
Καλοκαίρι, πήγαινε έλα, διακοπές, χαλάρωση και μετακινήσεις. Αν δεν έχεις ξεκινήσει ήδη να γεμίζεις όλα αυτά τα πήγαινε-έλα με βιβλιαράκια ήρθε η ώρα να το κάνεις και πίστεψε με, θα γίνει τρόπος ζωής. Δεν θα υπάρχουν πια “χαμένες ώρες μετακίνησης”, θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από κερδισμένες. Όταν αποφάσισα να μην πηγαίνω στη δουλειά με το αυτοκίνητο (ποιος παλαβός κατεβαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητο;:), πολλοί μου λέγανε “καλά η ταλαιπωρία, όλος αυτός ο χαμένος χρόνος;;” κι εγώ χαμογελούσα κοιτώντας την τσάντα μου. Η ορθοστασία της εφορίας, η τεράστια σειρά στο ΙΚΑ και παρόμοιοι τέτοιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι δε θα υπάρχουν πια για ‘σένα αγαπητέ αναγνώστη, αν πάρεις αυτή την τόσο εύκολη απόφαση για μια από τις πιο ωραίες συνήθειες. Διάβασμα.
Το βιβλίο και το συνήθειο του διαβάσματος είναι αυτό που μπορεί να μετατρέψει την πνιγερή ατμόσφαιρα της δημόσιας υπηρεσίας σε διαγαλαξιακό σκηνικό με πλανήτες και αστρικά ταξίδια, σε μια απέραντη παραλία με χρυσή άμμο και σ’ ότι άλλο κυριολεκτικά βάλει ο νους σας. Ευλογία το διάβασμα και είναι εκεί για όλους. Αν δυσκολεύεστε με την συγκέντρωση, προσπαθήστε το με μικρές ασκήσεις συγκέντρωσης σε μικρές παραγράφους και θα δείτε ότι συνεχώς θα βελτιώνεστε. Επίσης ξεκινήστε από βιβλία που σας ελκύουν πολύ και θα δείτε ότι θα το καταφέρετε.

Έτσι λοιπόν, ένα τέτοιο καλοκαίρι που έψαχνα να βρω κάτι καινούριο έπεσε στα χέρια μου μια «φτηνή» επιλογή. Το καταλάβαινα ότι ήταν «φτηνή», το εξώφυλλο ήταν κράχτης, το σενάριο ήταν ακραίο και τελοσπάντων όλα φώναζαν «μην το κάνεις αυτό Μυρτώ» αλλά εγώ είδα εκεί πέρα «κυβερνοτρόμος και επιστημονική φαντασία» και αυτό ήταν (στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε κυβερνοτρόμος ούτε επιστημονική φαντασία..), ξόδεψα κυριολεκτικά ώρες από την ζωή μου –ίσως οι πιο πεταμένες ποτέ- για να το διαβάσω. Δε θα σας αποκαλύψω ποιο ήταν γιατί δεν αξίζει και γιατί δεν είναι εκεί το νόημα. Η ουσία βρίσκεται σ’ αυτή την παγίδα που πάντα υπάρχει: Ποιο βιβλίο ν’ αγοράσω;
Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να διασταυρώσεις αν ένα βιβλίο θα σου αρέσει αλλά ακόμα και στο goodreads.com οι απόψεις διίστανται τόσο πολύ που εν τέλει μένεις πάλι μόνος κι αναποφάσιστος. Η λύση;
- Δοκίμασέ το. Διέθεσε 10 λεπτά και ανάγνωσε ένα κομμάτι του μέσα στη βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο, είναι αρκετά για να καταλάβεις αν αυτό το βιβλίο είναι για ‘σένα.
- Μην διαλέγεις βιβλίο με βάση το εξώφυλλο. Μην. Δεν έχει καμία σημασία η εικαστική επιμέλεια ενός γραπτού έργου, ίσα ίσα είναι μια ακόμα επιτυχία του μάρκετινγκ για να πέσει στα χέρια σου ένα πολύ μέτριο βιβλίο. Δεν εννοώ ότι μόνο τα κακά βιβλία έχουν ωραία εξώφυλλα, θα ήταν χαζομάρα να υποστήριζα κάτι τέτοιο, εννοώ ότι δεν πρέπει και σε καμία περίπτωση δεν είναι κριτήριο το εξώφυλλο για το περιεχόμενο.
- Play it safe. Αν δεν ξέρεις τι να πάρεις, υπάρχουν πάντα δοκιμασμένοι συγγραφείς και δοκιμασμένα βιβλία που γνωρίζουμε την ταυτότητά τους. Δεν έχει σημασία που όλοι ξέρουμε την ιστορία του Ντόριαν Γκρέυ γιατί δεν είναι το νόημα στο σενάριο. Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι μια φανταστική εμπειρία.
- Δοκίμασε έναν συγγραφέα με κάτι μικρό. Ακόμα και ο Ουγκώ, ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι έχουν μικρά εξαιρετικά διηγήματα μέσα από τα οποίο φαίνεται και η γραφή και το πνεύμα τους. Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για έναν συγγραφέα, δοκιμάστε κάτι μικρό. Το κάνω εδώ και χρόνια και δε με έχει διαψεύσει ποτέ.
- Φτιάξε μια λίστα με “must” βιβλία και ξεκίνα από εκεί. Συνήθως πάμε να αγοράσουμε ό,τι δούμε χωρίς να σκεφτούμε ότι θα σπαταλήσουμε χρόνο στην ανάγνωσή του. Είναι σαν να βλέπεις μια κακή σειρά. Γι’ αυτό πάρε το χρόνο σου, μίλα με φίλους, ρώτα τους ποιο είναι το αγαπημένο τους βιβλίο και περιόρισε τους σε ένα βιβλίο, διάβασε κριτικές, γκούγκλαρέ το και αφ’ ότου τα φιλτράρεις όλα αυτά θα έχεις στα χέρια σου μια λίστα που δε θα σε απογοητεύσει. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα βιβλία της κλασσικής λογοτεχνίας αλλά αν θέλεις μια ευρεία προσέγγιση βάλε στη λίστα 2 από κάθε είδος και από ιστορική περίοδο.
- Το βιβλίο είναι σαν το παλιό ουίσκι. Δεν καταδέχομαι ποτέ να έχω στη βιβλιοθήκη μου «βιβλία-σκουπίδια» και γι’ αυτό τα φιλτράρω. Βρες μια καλή βιβλιοθήκη, δημόσια, ή φίλου και διάλεξε βιβλίο από εκεί. Σίγουρα θα έχει πολύ λιγότερα σκουπιδάκια απ’ ότι σε ένα βιβλιοπώλείο-πρώτο-όνομα.
- Μην ψυχαναγκάζεσαι να το τελειώσεις. Επιτέλους δεν υπάρχει τέτοιος νόμος! Σκέψου τον χαμένο σου χρόνο, την χαλασμένη σου διάθεση κλπ κλπ και σταμάτα να πιέζεσαι και κλείσε το αν δεις ότι δε σ’ αρέσει και γενικώς ότι δεν έχεις κανένα ενδιαφέροντα λόγο να το διαβάσεις. Η ζωή σου και ο χρόνος της είναι πολύτιμος για κακές σπατάλες. Αν την ενέργειά σου την διοχετεύεις σ’ ένα κακό βιβλίο τότε αυθυποβάλλεις τον εαυτό σου σε βασανιστήρια και έχεις μόλις πετάξει την δυνατότητα να είχες διαβάσει κάτι που θα σε έτερπε.
- Διάλεξε ένα είδος που ξέρεις ότι σ’ αρέσει. Δε λέω, είναι φανταστικό να εξερευνάς όλα τα είδη βιβλίων και τα πεδία συγγραφής αλλά στη στιγμή που δε ξέρεις τι ν’ αποφασίσεις αυτός ο κανόνας θα σε βοηθήσει. Τουλάχιστον δεν θα σε βάλει να διαβάσεις με το ζόρι -ή εξ αιτίας του πειραματισμού που μας πιάνει μερικές φορές-άρλεκιν.
Έξτρα τιπ για τα ταξίδια: Διαλέγω πάντα από την βιβλιοθήκη τα μικρά, που χωράνε στην τσάντα!