Φρίντριχ Σίλερ: Ο Συσχετισμός των Έργων του με τον Ρομαντισμό

Φρίντριχ Σίλερ

Ο Φρίντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller) γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου το 1759 στην πόλη Μάρμπαχ (Marbach) της Βάδης-Βιρτεμβέργης και ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός. 

Συνδέθηκε από πολύ νωρίς με το κίνημα του ρομαντισμού, του οποίου υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής. Μάλιστα, το έργο του “Οι Ληστές” (Die Räuber, 1781) εξυμνεί τα ιδανικά που αναδείκνυε Ο Ρομαντισμός ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία και την αρμονική συμβίωση των πολιτών, ιδανικά που αφορούν τον έρωτα, τη, ελευθερία, την περιπέτεια, την φύση, τον θεό.

Ρομαντισμός στη Γερμανία:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στη Γερμανία, η λογοτεχνική σχολή Sturm und Drang (Καταιγίδα και ορμή), προετοίμασε το έδαφος για τον ρομαντισμό. Ο Φρίντριχ Σλέγκελ (Friedrich Schlegel), Γερμανός φιλόσοφος, συγγραφέας και από τους ιδρυτές του Γερμανικού Ρομαντισμού. Χρησιμοποίησε τον όρο ρομαντισμός για να περιγράψει μια τάση στη λογοτεχνία που θα λειτουργούσε ως ο αντίθετος πόλος του Κλασικισμού. Επιπλέον, προσπάθησε να ενσωματώσει τις φιλοσοφικές ιδέες του Ιμμάνουελ Καντ στο ρομαντικό ιδεώδες, βασικό στοιχείο του οποίου είναι ο ιστορικός, προοδευτικός και καθολικός του χαρακτήρας (“progressive Universalpoesie”, “progressive universal poetry”). Άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του ρομαντισμού στη γερμανική λογοτεχνία και φιλοσοφία είναι ο Νοβάλις, ο Φρίντριχ Χαίλντερλιν, ο Φρίντριχ Σίλερ και ο Γκαίτε.

Το 1783-1787 γράφει δύο έργα: «Η συνωμοσία του Φιέσκο» και το «Ραδιουργία και έρως», έργα με τα οποία ο Σίλερ επιτίθεται στους αυλικούς, που μηχανορραφούν και προκαλούν το χάος. Παρόλο που οι πρώτες του προσπάθειες ως θεατρικός συγγραφέας δεν υπήρξαν ιδιαίτερα γόνιμες, όντας νέος και άπειρος, σταδιακά αλλά σταθερά ο Φρίντριχ Σίλερ κατορθώνει πλέον να διαγράφει με άνεση τους χαρακτήρες και η ανάλυσή του γίνεται βαθύτερη.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στην καρδιά του ρομαντισμού (μέρος 2ο)

Έγραψε κι άλλα έργα με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, με αυστηρή τήρηση των ιδανικών του, όπως είναι τα “Ντον Κάρλος”, “Μαρία Στιούαρτ”, “Γουλιέλμος Τέλλος”. Στα έργα του ακόμα δείχνει μια εξαιρετική επιδεξιότητα στη σκηνική δομή. Είναι κάτοχος των δραματικών εξάρσεων. Μέσα σ’ αυτά ακούμε τα επίκαιρα μηνύματα και διδάγματα του Σαίξπηρ.

Η φιλία του Σίλερ με τον Γκαίτε είχε μεγάλη επίδραση πάνω του. Ο Γκαίτε στάθηκε γι’ αυτόν όχι μόνο ένας άριστος φίλος μα και ανεκτίμητος σύμβουλος, ένας ένθερμος σύντροφος, που τον ενθάρρυνε στις κρίσιμες στιγμές. Μαζί με τον Γκαίτε, το 1799, ήταν οι υπεύθυνοι των παραστάσεων του Αυλικού Θεάτρου της Βαϊμάρης.

Advertising

Ο Σίλερ πέθανε το 1805. Τα έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα από πολλά θέατρα.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

χιονοδρομικο καλαβρυτα

Χιονοδρομικό, ζεστή σοκολάτα και χαλαρές καταστάσεις στα Καλάβρυτα

Μετά τις γιορτές, η ανάγκη για λίγη ηρεμία και χαλάρωση

Οικογενειακό νευροψυχιατρικό ιστορικό και επιπτώσεις

Το παρόν άρθρο Το οικογενειακό νευροψυχιατρικό και νευροαναπτυξιακό ιστορικό έχει