Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του θεάτρου. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Το 1958 τιμάται με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’ από την πολιτεία. Το 1981 θα τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». Το 1979 ο Βασίλης Διαμαντόπουλος θα γράψει το θεατρικό έργο «Οι καλικαντζαραίοι». Το 1993 θα ιδρύσει το «Σύγχρονο Θέατρο». Θα διδάξει υποκριτική από νεαρή ηλικία στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Επιπλέον, θα ιδρύσει τη δική του σχολή σχολή. Ενώ το 1983 δημιουργεί το «Θεατρικό εργαστήρι Βασίλη Διαμαντόπουλου» και στη συνέχεια την Ανώτερη Δραματική σχολή «Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος». Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με το κατεστημένο. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πεθαίνει το 1999 σε ηλικία 78 χρονών.
Καλλιτεχνική πορεία
Στο Θέατρο Τέχνης θα παραμείνει μέχρι το 1949 ερμηνεύοντας πάνω από 30 ρόλους που θα τον καθιερώσουν ως πρωταγωνιστή θεάτρου. Συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας στη «Νίνα». Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος το 1950 προσλαμβάνεται στο Εθνικό Θέατρο που παίζει σε σημαντικά έργα σε σκηνοθεσία του Κουν. Το 1953-1954 δημιουργεί το δικό του θίασο και ανεβάζει σημαντικές παραστάσεις όπως «Εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Ντε Φιλίπο σε σκηνοθεσία του Κουν και το «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Πιραντέλο. Το καλοκαίρι του 1954 συνεργάζεται με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου. Το 1954-1955 επανέρχεται στο νέο «Θέατρο Τέχνης» στο υπόγειο του «Ορφέα». Ωστόσο, το 1956 θα επανέλθει στο Εθνικό Θέατρο.
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος το 1958 ιδρύει το «Νέο Θέατρο» που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο «Αλάμπρα». Θα λειτουργήσει εως το 1966 με πρωταγωνίστρια την τότε σύντροφό του Μαρία Αλκαίου. Εξαιτίας της δικτατορίας το 1967 θα αυτό εξοριστεί στο Παρίσι διακόπτοντας τη θεατρική του πορεία. Το 1970 θα επιστρέψει και θα συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα θα συμμετάσχει στην ίδρυση του «Θεάτρου Σάτιρα» του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα συμμετάσχουν στην επιτυχημένη σειρά «Εκείνος και Εκείνος». Το 1973 θα περιοδέψουν σε όλη την Ελλάδα με την επιτυχημένη πολιτική επιθεώρηση «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά. Τα επόμενα χρόνια προσθέτει στη καλλιτεχνική του πορεία και άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλου σε πάρα πολύ σημαντικά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου.
Η πορεία του στο κινηματογράφο είχε λίγες και σημαντικές εμφανίσεις. Τελευταία του εμφάνιση του Βασίλη Διαμαντόπουλου ήταν στη ταινία του Βασίλη Μπουντούρη «Μπίζνες στα Βαλκάνια» το 1997. Στη τηλεόραση εμφανίζεται από το 1966 στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Αυτός και το παντελόνι του». Το 19977 θα γράψει και σκηνοθετήσει τη σειρά «Από την κλειδαρότρυπα».
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για τον ηθοποιό…
«Το όνειρο ενός ηθοποιού, σημαντικού ή ασήμαντου, δεν σταματά ποτέ. Αν ο ηθοποιός θέλει να ’ναι πραγματικά ηθοποιός αλλά και άνθρωπος, τα όνειρά του δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Ευτυχώς η ζωή, η φύση είναι απέραντες, δεν έχουν όρια. Διαφορετικά θα ’μασταν παγωμένοι, νεκροί. Αυτό μας γεμίζει ηδονές, εκπλήξεις. Γι’ αυτό πρέπει ν’ ανακαλύπτουμε διαρκώς. Στόχος του ηθοποιού δεν πρέπει να είναι η διάκριση. Πρέπει να γίνει καλύτερος από τον εαυτό του. Είμαι εναντίον της σύγκρισης. Να διακριθώ σημαίνει να ξεχωρίσω από τους άλλους. Εάν αυτό γίνει αυτοσκοπός είναι λάθος. Δεν πρέπει να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος από τους άλλους. Θα πρέπει να γίνεις καλύτερος από τον εαυτό σου».
Θέατρο
Κάποιες από τις σημαντικότερες παραστάσεις είναι:
«Αγριόπαπια» του Ιψεν
«Βρικόλακες» του Ιψεν
«Το φιόρο του Λεβάντε» του Ξενόπουλου
«Ερρίκος Δ΄» του Πιραντέλο
«Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ
«Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ
«Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
«Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη
«Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ
Κινηματογράφος
«Μαρίνος Κοντάρας» του Τζαβέλλα
«Νυχτερινή περιπέτεια» του Τερζάκη
«Νόμος 4000»
«Μάθε παιδί μου γράμματα» κ.α
Τηλεοπτικές σειρές:
«Ο συμβολαιογράφος»
«Εκμέκ παγωτό»
«Άγνωστος Πόλεμος» κ.α.