Οδηγός αγοράς CPU

cpu

CPU ή ελληνικά επεξεργαστής είναι το κύριο εξάρτημα ενός υπολογιστή, το οποίο βρίσκεται στην μητρική πλακέτα, επεξεργάζεται δεδομένα, ελέγχει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του ακόμη και λειτουργίες διασύνδεσης και μεταβίβασης εντολών. Πλέον επεξεργαστές δεν βλέπουμε μόνο σε Η/Υ αλλά σε κάθε τι στο οποίο απαιτείται ύπαρξη υπολογιστικής ικανότητας π. χ. κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, κονσόλες.

Παλαιότερα η επιλογή ενός επεξεργαστή ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση μιας και αγόραζες τον επεξεργαστή με μεγαλύτερη συχνότητα με αυτόν που ήδη είχες. Σήμερα, με την έλευση των πυρήνων και των νημάτων η επιλογή ενός επεξεργαστή έχει γίνει σαφώς δυσκολότερη. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω επεξεργαστές της Intel, όχι γιατί θεωρώ ότι είναι ανώτεροι των αντίστοιχων της AMD αλλά επειδή η Intel με την αγορά ενός επεξεργαστή της δίνει και κάποια <<δωράκια>> π. χ. αυτή τη περίοδο δίνει δωρεάν τρία κορυφαία παιχνίδια (Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Warface, World of Tanks).

large_20150929115851_intel_pentium_dual_core_g4400_boxΣτην entry level κατηγορία, δηλαδή για αρκετά απλοϊκή-καθημερινή χρήση, η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο διπύρηνος Pentium G4400 με τιμή γύρω στα 60€ με συχνότητα στα 3,3 GHz. Αν κάποιος θα ήθελε να προσθέσει και λίγη gaming εμπειρία, χωρίς να αυξηθεί υπερβολικά η τιμή θα πρότεινα τον i3 6100 που κοστίζει 115€,διπύρηνος αλλά έχει 4 λογικές μονάδες (γρηγορότεροι υπολογισμοί συνεπώς ταχύτερο φόρτωμα προγραμμάτων) και συχνότητα 3,7 GHz.

large_20150810111839_intel_core_i5_6600k_boxΓια κάποιον που θέλει περισσότερη δύναμη ώστε να μπορεί να απολαύσει τα παιχνίδια χωρίς ανεπιθύμητες ενοχλήσεις(αργό load, lag κ.α.) η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο i5 6600K, κοστίζει 242€, είναι τετραπύρηνος με 4 λογικές μονάδες και συχνότητα 3,5 GHz. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι το φθηνότερο μοντέλο με δυνατότητα turbo boost, (όταν φτάσει στα όρια του η συχνότητα μετατρέπεται σε 3,9 GHz για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ο ίδιος ο επεξεργαστής αλλά και τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή) καθώς και δυνατότητα overclocking!

Διαβάστε επίσης  Η Βρετανία σχεδιάζει να βάλει «ανέπαφους διαδρόμους» αναγνώρισης επιβατών στα αεροδρόμια

large_20150810111956_intel_core_i7_6700k_boxΤώρα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιεί συστηματικά λειτουργίες πέρα του gaming όπως editing ή streaming θα πρέπει να <<ανέβει>> κατηγορία και η καλύτερη επιλογή εδώ πιστεύω είναι ο i7 6700K, στοιχίζει περίπου 350€, διαθέτει 4 πυρήνες και 4 λογικές μονάδες, η βασική συχνότητα του είναι στα 4.0 GHz και η Boost Clock στα 4,2 GHz. Εννοείται πως δέχεται overclocking και μπορεί άνετα να τρέξει οτιδήποτε του <<δώσεις>>.

Υπάρχουν και ανώτερα μοντέλα από τον i7 6700K αλλά ή αλήθεια είναι ότι αυτή την έξτρα επεξεργατική ισχύ δεν θα την χρειαστεί κανείς, εκτός αν απαιτείται, όπως στη δημιουργία VR games, 4K editing ή Rendering. Οι Xeon επεξεργαστές της Intel είναι ομολογουμένως οι πιο πολυπύρηνοι επεξεργαστές που διαθέτει η εταιρεία όμως δεν απευθύνονται σε κοινούς καταναλωτές αλλά κυρίως σε server pc’s λόγω της ECC memory τεχνολογίας που διαθέτουν δηλαδή τη δημιουργία λιγότερων σφάλματων στις υπολογιστικές πράξεις όμως αυτή είναι μια περιττή λειτουργία για οποιονδήποτε υπολογιστή εκτός ενός server pc.

Συνοψίζοντας, ο επεξεργαστής είναι ένα από τα βασικότερα μέρη του υπολογιστή και θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά του και να διατεθεί για την αγορά του περίπου το 30% του συνολικού ποσού που είμαστε πρόθυμοι να δαπανήσουμε για τον υπολογιστή. Κάθε επεξεργαστής πάντως χρειάζεται και ένα καλό σύστημα ψύξης είτε αέρα είτε νερού ώστε να διατηρεί την θερμοκρασία του χαμηλή καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας του.

maxre

Είμαι φοιτητής Πληροφορικής στην Αθήνα και επίσης πειραματίζομαι ερασιτεχνικά με την ζαχαροπλαστική. Ασχολούμαι γενικώς με την τεχνολογία, το gaming αλλά και με την αντρική μόδα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από