4+1 λόγοι για να επισκεφτείς το Αϊβαλί την άνοιξη

Πηγή Εικόνας: youthpost.gr

Το Αϊβαλί αποτελεί μια όμορφη πόλη που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο, στην οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Το Αϊβαλί βρίσκεται στην επαρχία Μπαλικεσίρ και κοντά στην Πέργαμο. Έχει περίπου 30.000 κατοίκους, οι οποίοι αυξάνονται κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στο Αϊβαλί μπορείς να πας είτε με απευθείας πτήση από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για Σμύρνη και μετά απευθείας με λεωφορείο για Αϊβαλί είτε με καραβάκι από Μυτιλήνη κάθε Πέμπτη και Σάββατο.   Στο άρθρο αυτό θα σου δοθούν 4+1 λόγοι για να επισκεφτείς το Αϊβαλί τώρα την άνοιξη μιας και η ομορφιά και οι επιλογές που θα σου προσφέρει θα σε εκπλήξουν!

1. Ιστορικό  Ενδιαφέρον

Το Αϊβαλί είναι μια πόλη με ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν μια πόλη που δέχτηκε αμέτρητες εκδιώξεις. Τόσο κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και κατά την περίοδο  του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, στη συνέχεια, το Αϊβαλί δέχτηκε αλλεπάλληλες εκδιώξεις των πληθυσμών που φιλοξενούσε. Συγκεκριμένα, την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι άνδρες στέλνονταν σε Τάγματα Εργασίας σε στρατόπεδα του εσωτερικού της Ανατολίας, άλλοι εκτελέστηκαν, και ελάχιστοι μόνο σώθηκαν, που με τα γυναικόπαιδα κατέφυγαν στη Λέσβο και από εκεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την εμπειρία του στα Τάγματα Εργασίας περιέγραψε, στο βιβλίο του Το Νούμερο 31328, ο Ηλίας Βενέζης, ο οποίος μαζί με άλλους 3.000 Αϊβαλιώτες υποχρεώθηκε να υπηρετήσει σε αυτά για 14 μήνες από το 1922, σε ηλικία 18 ετών. Ο Βενέζης ήταν ένας από τους μόλις 23 συμπατριώτες του που επιβίωσαν. Θύμα του τουρκικού φανατισμού υπήρξε και ο μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος, που είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει την πόλη και συνελήφθη από τον κεμαλικό στρατό στις 30 Σεπτεμβρίου 1922. Μετά από βασανισμούς, σφαγιάστηκε μαζί με δεκάδες ιερείς, τους προκρίτους της πόλης και πλήθος συμπολιτών του, στις 3 Οκτωβρίου 1922. Οι Έλληνες πρόσφυγες των Κυδωνιών κατέφυγαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα στη Λέσβο, όπου δημιούργησαν τις Νέες Κυδωνιές, ενώ και στο Αιγάλεω Αττικής πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν και ονόμασαν τον συνοικισμό τους Νέες Κυδωνιές. Στις Κυδωνίες μετά την Καταστροφή, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, εγκαταστάθηκαν Τούρκοι από τη Λέσβο, την Κρήτη και τη Μακεδονία. Το 2007 στο λιμάνι του Αϊβαλιού έγινε για πρώτη φορά μετά το 1922 τελετή αγιασμού των υδάτων κατά την ημέρα των Θεοφανίων. Τον Νοέμβριο του 2012 εξελέγη και ενθρονίστηκε στο Αϊβαλί ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας Χρυσάνης, ο πρώτος Μητροπολίτης που πήγε στο Αϊβαλί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Διαβάστε επίσης  Τούμπα: Aπό την προϊστορία στο σήμερα

2. Βόλτα στα γραφικά σοκάκια 

Πηγή Εικόνας: troodostravel.gr

Όταν βρεθείς στο Αϊβαλί, σίγουρα θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο σε ατελείωτες βόλτες στα γραφικά σοκάκια της πόλης αυτής. Το πρώτο πράγμα που ίσως σε εντυπωσιάσει στη βόλτα σου θα είναι τα αμέτρητα μες τη ζωντάνια  χρώματα που έχουν τα σπίτια στο Αϊβαλί. Ένα ροζ διώροφο σπίτι πλάι σε ένα κίτρινο αρχοντικό με γιγάντιες μπλε πόρτες, δίπλα σε ένα βιολετί σπίτι με ξύλινα παράθυρα, δίπλα σε ένα άλλο αρχοντικό βαμμένο στο πιο έντονο πράσινο που θα μπορούσε ποτέ να βαφτεί αρχοντικό. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα αρχοντικά δυστυχώς δεν κατοικούνται. Πολλοί ήταν εκείνοι που μετά τις εκδιώξεις που δέχτηκε το Αϊβαλί, δεν επέστρεψαν ποτέ. Κάποια σήμερα πωλούνται, κάποια αναστηλώνονται, άλλα στέκονται σιωπηλά με τη γοητεία του χρόνου να αφήνει πάνω τους τα σημάδια της.

