Ziria Festival: «Όσοι παρευρίσκονται βιώνουν την αίσθηση μιας μεγάλης συντροφιάς και έτσι νοιώθουν το φεστιβάλ σαν δικό τους»

20 Σεπτεμβρίου 2016

Ziria Festival

Μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε και μαζί του πολλά καλοκαιρινά Festivals, όμως μας άφησε τις αναμνήσεις και την γλυκιά γεύση της ανυπομονησίας για το επόμενο καλοκαίρι. Τα Festivals μας δημιουργούν αυτήν την αίσθηση του ικανοποιημένου σε συνδυασμό με το ανικανοποίητο. Θα μου πείτε πως βγάζει αυτό νόημα. Όταν φεύγουμε από τις συναυλίες και επιστρέφουμε σπίτια μας, νιώθουμε μια πληρότητα, ότι μας κάλυψε και φέτος η διοργάνωση, αλλά και το οτι θέλουμε κι άλλο, ότι δεν μας αρκούσε αυτό και μακάρι να κρατούσε άλλο τόσο.

Ένα από αυτά τα Festivals, είναι και το Ziria Festival. Διεξάγεται στο Δήμο Ξυλοκάστρου / Ευρωστίνης, πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας, στο χώρο του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας. Ο χώρος για τις συναυλίες είναι δεκάδες στρέμματα, με ελαφριά κλίση και μπορεί να φιλοξενήσει πολλές χιλιάδες κόσμο. Αν το έχετε επισκεφτεί ή σκοπεύετε το επόμενο καλοκαίρι σας πληροφορώ ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων και είναι φανταστικά. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Τη μέρα τις εντυπώσεις κλέβει η κορυφή της Ζήρειας ενώ το βράδυ τα αστέρια που κρατούν συντροφιά σε όλους τους κατασκηνωτές.

Πρόκειται για μια non stop μουσική γιορτή με τρεις σκηνές, open, in και after, από νωρίς το μεσημέρι έως νωρίς το πρωί, με μπάντες και παραγωγούς, με μοναδικές εναλλακτικές δραστηριότητες, φιλική για όλες τις ηλικίες, παιδιά και σκυλιά, βεβαίως βεβαίως.

Advertisements
Ad 14

Κάθε χρόνο γίνεται πιο πλούσιο από ποτέ, πιο ροκ από ποτέ, πιο πάρτυ από ποτέ και συμμετοχικό και ελεύθερο όσο ποτέ.
Αλλά ας μας τα πουν οι ίδιοι οργανωτές του Festival καλύτερα…

  • Για αρχή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, που μας κάνετε την τιμή να μιλήσετε στο MAXMAG. Η όλη οργάνωση, όπως ξέρουμε, βασίζεται στον εθελοντισμό, κι όλες οι παροχές είναι δωρεάν. Πιστεύετε, αυτό το κάνει πιο δύσκολο να οργανωθεί και να λειτουργήσει ή το αντίθετο;

Είναι πρώτα δική μας η χαρά και σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Ο εθελοντισμός είναι μια θαυμάσια έννοια, δυστυχώς όμως και παρεξηγημένη, αφού κάποτε χρησιμοποιείται με αμφιλεγόμενο τρόπο διευκολύνοντας μεγάλες και εμπορικού χαρακτήρα διοργανώσεις. Στη περίπτωσή μας, ο εθελοντισμός είναι ευλογία και αφετηρία. Έτσι ξεκίνησε το Ziria festival και έτσι συνεχίζει. Αν και μια τέτοια προσπάθεια είναι πιο δύσκολο να οργανωθεί στηριζόμενη στον εθελοντισμό, χωρίς αυτόν δε θα μπορούσε να υπάρχει το Ziria festival, όπως το ξέρουμε. Θα ήταν ένα άλλο φεστιβάλ. Και από την άλλη, με τον εθελοντισμό η «λειτουργία» που επιτελείται λίγες μέρες πριν έως και λίγες μέρες μετά το φεστιβάλ, είναι πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική, πιο γλυκιά αλλά και πιο δυνατή και πιο σημαντική!

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Βάνας: "Το να γράφεις τραγούδια θέλει έμπνευση, θέλει να νιώθεις"

Όσον αφορά στο ότι οι παροχές είναι δωρεάν, είναι προφανές ότι και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Πολλοί μας λένε, «μα γιατί δε βάζετε ένα μικρό εισιτήριο»?

Απαντούμε και πάλι ότι τότε θα ήταν ένα άλλο φεστιβάλ..
Με την ευκαιρία πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει στα Ziria festival και ένα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας, επιχειρήσεις και επαγγελματίες των Τρικάλων, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Δερβενίου, της Αθήνας…  Χωρίς τη βοήθειά τους και πάλι δε θα μπορούσε να πραγματοποιείται το Ziria festival, όπως το ξέρουμε.

  • Οι καλλιτέχνες δείχνουν προθυμία να εμφανιστούν στην σκηνή; Ή υπάρχει κάποια δυσκολία;

Στo Ziria festival γενικά παρουσιάζουν τις δουλειές τους καλλιτέχνες της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής. Και στην ανεξάρτητη σκηνή μας υπάρχουν πολλές εξαιρετικές μπάντες που οι περισσότερες έχουν και τρομερή όρεξη να εμφανισθούν σε φεστιβάλ και όχι μόνο στη Ζήρεια, βέβαια.

Έτσι, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία από καλλιτέχνες  για να εμφανιστούν στο φεστιβάλ μας και τους ευχαριστούμε όλους σε κάθε ευκαιρία.

Αν υπάρχει κάποια δυσκολία αυτή είναι στην τελική επιλογή, μιας και είναι αδύνατο να εμφανισθούν όλοι οι καλλιτέχνες  που θα θέλαμε και που το αξίζουν!

  • Ποιος είναι ο σκοπός του Ziria Festival;

Περνώντας τα χρόνια, το Ziria festival χτίζει όλο και περισσότερο τη δικιά του προσωπικότητα.

Εμείς νοιώθουμε κάπως σαν τους γονείς του. Έχουμε υψηλές προσδοκίες  για το «παιδί» μας και ένα όραμα, που σιγά σιγά υλοποιείται, μα δεν είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί στα στενά πλαίσια μιας συνέντευξης. Άλλωστε, τα παιδιά πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα να πηγαίνουν προς τα εκεί που εκείνα θέλουν γιατί αυτά μας οδηγούν στο μέλλον!

Εμάς μας νοιάζει να είναι «καλό παιδί», με ανοιχτό και ελεύθερο πνεύμα. Εφόσον το φεστιβάλ μας διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του, έχει μπροστά του ένα πολύ μεγάλο και όμορφο ταξίδι.

Με αυτή την έννοια ίσως ο μόνος σταθερός μας σκοπός είναι να μην χάσει τον προσανατολισμό του, να μην κάνει «κακές παρέες» και ξεφύγει προς άλλες ατραπούς. Να παραμείνει ελεύθερο. Και βεβαίως να μην ξεχάσει ποτέ ότι όλο αυτό γίνεται χάριν σε καθέναν ξεχωριστά από τους «ανώνυμους» μουσικούς που συμμετέχουν και που στο όνομα «Νίκος Δόικας» τιμούνται.

Ziria Festival

  •  Τι θέλετε ο κόσμος να κρατά στον νου του όταν φεύγει από τη Ζήρεια;

Όποιος ζει αυτό το μαγικό τριήμερο στο βουνό στο σύνολό του, γεμίζει θετικές εικόνες και εμπειρίες και φεύγει λίγο αλλαγμένος τόσο στο νου όσο και στην ψυχή. Αυτό θέλουμε. Και μη φανεί σαν αλαζονικό αυτό. Είναι μια σειρά παράγοντες που κάνουν το Ziria festival διαφορετικό και επιδραστικό, δεν οφείλεται σε εμάς που το διοργανώνουμε, όχι μόνο τουλάχιστον. Εμείς είμαστε απλά οι τυχεροί «φορείς» αυτής της αλληλεπίδρασης.

