5 σειρές θρησκευτικού περιεχομένου στο κλίμα των ημερών

Από την περίοδο δράσης του Χριστού στην Ιουδαία μέχρι το σήμερα, ο Χριστιανισμός έχει διαγράψει μια αξιοθαύμαστη και πολυτάραχη πορεία. Οι διωγμοί των πρώτων Χριστιανών, η επίσημη αναγνώριση του Χριστιανισμού ως θρησκεία τον 4ο μετά Χριστόν αιώνα, οι Σταυροφορίες, η Ιερά Εξέταση, το Σχίσμα (11ος αιώνας), η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση (16ος αιώνας) και ο σκεπτικισμός απέναντι στη θρησκεία κατά το Διαφωτισμό είναι μερικά από τα σημεία που σημάδεψαν το Χριστιανισμό κατά το πέρασμα των αιώνων.

Μετά από τόσους αιώνες, ο Χριστιανισμός έχει επιβιώσει και αποτελεί μία από τις θρησκείες με τους περισσότερους πιστούς ανά τον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η θρησκεία του Χριστιανισμού έχει αλλάξει πολύ από την περίοδο διδασκαλίας του Χριστού. Η παρηγοριά που βρήκαν δισεκατομμύρια άνθρωποι στα διδάγματα του Χριστού δεν άργησαν να γίνουν «όχημα» προς απόκτηση εξουσίας, κύρους και, φυσικά, πλούτου.

Στη λίστα αυτή που ετοιμάσαμε για τις άγιες μέρες συμπεριλαμβάνονται 5 σειρές θρησκευτικού περιεχομένου. Οι σειρές αυτές αποτελούν διαφορετικές οπτικές στο Χριστιανισμό σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους:

 

1) Οι Στυλοβάτες της Γης (The Pillars of the Earth. 2010)

σειρές θρησκευτικού περιεχομένου

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ken Follet, η μίνι τηλεοπτική σειρά «Οι Στυλοβάτες της Γης» είναι από τις καλύτερες του είδους. Προσωπικά, την είχα παρακολουθήσει μία χρονιά αφότου πρωτοβγήκε και μου είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση και σαν υπόθεση και σαν γυρίσματα.

Στην Αγγλία του 12ου αιώνα οι πολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες σπαράσσουν τη χώρα. Οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων διαπλέκονται μεταξύ τους με φόντο την κατασκευή του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού του Kingsbridge. Αριστοκράτες, κλήρος και λαός σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας και πλούτου στη μεσαιωνική Αγγλία.

Διαβάστε επίσης  Τηλεόραση: Ελληνικές σειρές/ταινίες που αφηγούνται Ιστορία

Πρωταγωνιστούν: Ian McShane, Matthew Macfayden, Rufus Sewell, Eddie Redmayne, David Oakes, Donald Sutherland, Sam Claflin, Hayley Atwell, Sarah Parish

Επεισόδια: 8 (1 κύκλος)


2) Οι Βοργίες (The Borgias, 2011-2013)

 

Μία από τις αρτιότερες παραγωγές που έγιναν γύρω από την ιστορία του Βατικανού και το παπικό αξίωμα. Η συγκεκριμένη σειρά εξιστορεί την περίοδο που στον παπικό θρόνο είχε ανεβεί ο Καταλανικής καταγωγής Ροδρίγος Βοργίας (Πάπας Αλέξανδρος Στ’).

Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ’ έμεινε στην ιστορία για τα σκάνδαλα που ξεσήκωσε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του πριν γίνει Πάπας αλλά και μετά. Συγκεκριμένα, η προσπάθειά του για εκκοσμίκευση της Καθολικής Εκκλησίας,  και η συγκέντρωση αναρίθμητων εξουσιών και θησαυρών στο Βατικανό προκάλεσε αναταραχές και σκάνδαλα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετώπιζε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Βατικανό από Δύση και Ανατολή, συνέθεταν ένα πολυτάραχο σκηνικό.

Η σειρά παρουσιάζει μερικές από τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τους Βοργίες ως αλήθεια (αιμομιξίες, ερωμένες του πάπα). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, όμως αρκετά στοιχεία φανερώνουν την ασυδοσία που επικρατούσε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, David Oakes, Francois Arnaud, Holliday Grainger

Επεισόδια: 29 (3 κύκλοι)


3) Ο νεαρός Πάπας (The young Pope, 2016-)

σειρές θρησκευτικού περιεχομένου

Η σημερινή εποχή δεν πάει πίσω όσον αφορά τα σκάνδαλα που επικρατούν στους κόλπους της Εκκλησίας και ειδικότερα της Καθολικής. Μπορεί ο Διαφωτισμός και η ανάπτυξη της επιστήμης να μας έχουν βγάλει από το σκοταδισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό αλλά τα φαινόμενα της εξουσιομανίας και του πλουτισμού καλά κρατούν.

Το παπικό αξίωμα είναι υπόθεση Ευρωπαίων καρδιναλίων, όμως στο «The Young Pope» τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναλαμβάνει ένας Αμερικανός. Όπως γίνεται φανερό, η σειρά δε στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μα δείχνει τους προβληματισμούς που εγείρονται στο μυαλό του αμερικανικής καταγωγής νεαρού θρησκευτικού ηγέτη. Οι προβληματισμοί αυτοί μπορεί να έχουν αποτελέσει και δικές μας σκέψεις πάνω στον πραγματικό ρόλο της Εκκλησίας στη μεσολάβηση ανάμεσα στο Θεό και στον Άνθρωπο ή και πάνω στην ίδια την θρησκεία.

Διαβάστε επίσης  Midnight Mass: το γράμμα του Flanagan για τη νέα σειρά

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando

Επεισόδια: 10 (1 κύκλος)


4) Η Βίβλος (The Bible, 2013)

Ο τίτλος της σειράς παραπέμπει στις αφηγήσεις της Βίβλου, δηλαδή στις ιστορίες που αναφέρονται στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Οι ιστορίες αυτές είναι από τις πιο γνωστές στον κόσμο και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ταινίες και σειρές.

Μία από τις σειρές αυτές είναι και η μίνι σειρά «Η Βίβλος», που μας παρουσιάζει τις ιστορίες με τη σειρά. Έτσι, η σειρά ξεκινά με την Γένεση του κόσμου από το Θεού και τις ιστορίες των Νώε, Σολομώντα, Δαυίδ και καταλήγει στη ζωή, το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προτάσεις, η σειρά «Η Βίβλος» δεν προσφέρεται για προβληματισμό πάνω στα κακώς κείμενα της Εκκλησίας. Αντίθετα, μας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε ιστορίες με αλληγορικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας δώσει την ώθηση να ασχοληθούμε με το βαθύτερο μήνυμα των ιστοριών και όχι την επιφάνειά τους.

Πρωταγωνιστούν: Robert Powell (αφηγητής), Diogo Morgado, Darwin Shaw, Jake Canuso

Επεισόδια: 10 (1 κύκλος)


 5) Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth, 1977)

σειρές θρησκευτικού περιεχομένου

Τι να πρωτογράψει κανείς για την εμβληματική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» με πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό Robert Powell. Πολλοί από εμάς μπορεί να την έχουμε παρακολουθήσει πάνω από 2-3 φορές, μιας και εδώ και πολλά χρόνια προβάλλεται ανελλιπώς στην Ελληνική τηλεόραση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως αξίζει και γι’ αυτό όσες φορές και να την παρακολουθήσει κανείς ανακαλύπτει νέα νοήματα.

Διαβάστε επίσης  American Horror Story: Cult Ο τρόμος είναι γείτονας!

Η αριστουργηματική αυτή παραγωγή του 1977 παραμένει διαχρονική τόσο για την δυναμική και μελετημένη παρουσίαση της διδασκαλίας και δράσης του Ιησού Χριστού όσο και για την άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών του στη Γη.

Πρωταγωνιστούν: Robert Powell, Ian McShane, Christopher Plummer, Anthony Quinn, Olivia Hussey, Anne Bancroft, Claudia Cardinale, James Farentino, Ernest Borgnine

Επεισόδια: 2 (1 κύκλος)


 

Με λίγα λόγια…

Τις άγιες αυτές μέρες θυμόμαστε τα πάθη του Ιησού Χριστού και γιορτάζουμε την νίκη του επί του θανάτου, την Ανάσταση. Παρά τα κακώς κείμενα που παρουσιάζει η Εκκλησία ως εκπρόσωπος του Θεού επί της Γης, οι μέρες αυτές είναι αφιερωμένες στον Ιησού Χριστό. Αυτός μας έδειξε μέσα από τη δράση, τα διδάγματα και τη θυσία του πως σημασία έχει η Πίστη και η Αγάπη προς τον συνάνθρωπο, και πως με αυτά τα δύο υπάρχει ελπίδα.

Το Πάσχα πέρα από μια ευκαιρία να βρεθούμε κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, να φάμε, να πιούμε και να χορέψουμε σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή. Οι εορτασμοί αυτοί αποκτούν πραγματικό νόημα όταν τους βλέπουμε περισσότερο σαν ευκαιρία να λυτρωθούμε από τα δικά μας πάθη και να οδηγηθούμε στην εσωτερική ανάσταση της ψυχής μας.

Κάθε τέλος και μια καινούρια αρχή.

Καλό Πάσχα λοιπόν!

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα