Γυναίκες του κινηματογράφου που διακρίνονται και σ’ άλλους τομείς
Ο κινηματογράφος είναι μια μεγάλη και εύρωστη βιομηχανία που εύκολα προβάλλει νέα πρότυπα και δημιουργεί νέες τάσεις. Κάποιες γυναίκες του κινηματογράφου κατάφεραν με τη δύναμη που τους έδωσε η εκτεταμένη τους προβολή και η εικόνα τους, να αλλάξουν τον κόσμο και να επηρεάσουν μια ολόκληρη εποχή. Άλλες, απέδειξαν πως είχαν να δώσουν στο κοινό εκτός από την εικόνα τους και προϊόντα διάνοιας, έρευνας και επιστήμης. Εδώ έχουμε 5 εμβληματικές γυναίκες του κινηματογράφου που ήρθαν στο προσκήνιο για την ηθοποιία αλλά μας κληροδότησαν με κάτι ακόμα.
Χέντι Λαμάρ

Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1914 στη Βιέννη. Ίσως τη θυμάστε ως Δαλιδά στην ταινία εποχής «Samson and Delilah» του 1949 που προβάλλεται κάθε χρόνο το Πάσχα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Χέντι Λαμάρ είναι περισσότερα από ένα όμορφο, σαγηνευτικό πρόσωπο. Είναι μια γυναίκα που τόλμησε να εγκαταλείψει τον καταπιεστικό της σύζυγο το 1933. Διέφυγε στο Λονδίνο και διηγήθηκε την ιστορία της ώστε να κινητοποιήσει κι άλλες γυναίκες να ξεφύγουν από παρόμοιες καταστάσεις.
Για τον κινηματογράφο, είναι από τις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς που τόλμησαν να υποκριθούν οργασμό στην μεγάλη οθόνη αλλά και να αποκαλύψουν το στήθος τους σε ταινία ευρείας διανομής. Ταυτόχρονα όμως, είναι και συν-εφευρέτης μιας πρώιμης συσκευής αναπήδησης συχνοτήτων η οποία βοήθησε τις Συμμαχικές Δυνάμεις με τις τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Αυτή η εφεύρεση μάλιστα, είναι ζωτικής σημασίας και για σύγχρονες εφευρέσεις όπως το WiFi και το Bluetooth.
Λουσίλ Μπολ

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1911, η Λουσίλ Μπολ είναι ίσως η μητέρα των τηλεοπτικών sitcom. Η κοκκινομάλλα με τα μεγάλα γαλάζια μάτια είχε εκτός από αστείρευτο ταλέντο κι ένα επιχειρηματικό μυαλό. Πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων και στο «The Big Street» το 1942, αλλά κυριάρχησε στην μικρή οθόνη. Αυτό που την διαφοροποίησε ήταν το ότι δεν κατείχε τον τίτλο του σεξ σύμπολ παρά την όμορφη εμφάνισή της.
Η Λουσίλ Μπολ, ως κωμικός, άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία και το σεβασμό των γυναικών στις ταινίες. Επιπλέον, ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε το δικό της στούντιο ως επικεφαλής της Desilu Productions. Δημιούργησε την τεχνική των 3 καμερών, που χρησιμοποιήθηκε για τη μαγνητοσκόπηση και καθιέρωσε την ιδέα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για μια από τις γυναίκες του κινηματογράφου, που μεταπήδησαν επιτυχώς στην μικρή οθόνη ενώ δημιούργησαν και μια νέα κατηγορία στον χώρο του θεάματος. Χωρίς την συνδρομή της, η τηλεόραση δε θα ήταν όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Σούζαν Σάραντον

Η Σούζαν Σάραντον είναι από τις γυναίκες του κινηματογράφου που έχουν στο δυναμικό τους μεγάλη φιλμογραφία και πολλές αναγνωρίσεις. Της έχει απονεμηθεί Όσκαρ, έχει προταθεί 6 φορές για Emmy και 9 φορές για Χρυσή Σφαίρα. Όμως, ο λόγος που βρίσκεται σ’ αυτήν την λίστα είναι η συνολική κοινωνική της προσφορά.
Η Σούζαν Σάραντον είναι γνωστή για τον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό της σε πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Έχει ευαισθητοποιηθεί και έχει μιλήσει ενάντια στις πρακτικές πολέμου και την θανατική ποινή. Έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπήρξε ενεργό μέλος σε συμβουλευτική επιτροπή ενάντια στον ρατσισμό. Διορίστηκε πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF το 1999 και έλαβε το βραβείο ανθρωπιστικής δράσης κατά της πείνας το 2006. Η Σούζαν Σάραντον παραμένει ενεργή στην ανθρωπιστική της δράση και συμβάλλει όχι μόνο με γενναιόδωρες οικονομικές ενισχύσεις αλλά και ως εκπρόσωπος των σκοπών. Μάλιστα, στις 28 Ιουνίου 2018, συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του κινήματος Women Disobey, αλλά αυτό δεν την πτοεί.
Νάταλι Πόρτμαν

Η Νάταλι Πόρτμαν έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες ταινίες κι έχει κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης γυναίκας ηθοποιού. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της εποχής μας αλλά δεν επαναπαύτηκε σ’ αυτό. Είναι μία από τις γυναίκες του κινηματογράφου που έκριναν σκόπιμη και αναγκαία την εξέλιξή τους εκτός του χώρου. Συγκεκριμένα, σε ερώτημα σχετικά με την καριέρα της στον κινηματογράφο και τις σπουδές της, δήλωσε πως την ενδιαφέρει περισσότερο να είναι έξυπνη παρά σταρ.
Σπούδασε ψυχολογία στο Χάρβαρντ και έχει δημοσιεύσει δύο άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων και μία που έγραψε στο λύκειο. Παράλληλα με τις σπουδές και την διπλή της καριέρα στην Επιστήμη και την Τέχνη, αποτελεί συνήγορο των δικαιωμάτων των ζώων και έχει υποστηρίξει επίσης δραστηριότητες κατά της φτώχειας.
Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη έγινε διάσημη τραγουδώντας για τα παιδιά του Πειραιά, όμως θα την θυμόμαστε πάντα για κάτι ακόμα. Πάντα θα έχουμε στο νου τον αγώνα της για τα γλυπτά του Παρθενώνα και τον δυναμισμό της.
Η Μελίνα Μερκούρη είναι από τις εμβληματικές γυναίκες του κινηματογράφου που ξέφυγε από τα σύνορα μιας μικρής χώρας και χρησιμοποίησε την φήμη και την εικόνα της για πολιτικούς και πολιτισμικούς λόγους. Μεταπήδησε μεν από την μεγάλη οθόνη στο πολιτικό γίγνεσθαι αλλά δεν ξέφυγε από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Διατέλεσε υπουργός πολιτισμού την περίοδο 1981-1989 αλλά και το 1993 ως το 1994 οπόταν και απεβίωσε. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη υπάρχει έως και σήμερα κι έχει ως στόχο την επιστροφή των κλαπέντων γλυπτών του Παρθενώνα.