  • Στηρίζετε την ελληνική σκηνή, όπως είναι φανερό από τους ανεξάρτητους Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά σκέφτεστε να προσκαλέσετε και ξένους; 
Διαβάστε επίσης  Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας: "Να αγαπάτε τον εαυτό σας και το σώμα σας"

Το Ziria festival στηρίζει την ελληνική σκηνή, αλλά δεν έχει στεγανά ή σύνορα. Πάντα χωρούν εξαιρέσεις και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες με χαρά θα φιλοξενήσουμε στο μέλλον και ξένους καλλιτέχνες.

  • Με τα χρόνια παρατηρείτε μεγαλύτερη συμμετοχή ή λιγότερη στον κόσμο που προτιμά το Ziria Festival; Που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι ποσοτικός ο πρωταρχικός μας στόχος, δηλαδή η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση. Θέλουμε κόσμο αλλά κόσμο συνειδητοποιημένο και συμμετοχικό. Δεν θέλουμε κόσμο που «είδε φως και μπήκε». Αν επιζητούσαμε αυτό θα κάναμε το φεστιβάλ στην παραλία που σφύζει από τουρισμό και θα καλούσαμε «εκ του ασφαλούς» κάποια μεγάλα ονόματα. Όμως αυτό θα ήταν ένα άλλο φεστιβάλ.

Εμείς επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που την κάνουν διαφορετική και προσπαθούμε μέσα από αυτά να αυξάνουμε τους φίλους του φεστιβάλ. Και προς μεγάλη χαρά μας, δικαιωνόμαστε.

Από το 2009 που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι – παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της εποχής μας και παρά κάποιες εξαιρέσεις, όπως το 2015 που αντιμετωπίσαμε πολλά και μεγάλα προβλήματα – η συμμετοχή του κόσμου είναι ανοδική.

Ziria Festival

  • Ο κόσμος αγαπά  πολύ το Festival, και το προτιμά εδώ και 7 χρόνια, που θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Στην καθαρτική ιδιότητα που έχει η μουσική, και όχι μόνο, συνεύρεση σε ένα τέτοιο μαγικό και εν πολλοίς ανέγγιχτο μέρος. Και στο ότι όσοι παρευρίσκονται βιώνουν την αίσθηση μιας μεγάλης συντροφιάς και έτσι νοιώθουν το φεστιβάλ σαν δικό τους, όπως δηλαδή είναι!

Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με μια εικόνα, στη «χαρμολύπη» που διαγράφεται στια πρόσωπα όλων όταν έρχεται η στιγμή να αποχαιρετήσουν παλιούς και νέους φίλους και να αποχωριστούν το βουνό. Ο κόσμος επειδή περνάει θαυμάσια και διαφορετικά αλλά και επειδή νοιώθει μέρος του, ανανεώνει κάθε χρόνο το ραντεβού, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το φεστιβάλ και έτσι προσελκύει νέους φίλους.

  • Πέρυσι, το Festival δεν πραγματοποιήθηκε, τι σας οδήγησε σε αυτήν την δύσκολη απόφαση και τι διαφορετικό έγινε φέτος;

Η «σεζόν» 2014-2015 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας  και εσωστρεφής, κρίσιμη και μεταβατική χρονιά για το φεστιβάλ. Ήρθαν και τα κάπιταλ κοντρολ ένα μήνα πριν..

