Μελίνα Μερκούρη : Το θέατρο ήταν η πρώτη της μεγάλη επανάσταση

Μελίνα ΜερκούρηΒιογραφία

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε 18 Οκτωβρίου το 1920. Από μικρή ήταν ένα δυναμικό κορίτσι. Ένα κορίτσι γεμάτο χιούμορ, χάρη αλλά και ανασφαλής όπως μας ενημερώνει ο Σπύρος Μερκούρης, ο μικρός αδερφός της. Από μικρή της άρεσε να μαθαίνει ρόλους κρυφά στη σοφίτα με τον αδερφό της που της έκανε τον υποβολέα. Η Μελίνα Μερκούρη το 1939 θα παντρευτεί το Παναγιώτη Χαροκόπο με  την προϋπόθεση να την αφήσει να γίνει ηθοποιός. Τον Πανούλη, όπως τον προσφωνεί η ίδια, τον αγαπούσε πολύ. Ακόμα και όταν ερωτεύτηκε το Ζυλ Ντασέν έλεγε ότι  «Δεν μπορώ ν’ αφήσω τον Πανούλη». Το 1960 γνωρίζει τον Ζυλ Ντασέν και ζουν ένα μεγάλο έρωτα. Στις 6 Μαρτίου 1994 στη Νέα Υόρκη η Μελίνα Μερκούρη θα χάσει την μάχη με το καρκίνο .

Θέατρο

Μελίνα ΜερκούρηΤο θέατρο αποτελεί την πρώτη της μεγάλη επανάσταση. Το 1938 δίνει κρυφά εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με επιτυχία. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση της εντάσσεται στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη παράσταση που έπαιξε ήταν «Το μονοπάτι της λευτεριάς» στο θέατρο Βρετάνια που δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Αν και ήταν από της πρώτες παραστάσεις που δόθηκαν μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική κατοχή. Οι πρώτες της παραστάσεις δεν στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, οι κριτές εκθείαζαν το ταλέντο της ανερχόμενης τότε Μελίνας Μερκούρη. Το 1949-1950 λαμβάνει μέρος στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Αυτή τη φορά ως πρωταγωνίστρια. Σημαντικότερη επιτυχία εκείνης της περιόδου ήταν το «Λεωφορείον ο πόθος» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Τη δεκαετία του 1950 αναπτύσσει θεατρική δραστηριότητα με το Παρίσι. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Αθήνας-Παρίσι. Στο Παρίσι θα παίξει στο «Le Moulin de la galette», «Les compagnons de la marjolaine». Παράλληλα από το 1950-1955 συμμετείχε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1953 βραβεύεται με το «Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη». Συμμετέχει σε αρκετές ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές. Από το 1960 αρχίζει να παίζει σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Η Μελίνα Μερκούρη είχε δώσει αρκετές παραστάσεις στο εξωτερικό. Μια εκ των οποίων ήταν το «Illya darling». To «Illya darling» αποτελεί τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης ταινίας «Ποτέ τη Κυριακή».  Πέρα από το θέατρο είχε παίξει και σε αρκετές ταινίες όπως: «Ποτέ τη Κυριακή», «Στέλλα», «Τοπ Καπί», «Φαίδρα» κ.α.

Διαβάστε επίσης  Φρήντριχ Ντύρενματ: Η εθνική πένα της Ελβετίας
Advertising

Advertisements
Ad 14

Μελίνα Μερκούρη

Πολιτισμός

Ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Είναι η γυναίκα που έδωσε την πρέπουσα σημασία στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Όπως δήλωνε και η ίδια: «Θέλω ο Πολιτισμός να γίνει πρωτοσέλιδο». Η Μελίνα Μερκούρη το 1981 τοποθετείτε υπουργός Πολιτισμού. Το έργο της κατά την διάρκεια της θητείας ήταν πολύ σημαντικό. Όσο ήταν υπουργός πολιτισμού δημιουργεί το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με πρώτη την Αθήνα το 1985 αλλά και το θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) για να ανάπτυξη τη πολιτιστική ελληνική περιφέρεια. Ακόμη, ένταξε την θεατρική αγωγή στα σχολεία. Το σημαντικότερό της εγχείρημα ήταν ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης.

Παραστάσεις

Advertising

Ορισμένες από τις παραστάσεις που έχει παίξει η Μελίνα Μερκούρη είναι:

1944: «Το μονοπάτι της λευτεριάς»

1947: «Ο βασιλικός»

1949: «Λεωφορείον ο πόθος», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας»

Advertising

1955: «Μάκβεθ»

1960,1979: «Το γλυκό πουλί της νιότης»

1976: «Μήδεια»

1980: «Ορέστεια»

Advertising

Στο εξωτερικό:

1950: «Ο Μύλος της Γαλέτας» στο Παρίσι

1952: «Οι σύντροφοι της Μαντζουράνας» στο Παρίσι

1953: «Ήταν ένας σταθμός» στο Παρίσι

Advertising

1962: «Φλώρα» στο Παρίσι

1967: «Illya darling» στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο

1972: «Λυσσιστράτη» στο Μπρόντγουεϊ

 

Διαβάστε επίσης  ''ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ'' από την ΟΜΑΔΑ THREE, ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Μελίνα Μερκούρη

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
«Στάχτη στο Στόμα», Μπρέντα Ναβάρο

«Στάχτη στο Στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο: H ταυτότητα και η μετανάστευση στο επίκεντρο

Μετά το συγκλονιστικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Άδεια Σπίτια» (Carnivora,