Pale Oaks : « To “… I’ve been better” είναι κάτι που πολλοί μπορεί να σκεφτόμαστε, αλλά να μην το λέμε?»

Pale Oaks

Γυρίζουμε ελάχιστα τον χρόνο πίσω, στη στιγμή που πρωτό ακούσαμε το “…I’ ve been better.” και ομολογουμένως, τα συναισθήματα και οι σκέψεις γύρω απ αυτό σκάνε σαν πυροτέχνημα στο νου μας. Οι δημιουργοί του, οι Pale Oaks, μπορεί να μη μετρούν μεγάλο χρονικό διάστημα στη σκηνή μ αυτή τη σύσταση, έχουν όμως όλοι τους, μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Άτομα ταλαντούχα, με πάθος γι αυτό που κάνουν, ξεδιπλώνουν μέσα από τις νότες τους, συναισθήματα κρυφά κι ανείπωτα, οικεία όμως σε όλους μας. Ο Άκης Βογιατζής (κιθάρα/φωνή) μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και μέσα στις γραμμές της θα ανακαλύψεις πολλούς ακόμα λόγους που κάνουν αυτή την μπάντα να αξίζει να την ακούσεις.

Επιμέλεια συνέντευξης : Καμίδου Γεωργία, Κική Παπαδαμιανού

 

  • Ας ξεκινήσουμε δειλά δειλά με τις τυπικές συστάσεις. Σήμερα μιλάμε με τους Pale Oaks. Μία μπάντα που γεννήθηκε στην Αθήνα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, με τους μουσικούς που την πλαισιώνουν, να κατέχουν ενεργό ρόλο στα «μουσικά» σοκάκια εδώ και χρόνια. Μιλήστε μας λίγο για τις σκέψεις που σας οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του σχήματος.

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία!! Οι Pale Oaks ξεκίνησαν σαν προσωπικό project όταν η προηγούμενη μας μπάντα οι Satelights έπαψε να υπάρχει.Υπήρχαν αρκετά τραγούδια τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν και μιας και ήθελα να συνεχίσω να κάνω μουσική αποφάσισα να ηχογραφήσω κάποια από αυτά τα τραγούδια.Το EP ηχογραφήθηκε με μπόλικη βοήθεια από τον Άλεξ Κετεντζιάν και τον Κώστα Ραγιαδάκο στο Unreal Studioz αλλά και τον Μανώλη Γιαννίκιο( Whereswilder/Night Knight) ο οποίος παίζει τύμπανα στον δίσκο. Στην συνέχεια παρακάλεσα τους Γιάννη (κιθάρα/φωνητικά) και Θοδωρή (τύμπανα), με τους οποίους ήμασταν μαζί στους Satelights, αλλά και τον Δημήτρη (μπάσο/ φωνητικά) να συμμετάσχουν και αυτοί σ’αυτό το καινούριο εγχείρημα. Ευτυχώς δέχτηκαν και πλέον οι Pale Oaks είναι μια κανονική μπάντα.

 

  • Πριν λίγο καιρό μας δώσατε την ευκαιρία να απολαύσουμε το πρώτο EP σας με τίτλο “… Ive been better.” Βάλαμε τα κομμάτια για ώρα στο repeat και ειλικρινά, μία από τις πρώτες σκέψεις, ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι που κρύβονται από πίσω τους, μάλλον είναι αθεράπευτα ρομαντικοί. Καταφέρατε μέσα από τις μελωδίες σας, να ξεδιπλώσετε κρυφά συναισθήματα κι αυτό σίγουρα δεν έρχεται μόνο από τα δικά μας αυτιά και στόματα. Ήταν εσκεμμένο όλο αυτό; Είχατε την ανάγκη να βγάλετε κάτι συγκεκριμένο μέσα από αυτή τη δουλειά που τελικά το καταφέρατε;
Διαβάστε επίσης  Το Primer Music Festival 2018, έρχεται για να μείνει!

Τα κομμάτια του EP γράφτηκαν σε μια περίοδο όπου ένιωθα έντονα απογοητευμένος τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και από την διάλυση της προηγούμενης μπάντας μας. Οπότε τα συναισθήματα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αυθόρμητα. Είναι κλισέ αλλά προσπαθώ να γράφω για προσωπικά θέματα με έναν τρόπο που να είναι οικείος για τους περισσότερους ανθρώπους. Οπότε εκεί ναι υπάρχει σκέψη για το πώς θα παρουσιάσω αυτό που σκέφτομαι. Δεν ξέρω κατά πόσο το πετυχαίνω η αλήθεια είναι.Για παράδειγμα ο τίτλος του EP. Νομίζω όλοι μας έχουμε βρεθεί στην θέση να μας ρωτάνε πώς είμαστε και να νιώθουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε ότι είμαστε πολύ καλά, ότι όλα στην ζωή μας είναι τέλεια. Υπάρχει μια πίεση να νιώθεις και κυρίως να δείχνεις συνεχώς ότι όλα είναι φανταστικά. Ο τίτλος είναι κάτι που πολλοί μπορεί να σκεφτόμαστε αλλά να μην το λέμε.