Έτσι, αν και ήμασταν σχεδόν έτοιμοι, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να μην κάνουμε το φεστιβάλ μόνο για να το κάνουμε. Το φεστιβάλ χρειαζόταν ανάσα και όχι πίεση. Και χρειαζόταν και σεβασμό. Προτιμήσαμε λοιπόν να κάνουμε μια μικρή εκδήλωση για να κρατήσουμε το «καντήλι αναμμένο». Τελικά μας βγήκε σε καλό γιατί η εκδήλωση πήγε πολύ καλά και επίσης λειτούργησε συνεκτικά. «Μετρήσαμε» τον «σκληρό» πυρήνα μας και τον βρήκαμε μεγάλο και δυνατό. Μαζέψαμε δυνάμεις , πείσμα και πίστη ότι αυτή η προσπάθεια δε μπορεί να σταματήσει.

Διαβάστε επίσης  Κέντρο Διοτίμα: Η έμφυλη βία μας αφορά όλες/ους

Δημιουργήσαμε την κοινωνική επιχείρηση «Σύθας» μέσα από την οποία το φεστιβάλ απέκτησε τη δική του υπόσταση και αποφασίσαμε όλοι μαζί να δώσουμε νέα ώθηση.

Έτσι φέτος το φεστιβάλ έκανε πολλά βήματα, τόσο πίσω από τα …φώτα όσο και μπροστά, με τρεις σκηνές, με live πρόγραμμα από το μεσημέρι και after parties μέχρι το πρωί αλλά και με καλύτερη οργάνωση και καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αν και πάντα καταγράφουμε αδυναμίες ώστε να είμαστε ακόμη καλύτεροι του χρόνου.

  • Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την κοινωνική επιχείρηση “Σύθας”;

To Ziria festival ήταν πάντα αποτέλεσμα μιας συλλογικότητας. Μέχρι το 2014 ήταν συνδιοργάνωση της παρέας μας και του Αθλητικού κέντρου Ζήρειας, με την, εκ των ων ουκ άνευ, βοήθεια μουσικών, υποστηρικτών και εθελοντών. Φέτος ήρθε η ώρα αυτή η συλλογικότητα να αποκτήσει πιο συγκεκριμένη υπόσταση. Το φεστιβάλ έγινε 100% αυτοδιαχειριζόμενο και αυθύπαρκτο, μέσα από την κοινωνική επιχείρηση «Σύθας» που δημιουργήθηκε από την ομάδα που κάθε χρόνο το διοργανώνει. Η ομάδα βρήκε στέγη και  προσελκύοντας και άλλους φίλους, απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική.

Ενστερνιζόμενοι τις αρχές του συνεταιριστικού κινήματος προσδοκούμε τα οφέλη μέσα από την συλλογικότητα και τιμώντας το καταστατικό μας, σαν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, αποσκοπούμε στην προαγωγή της εργασίας έναντι του επιχειρηματικού κέρδους και στο κοινωνικό όφελος έναντι του προσωπικού.

Σαν άμεσο στόχο μας έχουμε να βελτιώνουμε το Ziria festival όσο περισσότερο μπορούμε, ενώ  παράλληλα τολμάμε και νέες δράσεις, που ελπίζουμε να έχουν ανάλογη επιτυχία.

14055151_10209210524073442_6298402209800480782_n

  • Κλείνοντας και πριν σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη, ποια είναι τα σχέδια σας για του χρόνου;

Μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας πούμε συγκεκριμένα σχέδιά μας, είναι άλλωστε πολύ νωρίς ακόμη. Μπορούμε να πούμε μόνο ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας να πάμε το φεστιβάλ ένα ακόμη βήμα παραπέρα ή μάλλον παραπάνω.

Όπως λέει και ο Τάκης Μιχόπουλος, ο ποιητής των εφηβικών μας Ξυλοκαστρίτικων χρόνων:
«Προς τα ελάτια τις κορφές και τον ήλιο ούτε ματιά παρακάτω είναι τα πλαστικά»

Ευχαριστούμε κι εμείς και καλή και ανοδική πορεία στο περιοδικό σας!


Μπορείτε κι εσείς να μάθετε περισσότερα για το Ziria Festival στην ιστοσελίδα τους, εδώ

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη