Τελευταία όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την δημιουργία ενός μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να παρέχει μεγαλύτερη οικονομία καθώς και προστασία του περιβάλλοντος από τις ρυπογόνες ουσίες που εκπέμπονται από τα σημερινά οχήματα. Πέρυσι έκανε την εμφάνιση του το λεγόμενο hoverboard και μέσα σε λίγους μήνες λόγω της τρελής καταναλωτικής μανίας του εξωτερικού κατάφερε να είναι θέμα συζήτησης σε όλες τις χώρες αλλά και να απαγορευτεί η δημόσια χρήση του στο οδικό δίκτυο σε κάποιες από αυτές.
Αρχικά, αυτές οι συσκευές δεν αιωρούνται όπως αναφέρει η ονομασία τους (Hover = αιωρούμαι) αλλά χρησιμοποιούν ρόδες που στέκονται στο έδαφος. Μπορεί να ακούγεται βαρετό όμως σίγουρα είναι περισσότερο διασκεδαστικό από ένα skateboard ή ένα ποδήλατο. Ο χρόνος εκμάθησης τους είναι ελάχιστος, περίπου 5-10 λεπτά ή και λιγότερο αν έχεις εμπειρία από skateboard. Χρησιμοποιούν δύο αισθητήρες πιέσεως, ένα στο κάθε πόδι, και ανάλογα με την κατεύθυνση που ασκείς πίεση, κινείται προς αυτή. Στην αρχή είναι λίγο δύσκολη η διατήρηση της ισορροπίας ειδικά για αρχάριους, διότι χρειάζεται η συνεργασία ποδιών και σώματος αλλά με λίγη εξάσκηση είσαι έτοιμος να χτυπήσεις τους δρόμους!
Γιατί όμως να αγοράσει κανείς αυτές τις συσκευές; Καταρχήν λειτουργούν με μπαταρίες με μέση αυτονομία 15 km, είναι υπερβολικά εύκολος ο χειρισμός τους, γέρνεις είτε μπρος είτε πίσω και μετακινήσε! Επίσης, είναι σχετικά ελαφρύ, ζυγίζει περίπου 10 kg οπότε μπορείς να το μεταφέρεις εύκολα μέσα σε μια τσάντα και δεν χρειάζεται συντήρηση εκτός από περιοδική φόρτιση των μπαταριών. Σίγουρα δεν μπορείς να πας με αυτό στην εργασία σου όμως είναι τέλειο για μικροδουλίτσες όπως για τα ψώνια, μια μικρή βόλτα μέχρι την καφετέρια ή για πιο extreme καταστάσεις να βγάλεις βόλτα το σκύλο!
Σε χώρες όπως η Αγγλία και μερικές πολιτείες της Αμερικής απαγορεύτηκε η δημόσια χρήση του σε πολυσύχναστους δρόμους ιδίως από παιδιά για την ασφάλεια αυτών καθώς είχαν παρατηρηθεί αρκετά ατυχήματα. Στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, δεν ισχύει κάτι παρόμοιο. Η τιμή, ωστόσο, των hoverboards για τα ελληνικά δεδομένα είναι αρκετά υψηλή καθώς αγγίζει τα 500€. Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που παρέχουν διάφορες παραλλαγές που πωλούνται με μειωμένες τιμές αλλά “πετάνε” κάποιες δυνατότητες όπως η μειωμένη μέγιστη ταχύτητα, η αύξηση του συνολικού βάρους και η μείωση της διάρκειας εγγύησης.
Εάν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις ένα hoverboard και δεν ξέρεις πιο από όλα να επιλέξεις πρέπει πρώτα να γνωρίζεις για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιήσεις Σε νοιάζει η ταχύτητα; Σε νοιάζει η εμφάνιση του; Θες να παρέχεται με την αγορά του μία μάσκα προστασίας ή να έχει μεγαλύτερες ρόδες για ευκολότερη αποφυγή εμποδίων; Πάντως τα τρία μοντέλα που θα αναφέρω παρέχουν την καλύτερη αναλογία τιμής/δυνατοτήτων και πιστεύω πως μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Θεωρώ ως καλύτερο το hoverboard της Street Saw και αμέσως μετά τα hoverboards της Skque και της Swagtron αντίστοιχα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές στον συγκεκριμένο τύπο οχήματος, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μικρές, φορητές ηλεκτρικές συσκευές κυρίως για μικρές αποστάσεις. Οπωσδήποτε πάντως η ανακάλυψη του “ολοκληρωτικά οικολογικού” οχήματος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, όμως το κίνητρο για δημιουργία είναι αυτό που επέφερε και επιφέρει την τεράστια εξέλιξη της ανθρωπότητας καθ’ όλη την διάρκεια αυτής.