 

  • Μετά απ’ αυτό, πολλές ήταν οι κριτικές που σας κατέταξαν στις 3-4 καλύτερες μπάντας της εγχώριας σκηνής με εναλλακτικό ροκ ήχο. Πολύ ενθαρρυντικά λόγια για το ξεκίνημα ενός συνόλου και σίγουρα όχι ψευδή, αν θέλετε τη γνώμη μας. Ας επικεντρωθούμε στον τίτλο «εναλλακτικό ροκ». Σαν είδος έχει περάσει από πολλά κύματα ανά τα χρόνια, σ αυτόν τον τόπο. Σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι το συναντάμε σήμερα; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βιώνει και πάλι εποχές άνθισης, αν αναλογιστούμε την ροπή του κόσμου τελευταία σε τέτοια σχήματα;

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια. Η αλήθεια είναι ότι ο όρος «εναλλακτικό ροκ» χωράει πολλά πράγματα μέσα. Με την γενικότερη έννοια του όχι mainstream νομίζω ότι είμαστε καλύτερα από ποτέ. Έχουμε υπερβολικά καλές μπάντες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του εξωτερικού τόσο σε υλικό όσο και σε παραγωγή. Από την άλλη, υποδομή για να στηριχθεί η προσπάθεια των συγκροτημάτων εξακολουθεί να μην υπάρχει, όλα γίνονται από τους ίδιους τους μουσικούς και μια μικρή μερίδα ανθρώπων που στηρίζουν όσο μπορούν. Σίγουρα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σε σχέση με παλιότερα αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά.

Pale Oaks

  • Πώς βρίσκετε το σημερινό μουσικό πλουραλισμό που υπάρχει, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ένα cover ή μουσική, και να την προωθήσει μόνος του;
Διαβάστε επίσης  BAiLdSA: «Ξεκινάμε από την γειτονιά μας, μέχρι τα πέρατα του κόσμου»

Προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει πλέον κανένα νόημα να γκρινιάζουμε για το πώς παράγεται και καταναλώνεται η μουσική. Θα ήθελα πάρα πολύ να ήμασταν ακόμα στην εποχή όπου είχε περισσότερη σημασία να περνάει κάποιος ατελείωτες ώρες στο να μαθαίνει να είναι καλός μουσικός από το να ασχολείται με το πώς να χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που τον κάνει να ακούγεται καλύτερα απ’ ότι στην πραγματικότητα ή να ασχολείται πιο πολύ με την προώθηση στα social media. Από την άλλη δεν έχω κανένα σοβαρό επιχείρημα που να αντιτίθεται στην επιθυμία ενός παιδιού που θα θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την μουσική και πλέον μπορεί να κάνει τα πάντα με ένα λάπτοπ από το δωμάτιο του με μηδενικό μπάτζετ.

 

  • Στην εποχή μας, με τόση μουσική διαθέσιμη στο Ίντερνετ (βλ. Bandcamp, Spotify, iTunes, κλπ) θέλει πραγματικά να είσαι κάτι το ξεχωριστό για να ασχοληθεί κάποιος μαζί σου. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί μια «καλή μπάντα» σε σχέση με μία «πραγματικά ενδιαφέρουσα μπάντα»; 

Δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα. Για να είσαι μια «πραγματικά ενδιαφέρουσα μπάντα» θα πρέπει να κάνεις πραγματικά καλή μουσική. Σίγουρα χρειάζονται πολλά ακόμα όπως καλή online παρουσία κτλ αλλά αν δεν υπάρχει καλό υλικό τα άλλα δεν έχουν τόση σημασία.

  • Εμείς απ’ έξω, βλέπουμε πως σχεδόν όλες οι ανεξάρτητες μπάντες και τα σχήματα, βιώνουν πάνω κάτω κάποια κοινά προβλήματα ή δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η θετική πλευρά. Μεγάλη αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μπαντών, φιλικές σχέσεις και όλα τα συναφή. Βλέποντάς τα εκ των έσω και έχοντας αρκετή εμπειρία από τον χώρο, πώς είναι τα πράγματα;

Τα προβλήματα παραμένουν λίγο πολύ τα ίδια αλλά δεν έχει τόσο νόημα να τα αναμασάμε. Πλέον υπάρχουν μπάντες που έχουν δημιουργήσει ένα προηγούμενο για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια ανεξάρτητη μπάντα από την Ελλάδα, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Πλέον δεν χρειάζεται να κοιτάμε προς τα έξω, μπάντες όπως οι Planet of Zeus, Vodka Juniors, 1000 Mods, Despite Everything και άλλες έχουν βάλει τις βάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Πλέον υπάρχουν παραδείγματα κοντά στην πραγματικότητα μας τα οποία δίνουν μια θετική προοπτική σε μουσικούς που ξεκινάνε σήμερα με κάποιους φίλους τους μια νέα μπάντα. Είναι πιο εύκολο να ταυτιστείς με έναν άνθρωπο από την πόλη σου παρά με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που έχουν καταφέρει αυτές οι μπάντες.

Διαβάστε επίσης  Dreamy Whispers: "Όσο πιο καλά “διαβασμένος” είσαι τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαδρομή για τις μουσικές μπάντες"

 

  • Υπάρχει σκηνή στην Αθήνα; Και δε μιλάμε για punk, metal, pop ή οτιδήποτε άλλο. Αναφερόμαστε γενικά. Σε χώρους πρόβας και venues, αλλά και σε ανάλογη οργάνωση και εταιρείες που στηρίζουν εγχώριους καλλιτέχνες. 

Δεν ξέρω αν μπορείς να αποκαλέσεις σκηνή ένα σύνολο 150-200 ανθρώπων είτε μουσικών είτε διοργανωτών όπου οι περισσότεροι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Πολλοί χώροι μπορεί να μην υπάρχουν αλλά βλέπουμε ότι βελτιώνονται συνεχώς. Ίσως θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια από πλευράς διοργανωτών/εταιρειών να στηρίξουν λίγο παραπάνω. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θεωρούν ότι με το να καλούν μια μπάντα να παίξει σε έναν χώρο της κάνουν χάρη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποζημιωθεί. Ευτυχώς και αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κυρίως γιατί μπάντες σαν αυτές που προανέφερα αλλά και αρκετοί διοργανωτές βοήθησαν να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Είναι πρός όφελος όλων των πλευρών να υπάρχει μια σχέση δίκαιης ανταμοιβής. Τα πράγματα πάντως κινούνται πρός την σωστή κατεύθυνση.

 Pale Oaks

  • Πολύ σύντομα, θα σας δούμε στη σκηνή του ΑΝ club, παρέα με τους Whereswilder και τον Pelion Rivers. Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες σκέψεις γι αυτό το live. Τι να αναμένουμε;

 Οι  Whereswilder είναι μια από τις καλύτερες μπάντες που έχουμε στην χώρα μας και χαιρόμαστε πολύ που τα παιδιά μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στο live τους. Ελπίζουμε να έρθουν όλοι από νωρίς για να δουν άλλον έναν καταπληκτικό μουσικό τον Pelion Rivers.

 

  • Και για το τέλος, ας αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Στην Ελλάδα το reality «Survivor» έκανε τεράστια επιτυχία. Ποιος θα ήταν ο τίτλος του reality στο οποίο εσείς θα αποφασίζατε να πάρετε μέρος (αληθινό ή φανταστικό) ;

  Όποιος θέλει μπορεί να βάλει μια κάμερα στον χώρο που προβάρουμε να δει τι θα πει ίντριγκα και καλό reality. Τώρα για τίτλο, ίσως «Μαλλιοτραβήγματα». Ευχαριστούμε πολύ και πάλι για την φιλοξενία!

Pale Oaks

 

Χρήσιμoi Σύνδεσμοι :

Facebook: Pale Oaks

Instagram:  Pale Oaks

Soundcloud: Pale oaks

Η αρχή έγινε από το τμήμα Χημείας, η συνέχεια από μία καλή φιλία, ύστερα ήρθε το ραδιόφωνο, πολλή μουσική κ ένας μουσάτος σκύλος. Θα μας βρεις εύκολα σε κάποιο συναυλιακό χώρο, ακόμα πιο εύκολα όμως στις συνεντεύξεις του Maxmag. Είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε είδους πρόκληση που θα μας φέρει αυτό το ταξίδι... Φύγαμε;;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.