3. Παζάρι

Πηγή Εικόνας: pragmatikotita.gr

Το παζάρι στο Αϊβαλί μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως το μεγαλύτερο “event” της πόλης. Ο λόγος είναι γιατί κάθε Πέμπτη άνθρωποι από Μυτιλήνη, Τουρκία και άλλες κοντινές τοποθεσίες όπως Χίο και Λήμνο πηγαίνουν να ψωνίσουν από το Αϊβαλί, τα πάντα! Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε στην κυριολεξία τα πάντα! Ρούχα, έπιπλα, γλυκά, τρόφιμα της τοπικής αγοράς όπως μπακλαβά, μπαχαρικά, οτιδήποτε επιθυμεί η ψυχή σου θα το βρεις σε αυτό το παζάρι! Δέλεαρ για τους περισσότερους είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που υπάρχουν εκεί. Η αναλογία ευρώ σε λίρα είναι πραγματικά μηδαμινή αν σκεφτεί κανείς ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί 7.51 λίρες. Ωστόσο, το πώς θα μετατρέψεις τα χρήματα σου σε λίρες μην σε ανησυχεί, καθώς τόσο σε κοσμηματοπωλεία της Μυτιλήνης όσο και σε κοσμηματοπωλεία του Αϊβαλί υπάρχουν οι αρμόδιοι άνθρωποι που θα σε εξυπηρετήσουν.

Διαβάστε επίσης  Περτούλι: Το παραμυθένιο χωριό των Τρικάλων
Advertising

Advertisements
Ad 14

4. Επίσκεψη στα τζαμιά

Πηγή Εικόνας: pontosnews.gr

Στο Αϊβαλί αξίζει, σε κάθε περίπτωση, να επισκεφθείς χριστιανικές εκκλησίες που όμως μετατράπηκαν σε τζαμιά κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Συγκεκριμένα, Ο Άι-Γιάννης είναι πια το Τζαμί του Ρολογιού, ο Άι-Γιώργης είναι το Ροζ Τζαμί και η Κάτω Παναγιά είναι το Τζαμί του Χαϊρεντίν Πασά, δηλαδή του Μπαρμπαρόσα. Εξαίρεση στον κανόνα είναι το “Άγιαζμα”  που μοιάζει περισσότερο με αρχαίο ελληνικό ναό και λιγότερο με εκκλησία, και δεν είναι επισκέψιμο, και ο Ταξιάρχης που είναι μια ολόκληρη ιστορία μόνος του καθώς το 1922 υπέστη τρομερούς βανδαλισμούς από τους Τούρκους. Για δεκαετίες εγκαταλειμμένη και δεν ήταν επισκέψιμη γιατί απειλούνταν με κατάρρευση, καθώς μετά τους βανδαλισμούς του ’22 δέχτηκε και πλήγματα από σεισμό που ακολούθησε το 1924. Η εκκλησία του Ταξιάρχη είναι μια  από τις ωραιότερες ορθόδοξες εκκλησίες που έχεις  δει ποτέ –ακόμα και όσοι δεν είστε φαν των ορθόδοξων εκκλησιών– ο Ταξιάρχης σήμερα είναι αξιοθέατο (με είσοδο 5 λίρες, ή περίπου 1,60€). Η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε το 2013, και είναι εκπληκτική, με τα λευκά και ανοιχτογάλαζα μάρμαρα να φωτίζουν τις τοιχογραφίες, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή με τον Ταξιάρχη είναι και η διαδρομή μέχρι να φτάσετε εκεί, μέσα από λιλιπούτεια ανηφορικά σοκάκια που διασχίζουν τις ήσυχες «απάνω γειτονιές».

5. Τσάι και τοπικά εδέσματα

Πηγή Εικόνας: blog.noahunsworth.com

Αφού λοιπόν ολοκληρώσεις τις επισκέψεις σου στα τζαμιά, τι θα έλεγες για ένα  ayvalik tea; Στο Αϊβαλί υπάρχουν γραφικά μαγαζάκια που μπορούν να σου προσφέρουν αυτό το μοναδικό κόκκινο τσάι μαζί με υπέροχα γλυκά όπως λεμονόπιτες, dondurma που ουσιαστικά πρόκειται για παγωτό από γάλα γίδας το οποίο αξίζει να δοκιμάσεις! Επιπλέον, μιας και είσαι εκεί μπορείς να δοκιμάσεις από τους καλύτερους γνώστες κεμπάπ αλλά και γιγάντια σάντουιτς, τα λεγόμενα ayvalik toasts τα οποία είναι τόσο χορταστικά που μπορούν να σε κρατήσουν μια ολόκληρη μέρα.

Διαβάστε επίσης  12 προορισμοί για διακοπές: Ένας για κάθε ζώδιο!

Ελπίζω οι προτεινόμενοι λόγοι που σου έδωσα να μην σε άφησαν αδιάφορο/η και σύντομα να οργανώσεις μια απόδραση στο Αϊβαλί! Άλλωστε, τώρα την άνοιξη είναι ιδανική περίοδος για να το επισκεφτείς καθώς ο τουρισμός είναι ακόμη σε χαμηλά ποσοστά, άρα το ενδεχόμενο να βρεις δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο είναι πολύ πιο εύκολο.

 

Πηγές άρθρου:

Advertising

  • Αϊβαλί. Ανακτήθηκε από:   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%8A%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AF
  • Αϊβαλί: Παραμύθι στις ακτές του Αιγαίου.  Ανακτήθηκε από:  https://www.in2life.gr/escape/destinations/article/404624/aivali-paramythi-stis-aktes-toy-aigaioy.html
  • Οι Ταξιάρχες στο Μοσχονήσι και το Αϊβαλί. Ανακτήθηκε από: http://www.pontos-news.gr/article/120355/oi-taxiarhes-sto-moshonisi-kai-aivali

Γεια! Είμαι η Στέλλα. Γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Μυτιλήνη, όντας φοιτήτρια εκεί. Είμαι κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρομαντική, οργανωτική και τρομερά αγχώδης. Με εξιτάρει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω! Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Είναι ο τρόπος άμυνας μου. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις