Spirits: Συστήνοντας την K-pop μουσική στην Ελλάδα

Spirits

Οι «Spirits» είναι ένα group που αποτελείται την παρούσα στιγμή από πέντε κοπέλες∙ την Γιώτα (αρχηγός της ομάδας), την Χριστίνα, τη Σταυρούλα, την Γιώτα και την Ερατώ (η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό). Έχουν έδρα την Θεσσαλονίκη και ειδικεύονται στην αναπαράσταση K-pop χορογραφιών. Πρόσφατα κέρδισαν στον διαγωνισμό Κ-Wave 2017 και μέσα στη χρονιά έδωσαν παραστάσεις, τόσο σε Θεσσαλονίκη, όσο και σεΑθήνα.

 

Επιμέλεια Συνέντευξης : Καλλιόπη Καλυμνίου / Χαρά Μακρή

 

 • Για αρχή, θα θέλαμε να μάθουμε για εσάς, ποιες είστε, με τι ασχολείστε και πώς γνωριστήκατε;

Γιώτα (αρχηγός): Ονομάζομαι Γιώτα, είμαι 21 ετών και σπουδάζω εφαρμοσμένη πληροφορική στο ΠΑ.ΜΑΚ. Είμαι η αρχηγός των «Spirits» καθώς κι συνιδρύτρια τους μαζί με την Ερατώ, η οποία λείπει στην Αγγλία για σπουδές.

Σταυρούλα: Είμαι η Σταυρούλα, σπουδάζω Ιστορία & Αρχαιολογία στο ΑΠΘ κι ήρθα στην Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη, το 2014. Τότε γνώρισα την Γιώτα (την αρχηγό μας) και μπήκα στο group των «Spirits» αφού ήταν η αδελφή μου πριν, οπότε χώθηκα κι εγώ κάπως «ύπουλα» μέσα.

Χριστίνα: Είμαι η Χριστίνα, είμαι 19 χρονών και σπουδάζω στην σχολή Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Τα κορίτσια με είδαν που χόρευα σε μία συναυλία και μετά από λίγο καιρό με ρώτησαν αν ήθελα να μπω στο group των «Spirits» -φυσικά και ήθελα- κι έτσι μπήκα.

Γιώτα: Με λένε Γιώτα και σπουδάζω Γεωπονία στο ΑΠΘ. Τα κορίτσια τα γνώριζα πριν μπω στο group κι απλά κάποια στιγμή τους έστειλα μήνυμα ότι ενδιαφερόμουν κι εγώ να γίνω μέλος των «Spirits» και έτσι μπήκα στο group.

 

 • H ιδέα για το γκρουπ πώς γεννήθηκε;

Γιώτα (αρχηγός): Υπήρχε ένας διαγωνισμός στο SKAI- η συνηθισμένη ιστορία- ο οποίος διοργανώνονταν μαζί με την «LG» κι ήταν ουσιαστικά για να προωθήσεις την περιοχή στην οποία μένεις. Έπρεπε να φτιάξεις ένα βίντεο ή ένα τραγούδι ή κάτι, και το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν ένα ταξίδι στην Κορέα. Εγώ άκουγα από τότε K-pop κι επειδή δεν ήξερα κανένα άλλο παιδί έκανα μία ανάρτηση στο Facebook κι είπα ότι υπάρχει ο εξής διαγωνισμός και ρώτησα αν υπάρχει κάποιος που θέλει να κάνει ένα τραγούδι μαζί μου για να συμμετάσχουμε.

Η Ερατώ ανταποκρίθηκε στο μήνυμα και ουσιαστικά συνεργαστήκαμε σε ένα τραγούδι. Δεν πήγε πολύ καλά αλλά δεν έχει σημασία γιατί είδαμε ότι ταιριάζαμε και ότι μας άρεσε αυτό που κάναμε. Κάπως έτσι, ξεκινήσαμε οι δυο μας τις «Spirits», τραγουδώντας. Στην πορεία ήρθε μία ακόμα κοπέλα, η Μελίνα, η οποία ήταν γνωστή της Ερατώς, κι η οποία ασχολούνταν με τον χορό. Μετά ήρθε η Σταυρούλα, ως αδελφή της Μελίνας και συγκυριακά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κορίτσια.

 

 • Η ομάδα SPIRITS, που έχετε δημιουργήσει εξειδικεύεται στη δημιουργία/αναπαράσταση χορογραφιών υπό τους ήχους των τραγουδιών κορεάτικης ποπ. Πώς ήρθατε σε επαφή με την k-pop και τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Χριστίνα: Εμένα η αδελφή μου ασχολούταν με την ασιατική κουλτούρα και έτυχε να μου δείξει ένα τραγούδι από τους «Super Junior» (οι οποίοι είναι δεκατρείς). Τότε ήμουν μικρότερη και μου άρεσαν και τα παιδιά και η μουσική τους, καθώς και το γεγονός ότι χόρευαν. Άρχισα να ακούω μόνο αυτό το συγκρότημα, αλλά μετά από χρόνια ανακάλυψα κι άλλα και τελικά κόλλησα αφού ήταν κάτι διαφορετικό. Δεν άκουγε σχεδόν κανένας τότε K-pop κι όταν γνώρισα άτομα που άκουγαν αυτό το είδος μουσικής, κόλλησα ακόμη περισσότερο. Κάπως έτσι, λοιπόν ξεκίνησαν όλα, το 2009.

Γιώτα: Εμένα με μύησε στην K-pop η κολλητή μου. Με έβαζε σχεδόν κάθε μέρα να ακούω διαφορετικά κομμάτια ώσπου τελικά την συνήθισα και μου άρεσε.

Σταυρούλα: Είμαι ίδια περίπτωση με την Χριστίνα…Η αδελφή μου μού γνώρισε την K-pop, απλά εμείς αρχίσαμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τον χορό, τη μόδα και την Κ-pop κουλτούρα γενικότερα.

Γιώτα (αρχηγός): Εγώ λοιπόν, θα κάνω την διαφορά! Ήμουν από μικρή gamer και παίζω εδώ και πολλά χρόνια League of Legends. Υπάρχει στο παιχνίδι ένας χαρακτήρας, η Ahri, η οποία έχει κορεάτικο υπόβαθρο. Κάθε champion έχει κι από έναν χορό με συγκεκριμένες χορευτικές φιγούρες. Έπεσα μία μέρα σε ένα βίντεο στο YouTube που έλεγε από πού προέρχονται οι χορογραφίες κάθε παίκτη και έδειχνε την Ahri κι από δίπλα ένα group. Έψαξα αυτό το group και μου άρεσαν πολύ. Με το ψάξιμο βρήκα κι άλλα κορεάτικα συγκροτήματα. Από τότε δεν ξανάκουσα άλλο είδος μουσικής.

 

 

 • Τι διαδικασία απαιτείται για τη δημιουργία μιας Κ-pop χορογραφίας; Χρειάζεται ίσως κάποια μελέτη των στίχων του τραγουδιού για να την έκφραση των κινήσεων;
Διαβάστε επίσης  Κώστας Δίγκας: Η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι εύκολη

Γιώτα (αρχηγός): Οι χορογραφίες που κάνουμε είναι covers, δηλαδή υπάρχουσες χορογραφίες. Αρχικά, διαλέγουμε το τραγούδι ή την χορογραφία λίγο τυχαία, με βάση το αν μας αρέσει ή αν είναι κάτι καινούργιο και φρέσκο. Αφού το διαλέξουμε, χωρίζουμε τι θα κάνει η κάθεμια μέσα στο cover, ποια θέση θα έχει και ξεκινάμε να μαθαίνουμε την χορογραφία ξεχωριστά.

Έπειτα βρισκόμαστε ώστε να διορθώσουμε τυχόν λάθη και να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο συγχρονισμένο. Κάνουμε πρόβες έως ότου έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, να είμαστε σίγουρες δηλαδή ότι ξέρουμε τις θέσεις μας, τις κινήσεις μας και όλα τα σχετικά. Βγάζουμε εννοείται και βίντεο κατά τη διάρκεια της πρόβας ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδο μας.

Εν τέλει, κλείνουμε αίθουσες χορού, βρίσκουμε κατάλληλη ενδυμασία- που είναι γενικά ένα ζόρι, καθώς πρέπει να ταιριάζουν με το concept του τραγουδιού- καλούμε κι ένα φίλο μας να μας τραβάει και έτσι ετοιμάζουμε το βίντεο.

Σχετικά με τους στίχους, είναι πολύ σημαντικό -επειδή κάνουμε covers- να κάνουμε και lip sync. Οπότε, μαθαίνουμε τους στίχους και χρησιμοποιούμε το lip sync για να φαίνεται πιο πιστευτή η χορογραφία.

 

 • Βλέποντας κάποιος τις πολυάριθμες χορογραφίες που υπάρχουν στο κανάλι σας στο YouTube, θα παρατηρήσει ότι διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Υπάρχει κάποια που εσείς να ξεχωρίζετε περισσότερο; Αν ναι, για ποιο λόγο;

Σταυρούλα: Είναι μία που έγινε πολύ απροσδόκητα, πολύ γρήγορα βασικά. Πρόκειται για το «Chase me» των Dreamcatcher, το είχαμε κάνει με Χριστίνα και την Γιώτα (αρχηγό). Οι Dreamcatcher έχουν γενικά ήχους πιο ροκ και σε συνδυασμό με την χορογραφία βγαίνει κάτι πολύ δυναμικό και πάρα πολύ ωραίο. Επιπλέον, ενώ η χορογραφία είναι αντικειμενικά αρκετά δύσκολη λόγω ταχύτητας, την βγάλαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι είμαι εξαιρετικά περήφανη γι’ αυτό το cover συνολικά.

Χριστίνα: Θέλω να προσθέσω ότι γενικά, για το group μας, οι γυναικείες χορογραφίες βγαίνουν λίγο πιο εύκολα οπότε και κυριαρχούν στο κανάλι μας. Παρόλ’ αυτά, προσπαθούμε να εισάγουμε και ανδρικές, κάτι που για εμάς είναι πιο δύσκολο, αλλά έτσι επιχειρούμε να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό.

 

 • Έχετε προτίμηση σε κάποιο k-pop συγκρότημα ή Κορεάτη καλλιτέχνη, τα τραγούδια του οποίου απολαμβάνετε να χορεύετε;

Γιώτα (αρχηγός): Εγώ έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία σε ένα group που έχει κάνει πολύ χαμό τελευταία και φέτος πήγαν και στα Billboards, τους «BTS». Όπως ανέφερε πριν κι η Χριστίνα, είμαστε ένα group που επικεντρώνεται στις γυναικείες χορογραφίες, παρόλ’ αυτά εγώ είμαι λάτρης του hip-hop και ασχολούμαι μ αυτό και επαγγελματικά. Οι «BTS» λοιπόν, είναι ένα group πολύ κοντά στο στυλ μου, τόσο χορευτικά, όσο και μουσικά. Είναι αυτοί που με έκαναν να αγαπήσω ακόμη περισσότερο αυτό που κάνω και γενικά με έχουν εμπνεύσει πάρα πολύ. Ουσιαστικά, μπορώ να πω ότι είναι το κίνητρο μου.

Σταυρούλα: Εμένα μου αρέσουν οι «Σhinee», είναι από τα «παλαιά» σχετικά group γιατί βγάζουν μουσική των ‘90s κι είναι πιο funky, κάτι το οποίο ταιριάζει παράλληλα και σε εμένα σαν στυλ. Τους ακούω από το 2010 κι αυτοί με εισήγαγαν στην K-pop.

Γιώτα: Εγώ ακούω περισσότερο «ΕΧΟ» που είναι και το αγαπημένο μου group. Τους ακολουθώ από το τότε που έκαναν ντεμπούτο και συγκεκριμένα, είναι ένα μέλος τους, χάρη στο οποίο ξεκίνησα το μπαλέτο.

Χριστίνα: Εμένα το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι «2NE1». Από παλαιά αναπαριστούσα χορογραφίες αλλά με τις «2NE1» ξεκίνησα πιο εντατικά την ενασχόληση μου με τον χορό, οπότε, ουσιαστικά, το οφείλω σε αυτές. Επίσης, το στυλ τους είναι κάπως άγριο κι αυτό είναι τελείως κόντρα με εμένα. Κάθε φορά πριν κάνουμε κάποιο cover ή live, πάντα βλέπω εμφανίσεις των «2NE1» για να μπορέσω να τους μοιάσω έστω και λίγο στην σκηνή.

 

 

 • Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου όταν τους εξηγείτε για πρώτη φορά το είδος χορού που ασχολείστε; Υπάρχει κοινό για την k-pop κουλτούρα στην Ελλάδα;

Γιώτα (αρχηγός): Για εμένα, επειδή είμαι δασκάλα χορού, συνήθως η συζήτηση ξεκινάει κάπως έτσι, με ρωτάνε δηλαδή «τι διδάσκεις;» κι είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσεις. Ουσιαστικά, δεν έχει διαφορά από την απλή hip-hop. Το μόνο που αλλάζει είναι η γλώσσα αλλά για κάποιο λόγο η K-pop τους φαίνεται λίγο περίεργη ή λίγο εξωτική, κάπως πρωτόγνωρη.

Δε θα ρωτήσουν σχεδόν ποτέ «δείξε μου» ή «στείλε μου» και δε θα ενδιαφερθούν να μάθουν περαιτέρω πληροφορίες. Στο πανεπιστήμιo είναι λίγο πιο θετική η ανταπόκριση απ’ ότι στο γυμνάσιο αλλά και πάλι δεν ενδιαφέρονται να ρωτήσουν. Υπάρχει πάντως κοινό τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης  Έλλη Ιγγλίζ: «Η σχέση μου με τη γραφή είναι βαθιά και πολυετής»

 

 • Πέρα από την απήχηση που έχετε στο ελληνικό κοινό, ποια είναι η ανταπόκριση από την κορεατική κοινότητα;

Σταυρούλα: Υπάρχουν θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια από Κορεάτες κάτω από τα βίντεο μας.

Γιώτα (αρχηγός): Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάζονται εύκολα οι Κορεάτες, με την έννοια ότι αν δουν κάποιον να ασχολείται με την κουλτούρα τους, την γλώσσα τους, έστω και με κάτι μικρό όπως είναι το να πεις «γεια» στα Κορεάτικα, τους ενθουσιάζει πάρα πολύ. Αλλά στο σύνολό τους, νομίζω δεν ψάχνουν τόσο πολύ τα cover groups.

Χριστίνα: Εδώ θα διαφωνήσω…Όταν κοιτάω τα στατιστικά στοYouTube∙ τα views, τα likes κι όλα τα σχετικά, πάντα η Ελλάδα είναι πρώτη και δεύτερη έρχεται η Κορέα. Μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο να δουν covers αλλά στατιστικά από το YouTube, η Κορέα είναι πάντα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά το κοινό μας.

 

 • Συμμετείχατε στο K-pop World Festival 2017 και βγήκατε πρώτες! Πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία για το διαγωνισμό και ποια τα συναισθήματα όταν κερδίσατε;

Γιώτα: Ήταν δύσκολα γιατί εγώ έδινα και Πανελληνίες κι έπρεπε να αφήσω τα κορίτσια να τα αναλάβουν όλα, όπως τα ρούχα για παράδειγμα. Επιπλέον, οι πρόβες ήταν σχετικά ελάχιστες και έπεσε ο διαγωνισμός κοντά στην εξεταστική των κοριτσιών. Ήταν ένας…χάος! Αλλά η παράσταση που δώσαμε ήταν τρομερή, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είχα ξεπεράσει τον εαυτό μου κι ειδικά όταν κερδίσαμε, υπήρξαν δάκρυα χαράς, ένιωσα περήφανη και για τον εαυτό μου και για την ομάδα μου.

Χριστίνα: Γενικά στο διαγωνισμό πηγαίνουμε σαν «Spirits» εδώ και τέσσερα χρόνια, εγώ προσωπικά εδώ και τρία. Πάντα είναι το «γεγονός της χρόνιας» για εμάς, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό. Οι πρόβες λόγω προγράμματος δεν είναι πολλές, αλλά πιστεύω πως, όσες κάνουμε, είναι εποικοδομητικές. Βγάζουμε δηλαδή ένα καλό αποτέλεσμα στις πρόβες ειδικά. Καθ’όλη τη διάρκεια των χρόνων έχουμε αναπτύξει και καλύτερη χημεία μεταξύ μας. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς όμως πιστεύω ότι γίνεται στο σπίτι, από την κάθε μία ατομικά.

Σχετικά με το K-pop World Festival, είναι ένα φεστιβάλ που γνωρίζεις, καταρχάς, πολλά άτομα που ακούν K-pop. H ανταπόκριση τους είναι πολύ θετική και τα λόγια τους ενθαρρυντικά. Το έπαθλο του διαγωνισμού είναι σε πρώτο στάδιο να κερδίσεις στην Ελλάδα και σε δεύτερο, να πας στον τελικό που είναι στην Κορέα, κάτι το οποίο είναι το όνειρο κάθε μίας από εμάς, γι’ αυτό άλλωστε δίνουμε και τόση βάση.

Γιώτα (αρχηγός): Όπως είπε η Χριστίνα, γενικά, σαν «Spirits» έχουμε πάει τέσσερις φορές, τρεις εκ των οποίων έχουμε κερδίσει. Αυτό που μου μένει κάθε χρονιά, σαν αρχηγός της ομάδας είναι ότι και τις τρεις χρονιές, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, είμαι αυτή που θα κλάψει περισσότερο- και παίρνει πολλή ώρα να ηρεμήσω- γιατί υπάρχει αυτό το αίσθημα ότι όλη αυτή η δουλειά, το άγχος και το τρέξιμο, κάπου κατέληξαν και απέδωσαν.

Πάντα νιώθω πολύ χαρούμενη και ευγνώμων απέναντι στα κορίτσια γιατί σαν αρχηγός έχω συνήθως την τελευταία λέξη για τα περισσότερα πράγματα και παίρνω πολλές αποφάσεις που μπορεί να βγουν είτε σωστές, είτε λάθος. Τα κορίτσια πάντα με στηρίζουν, με ακούνε και μου λένε τη γνώμη τους και κάθε φορά, όταν τελειώνουμε και βλέπουμε ότι έχουμε βγάλει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα – κι ειδικά φέτος που είχαμε εξαιρετικά θετική ανταπόκριση – είναι μεγάλη η συγκίνηση.

Σταυρούλα: Νομίζω ότι το καλύτερο κομμάτι είναι ότι βλέπουμε την τόσο θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Ειδικά φέτος, την στιγμή που βγήκαμε στη σκηνή, ήταν τεράστια η αγάπη κι η υποστήριξη του κοινού και σε ωθούσε να πας ένα βήμα παραπέρα.

Spirits

 • Πολλοί από τους διαγωνισμούς/παραστάσεις που παίρνετε μέρος λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Ως ομάδα που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της απόστασης; Έχετε κάνει υποχωρήσεις εξαιτίας αυτού (του προβλήματος);

Γιώτα (αρχηγός): Ο μόνος διαγωνισμός που συμμετέχουμε είναι το K-pop World Festival γιατί έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται κάποιος άλλος K-pop διαγωνισμός στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η πρεσβεία αναλαμβάνει τα έξοδα μας οπότε είναι μία πολύ μεγάλη βοήθεια και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το θέμα της απόστασης έχει σχέση με το ότι πρέπει να ετοιμαστείς από πριν, βρίσκεσαι σε μία ξένη περιοχή, είσαι πιο αγχωμένος και πρέπει να βρεις να μείνεις κάπου κι όλα αυτά μαζί με το άγχος του διαγωνισμού.

Από ΄κει και πέρα, μας έχουν ζητήσει ορισμένες φορές να κατέβουμε Αθήνα για κάποια εκδήλωση, και μερικές φορές δυστυχώς δε μπορέσαμε να πάμε λόγω της απόστασης και οικονομικών. Είναι κρίμα γιατί εδώ δεν γίνονται τέτοια πράγματα κι ενώ μας ξέρουν στην Αθήνα και μπορεί να θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, δεν γίνεται λόγω της απόστασης αυτής.

Διαβάστε επίσης  «_Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας_»: Ο νέος δίσκος των Γιώργου Νταλάρα και Μπάμπη Στόκα

Σταυρούλα: Στη Θεσσαλονίκη έχει τον Μάιο Κορεάτικη εβδομάδα αλλά σε αντίθεση με της Αθήνας, εδώ είναι λίγο επιφανειακό. Έχει για παράδειγμα, να δεις μια ταινία Κορεάτικη και φαγητό μερικές φορές, ενώ στην Αθήνα σου επιτρέπουν να παρουσιάσεις κάτι, όπως να χορέψεις ή να τραγουδήσεις.

Χριστίνα: Πάντα έχουμε αυτό το παράπονο ότι δεν γίνονται τέτοια πράγματα εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

 

 • Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αρχίσει να ακούν και να αγαπούν την κορεάτικη ποπ. Τι οδήγησε πιστεύετε στην τόσο μεγάλη απήχηση του κόσμου για αυτό το μουσικό είδος και πώς βλέπετε το μέλλον;

Χριστίνα: Εγώ θεωρώ ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι είναι οπτικοακουστική η K-pop. Πέρα από την κορεάτικη διάλεκτο – που πολλοί κολλούν σε αυτή τη διαφορά συχνά – πρόκειται απλά για pop μουσική, η οποία θεωρώ ότι είναι πολύ πιασάρικη. Το γεγονός ότι συνδυάζεται με χορογραφίες απόλυτα συγχρονισμένες από τα group, τα οποία συνήθως είναι πολυάριθμα, προκαλούν εντύπωση όταν τα βλέπεις.

Επιπλέον, στην Κορέα έχουν «variety shows» μέσα από τα οποία μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τα συγκροτήματα, είτε παίζοντας παιχνίδια, είτε κάνοντας κάτι πιο αυθόρμητο. Αυτό προσελκύει ιδιαίτερα τον κόσμο και παίζει σημαντικό ρόλο.

Γιώτα (αρχηγός): Γενικά, όπως είπε κι η Χριστίνα, η εμφάνιση του group, όλα τα φώτα, το ντύσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Είναι όλοι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, τόσο φωνητικά, όσο και χορευτικά, οπότε δύσκολα θα βρει κανείς κάτι αρνητικό να πει.

Όσον αφορά τα variety shows, πρόκειται για shows με «οικοδεσπότες», οι οποίοι βάζουν στα groups κάποιες δοκιμασίες, ρωτούν διάφορα πράγματα, έχουν κάποιο κωμικό στοιχείο κι όλα αυτά κάνουν τους fans να νιώθουν πιο κοντά με τους καλλιτέχνες.

Χριστίνα: Στο μέλλον πιστεύω ότι θα γίνει ακόμα πιο γνωστή η K-pop, ειδικά τώρα με την είσοδο των «BTS» στα Billboards που προκάλεσαν μεγάλο χαμό. Δεν πιστεύω ότι θα αρέσει σε όλους, όπως αρέσει, για παράδειγμα, η αμερικάνικη pop, γιατί υπάρχει αυτό το στερεότυπο του «πως μιλούν έτσι αυτοί» ή «πως ντύνονται έτσι αυτοί», αλλά σίγουρα θα αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό στο μέλλον.

 

 • Σαν τελευταία ερώτηση, τι θα θέλατε να πείτε στους ανθρώπους που σας ξέρουν ήδη αλλά και σε αυτούς που σας γνωρίζουν τώρα για την ομάδα σας και την εξέλιξή της;

 

Χριστίνα: Είμαστε τέσσερα χρόνια ουσιαστικά στο YouTube και κάθε χρόνο εξελισσόμαστε όλο και περισσότερο, κάτι το οποίο πιστεύω φαίνεται και από τα covers. Μετά από το K-pop World Festival φέτος και τη μεγάλη επιτυχία που είχαμε, μας έμαθαν πολλά άτομα από το εξωτερικό και θέλουμε να ανέβουμε ένα επίπεδο ακόμα παραπάνω.

Προσπαθούμε τώρα με τα καινούργια μας cover να φανεί και μία αλλαγή στην ποιότητα των βίντεο, καθώς και στο πως γίνονται. Πλέον τα δουλεύουμε πολύ περισσότερο και όσοι μας ακολουθούν μπορούν να περιμένουν ακόμη καλύτερη δουλειά σχετικά με τις χορογραφίες, τα βίντεο και την ποιότητα γενικά. Για όσους δεν μας ξέρουν, ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε να μάθουν περισσότερα για την K-pop!

Γιώτα (αρχηγός): Το πρώτο που θέλω να αναφέρω είναι για το φεστιβάλ. Κάθε φορά που πηγαίνουμε στο K-pop World Festival ο κόσμος είναι ολοένα και περισσότερος και μας δείχνουν τόσο ένθερμα την υποστήριξη και την αγάπη τους που γυρνάμε στη Θεσσαλονίκη και λέμε «τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο» έτσι ώστε να το δουν αυτό οι άνθρωποι που μας υποστηρίζουν και να είναι περήφανοι. Μας βοηθάνε πάντα πάρα πολύ να πάρουμε αυτό το συναισθηματικό «boost up», ειδικά μετά το τέλος του φεστιβάλ που είμαστε όλες κουρασμένες. Ελπίζουμε μέσω του πιο πρόσφατου μας cover να φανεί ότι όσο μπορούμε βελτιωνόμαστε κι έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα.

Γιώτα: Όπως εγώ έγινα θαυμάστρια των «Spirits», έτσι θέλω να γίνει κι ο υπόλοιπος κόσμος γιατί τα κορίτσια πραγματικά το αξίζουν.

Σταυρούλα: Σαν ομάδα, είμαστε μαζί 4 χρόνια κι είναι δύσκολο να προσπαθείς να είσαι συνέχεια από τους καλύτερους σε αυτό που κάνεις, ειδικά πλέον που υπάρχει κάποια σύγκριση με άλλα cover groups. Θέλουμε, μέσω από τα βίντεο μας να φανεί ότι εξελισσόμαστε κι ότι πάντα προσπαθούμε να έχουμε καλή ποιότητα. 

 

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

YouTube: Spirits Channel

Facebook: Spirits

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που