Πρέπει να παραδεχτούμε ότι πλέον, 9 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία ενός smartphone, όλοι κατέχουν ένα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα το έχεις παρατηρήσει καθώς κάθε φορά που βγαίνεις έξω αποκλείεται να μην δεις κάποιο παιδί να παίζει με το smartphone του σε κάποια στάση ή ένα ενήλικα επιχειρηματία να διαβάζει τα e-mails του στο δρόμο ή ακόμη και υπερήλικες να διαβάζουν βιβλία από τα smarthphones ή τα tablets τους. Είναι προφανές ότι τα smartphones ήρθαν για να μείνουν, όμως τι λειτουργικό σύστημα θέλω αυτά να έχουν;
Τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα αυτή τη στιγμή είναι τα Android, IOS, Windows Mobile, αν και πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν και διάφορα άλλα, όμως δεν είναι ευρέως γνωστά είτε διότι δεν απευθύνονται στο μέσο καταναλωτή είτε γιατί τα προαναφερθέντα είναι πιο φιλικά στη χρήση και έχουν περισσότερες δυνατότητες. Το Android φημίζεται για την γκάμα συσκευών που διαθέτει καθώς είναι δωρεάν λογισμικό και το έχουν υιοθετήσει πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να μπορείς να βρεις κινητά σε όλα τα πεδία τιμών, το IOS για την απλότητα που προσφέρει και την ισχυρή ασφάλεια ενώ τα Windows για τις “προηγμένες” δυνατότητες τους. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά ανά κατηγορία.
Εύρος Τιμής
Όπως προείπα στα Android υπάρχει μεγάλη γκάμα κινητών για να ικανοποιήσουν κάθε τσέπη, μικρή ή μεγάλη. Στα IOS ωστόσο η εταιρεία (Apple) κυκλοφορεί περιορισμένο αριθμό συσκευών κάθε χρόνο με την τιμή τους υπερβολικά τσιμπημένη. Στα Windows παρατηρείται μία συνεργασία εταιρειών με την Microsoft ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και όπως και στα Android υπάρχει μεγάλο φάσμα τιμών.
Εφαρμογές
Στο IOS και στο Android βλέπουμε σχετικά ίδιο αριθμό διαθέσιμων εφαρμογών περίπου 1,3 εκατ., αφήνοντας κατά πολύ πίσω τα Windows με 0,3 εκατ. Επίσης να αναφέρω πως στα IOS οι ενημερώσεις για τις εφαρμογές έρχονται λίγο νωρίτερα από τα Android αν και αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι κάτι που θα επηρέαζε την επιλογή μου.
Γραφικό Περιβάλλον
Στο IOS καθώς και στο Android βλέπουμε παρόμοια τακτική, στο πάνω μέρος της οθόνης η μπάρα ειδοποιήσεων, αγαπημένες εφαρμογές στην αρχική οθόνη αλλά και στο κάτω μέρος αυτής. Τα Windows ακολουθούν το ίδιο μοτίβο που βλέπουμε και στους υπολογιστές, τετράγωνα εικονίδια, τα οποία τα ταξινομείς και προσαρμόζεις στο μέγεθος όπως επιθυμείς.
Παραμετροποίηση
Σε αυτό το τομέα τα ηνία κρατεί το Android, εφόσον στα IOS και Windows είναι αρκετά περιορισμένη. Το Android σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις οτιδήποτε με μόνο όριο την φαντασία σου, θέματα,εικονίδια, εικόνα κλειδώματος και φυσικά widgets, κάτι που στο IOS δεν υπάρχει!
Απλότητα και Ασφάλεια
Τα στοιχεία που διακατέχουν τα IOS! Από την στιγμή που ανοίξεις για πρώτη φορά μια IOS συσκευή θα χρειαστείς περίπου 30 λεπτά για να ρυθμίσεις την συσκευή και να εισάγεις τους λογαριασμούς των social media, e-mails κτλ. Από την άλλη μεριά, θα χρειαστείς αρκετή ώρα παραπάνω στα άλλα δύο καθώς πρέπει να κατεβάσεις πρώτα τις εφαρμογές και ύστερα να εισάγεις τα στοιχεία σου σε κάθε μια ξεχωριστά. Στο κομμάτι της ασφάλειας, δηλαδή την εύρεση μίας συσκευής αλλά και το ξεκλείδωμα αυτής, η Apple έχει το δικαίωμα να υπερηφανεύεται. Με ταχύτατους, αξιόπιστους αισθητήρες μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι εάν χάσεις το κινητό σου θα το ξαναβρείς πολύ σύντομα. Πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία βελτίωση από την μεριά των άλλων δύο χωρίς όμως να μπορούν να αναμετρηθούν με το IOS για την ώρα.
Κάμερα
Κατά την έναρξη της εποχής των smartphone η ποιότητα και η ταχύτητα της κάμερας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των i-phones. Σήμερα όμως βλέπουμε παρόμοιες, αν όχι καλύτερες δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο από τα αντίπαλα λειτουργικά, αυτό βέβαια προϋποθέτει μία “ισχυρή” συσκευή και κάμερα ώστε να μπορεί να συγκριθεί με αυτή του i-phone.
Προηγμένες Δυνατότητες
Όπως ανέφερα αυτό είναι το χαρακτηριστικό που προμοτάρει η Microsoft και ήρθε η ώρα να τις αναλύσουμε. Καταρχήν υπάρχει το Windows Continuum. Με την αγορά ενός dock αξίας 80$ έχεις την δυνατότητα να μετατρέψεις ένα οποιοδήποτε Windows phone σε PC με την προϋπόθεση ότι έχεις μία οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι! Επίσης υπάρχει το Windows Hello αλλά και η Cortana. Το πρώτο επιτρέπει στο κινητό την σάρωση της ίριδας του ματιού του χρήστη για το ξεκλείδωμα της συσκευής, ενώ το δεύτερο είναι η γνωστή σε όλους μας πλέον ψηφιακή βοηθός των Windows και μπορεί να αλληλεπιδρά σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν με Windows, smartphones, pc’s, κονσόλες.
Τελικά, όλα εξαρτώνται από το τι είδους απαιτήσεις έχει ο καθένας μας από το smartphone του. Εάν κάποιος θέλει απλότητα και ασφάλεια καλύτερη επιλογή θα ήταν το IOS όμως θα πρέπει να πληρώσει λίγο παραπάνω για να το αποκτήσει. Εάν πάλι κάποιος θέλει ταχύτητα, παραμετροποίηση και περισσότερη ελευθερία από άποψη λειτουργικού το Android είναι ο “άνθρωπος” του. Τα Windows παρότι η ιδέα της Microsoft για ένα universal λογισμικό είναι κάτι επιθυμητό, χρειάζεται ακόμη αρκετή βελτίωση και φυσικά προσθήκη εφαρμογών, καθώς στο μόνο που υπερτερούν αυτή τη στιγμή, οι “προηγμένες” δυνατότητες που προσφέρoυν δεν είναι το χαρακτηριστικό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τις πλειοψηφίας των υποψήφιων αγοραστών.