Πώς είναι να είσαι δάσκαλος; Μάθε το με 5+1 σειρές!

δάσκαλος
Πηγή: npr.org

Όλοι υπήρξαμε μαθητές, πώς είναι όμως να είσαι δάσκαλος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουμε υπάρξει μαθητές και μαθήτριες για κάποιο χρονικό διάστημα στη ζωή μας. Υπάρχουν όμως και μερικοί που όταν τελειώσει η μαθητική τους πορεία συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο του σχολείου. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές (γυμνασίου και λυκείου) βρίσκονται μετά τις σπουδές τους ξανά στο χώρο που μεγάλωσαν, αν και συχνά σε διαφορετική περιοχή και με άλλο πια ρόλο. Αυτόν του να είσαι δάσκαλος.

Η σχολική ζωή μέσα από τη ματιά των δασκάλων

Πώς είναι όμως η ζωή ενός δασκάλου; Πέρα από τις προσωπικές διαφοροποιήσεις, όλοι οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν λίγο πολύ παρόμοιες καταστάσεις. Το άγχος για τα μαθήματα, η γραφειοκρατία καθώς και οι προκλήσεις που θέτει η συμπεριφορά των μαθητών είναι μερικές από αυτές. Όπως επίσης είναι και οι στιγμές χαράς, αγάπης και δημιουργικότητας που συνεπάγεται η επαφή με παιδιά.

Αν θες λοιπόν να δεις πώς (περίπου) είναι η ζωή ενός δασκάλου, τότε δεν έχεις παρά να δεις τις παρακάτω σειρές.

1.Abbott Elementary (2021- ): Δάσκαλος στις Η.Π.Α. Ή μήπως όχι;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φημίζονται για τις απαιτητικές έως και εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Ανταγωνισμός, αξιολόγηση, κατάταξη σχολείων σε υψηλού και χαμηλού επιπέδου και ανάλογη χρηματοδότησή τους, συνθέτουν ένα τοπίο άγχους και κοινωνικών ανισοτήτων. Η σειρά Abbott Elementary μας δείχνει λοιπόν μέσα από δόσεις χιούμορ πώς είναι να είσαι δάσκαλος σε ένα μέσο δημόσιο σχολείο των Η.Π.Α. και να ψάχνεις συνεχώς τρόπους να εξασφαλίσεις χρηματικούς πόρους. Καλογραμμένοι διάλογοι και χαρακτήρες καθώς και μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες (ενδοσχολικές) καταστάσεις μας επιτρέπουν να δούμε ότι σίγουρα δεν είναι απλό να είσαι δάσκαλος.

Διαβάστε επίσης  Netflix: 5+1 ψυχαγωγικές σειρές για όσο "Μένουμε Σπίτι"
Abbott Elementary σειρά
Πηγή: cnn.com

2.A.P. Bio (2018-2021): Ένας δάσκαλος Βιολογίας για… γέλια

Σε αρκετά διαφορετικό κλίμα, η σειρά A.P. Bio μας μεταφέρει στον κόσμο του αμερικανικού λυκείου. Εδώ, ο καθηγητής φιλοσοφίας Jack Griffin χάνει τη θέση του στο Χάρβαρντ και καταφεύγει στην πόλη όπου μεγάλωσε για να διδάξει Βιολογία στο τοπικό λύκειο. Όλο αυτό βέβαια δε βαίνει ομαλώς, γιατί ο Jack έχει βάλει στόχο να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν. Τα μέσα που χρησιμοποιεί δεν είναι τα πλέον ορθόδοξα, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι οι καταστάσεις που προκύπτουν υπόσχονται πολύ γέλιο. Μαζί και μια ματιά στο πώς είναι τελικά να είσαι δάσκαλος σε παιδιά λυκείου.

δάσκαλος βιολογίας
Πηγή: nyt.com

3.Mr. Corman (2021): Λειτούργημα ή… κάτι άλλο;

Ο κύριος Corman ασκεί το επάγγελμα του δασκάλου στο San Fernando Valley των Η.Π.Α. Το σχολείο όπου εργάζεται είναι δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις Η.Π.Α., όπου η δημόσια εκπαίδευση είναι περισσότερο ζήτημα χορηγιών παρά κρατικής μέριμνας. Η ζωή του δασκάλου μπορεί μεν να μην είναι και η χειρότερη, η σειρά όμως μας δείχνει μέσα από αστεία και δραματικά περιστατικά πως το μη χειρότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο.

Mr Corman series
Πηγή: cnn.com

4.Bad Education (2012-2023): Ένας καθόλου συνηθισμένος δάσκαλος

Τον Alfie Whickers δε θα τον έλεγε κανείς συνηθισμένο δάσκαλο. Έτσι, ενώ δε διαθέτει ιδιαίτερα προσόντα και χαρίσματα για το επάγγελμα, οι μαθητές του τον λατρεύουν. Παρόλη όμως την αγάπη των μαθητών του δεν παύει να μπλέκει σε ευτράπελα και να έρχεται αντιμέτωπος με τον διευθυντή. Πού θα πάει όλη αυτή η κατάσταση; Στο Bad Education μπορείς να μάθεις.

Bad Education
Πηγή: tigeraspect.co.uk

5.Teachers – UK (2001-2004): Δάσκαλος στην Αγγλία

Το κωμικό δράμα Teachers (UK) ακολουθεί μια ομάδα δασκάλων που καλείται να συνυπάρξει στο σχολείο Summerdown Comprehensive στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Μέσα από μια ποικιλία καταστάσεων αναδεικνύεται πώς η προσωπική τους ζωή αναπόφευκτα διαπλέκεται με την επαγγελματική, στο απαιτητικό σκηνικό που παρουσιάζει η εκπαίδευση στην Αγγλία. Η σειρά κέρδισε την προσοχή του κοινού και αποτελεί σημείο αναφοράς στις σειρές που πραγματεύονται πώς είναι να είσαι δάσκαλος.

Διαβάστε επίσης  2ος κύκλος Mindhunter: Το κυνήγι διαβολικών μυαλών συνεχίζεται
δάσκαλος Αγγλία σειρά
Πηγή: comedy.co.uk

5+1. Teachers – US (2016-2019): Η αμερικάνικη εκδοχή

Σε συνέχεια του Teachers (UK), η αμερικάνικη εκδοχή. Εδώ έξι (6) δασκάλες του δημοτικού στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν τις επόμενες γενιές καταλαβαίνουν ότι και οι δικές τους ζωές χρειάζονται ανα… διαμόρφωση. Χωρίς το μπρίο της αγγλικής εκδοχής το Teachers (US) συμπληρώνει με τον τρόπο του την εικόνα γύρω από το πώς είναι να είσαι δάσκαλος.

δάσκαλος στην Αμερική
Πηγή: bustle.com

 

 

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι