καστρινοί Γιώργος Φραγκάκης

 

Σκηνικά: Βασίλης Σακκής

 

Κοστούμια παράστασης: Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου, Άγιοι Θεόδωροι – Πύργος Ηλείας

 

Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής

 

Μακιγιάζ – Χτενίσματα: Νικολέτα Πικέα

 

Graphic design: Μάχη Κερκένη

 

Βοηθοί σκηνοθέτη: Θανάσης Σταυρόπουλος – Πολυδεύκης Πολυδεύκη

 

Οργάνωση παραγωγής: Νικολέτα Πικέα – Πολυδεύκης Πολυδεύκη

 

Επικοινωνία και προβολή της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

 

Σύμβουλος παραγωγής: Νινέττα Λεμπέση

 

Παραγωγή: Music & Drama Productions – Μαυρίκιος Μαυρικίου

 

 

 

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

 

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων έχει τις ρίζες της σε

Immaculate: Θρησκευτικό horror και η διπλή έλικα του DNA

Αρχικά, όταν κυκλοφόρησε το trailer του Immaculate όλοι οι λάτρεις