Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας, ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Βραζιλιάνικης λογοτεχνίας, η νουβέλα του Ραντουάν Νασσάρ με τίτλο «Ένα ποτήρι οργή». Μεταφρασμένο μόλις το 2016 στα αγγλικά, από την εμβληματική σειρά Penguin Modern Classics, το «Ένα ποτήρι οργή», που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά, είναι μια ολιγοσέλιδη ερωτική νουβέλα που, παρά τη μικρή της έκταση, επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις κι ερμηνείες.
Μέσα από τα εφτά κεφάλαια της νουβέλας, με το πρώτο και το τελευταίο να φέρουν τον ίδιο τίτλο «Η άφιξη», ο Βραζιλιάνος συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ερωτική ιστορία του με μια νεαρή δημοσιογράφο, κατά πολύ μικρότερή του. Ο Ραντουάν Νασσάρ, περιγράφει με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τις ερωτικές περιπτύξεις του ζευγαριού στην απομονωμένη του έπαυλη, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Ο μακροπερίοδος λόγος του συγγραφέα αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου του, οι οποίες ξεχειλίζουν από ερωτισμό κι αισθησιασμό. Η τραχιά, τολμηρή γλώσσα του Νασσάρ, παρουσιάζει τη σαρκική έλξη και το πάθος μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών αλλά και τη φετιχιστική πλευρά της σχέσης τους, η οποία έχει τη μορφή ενός παιχνιδιού κυριαρχίας αλλά και μιας τοξικής σχέσης αλληλοεξάρτησης.
Όταν το φως της ημέρας σβήσει και τα τελευταία ίχνη της παθιασμένης νύχτας που μοιράστηκε το ζευγάρι, ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός που θα λάβει χώρα στον κήπο του σπιτιού, θα σημάνει την έναρξη μιας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ τους. Οι δύο πόλοι της ερωτικής αυτής ιστορίας δε διαφέρουν μόνο ηλικιακά αλλά και σε επίπεδο αντιλήψεων και πεποιθήσεων, γεγονός που θα γίνει περισσότερο διακριτό μέσα από την έντονη λογομαχία που θα προκύψει. Το ερωτικό πάθος δίνει τη σκυτάλη στο θυμό και την οργή, με τους δυο τους να εκτοξεύουν δηλητηριώδη βέλη ο ένας προς τον άλλο, τυφλωμένοι από εγωισμό κι οργή. Θα ακολουθήσει μια έντονη στιχομυθία με βιτριολικές ατάκες, μέσα από τις οποίες θα αναδυθούν οι βαθύτερες ρωγμές της σχέσης τους, οι αγεφύρωτες διαφορές που τους χωρίζουν, αποκαλύπτοντας τα ετοιμόρροπα θεμέλια της δυσλειτουργικής τους σχέσης.
Το «Ένα ποτήρι οργή», είναι μια πυκνογραμμένη νουβέλα, που βρίθει συμβολισμών και παραλληλισμών της φύσης και της γης με την ίδια τη σεξουαλική πράξη και τη σαρκική απόλαυση που προκύπτει από αυτή. Αν και μικρό σε έκταση, το κείμενο του Νασσάρ είναι ένα απαιτητικό ανάγνωσμα που καταπιάνεται με θέματα όπως η απομόνωση, η αγάπη, ο έρωτας, η σαρκική έλξη και κυρίως το πάθος, η έλευση του οποίου οδηγεί τη λογική στην αφάνεια. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Βρείτε το εδώ.
Γνωρίστε τον συγγραφέα:
Ο Ραντουάν Νασσάρ γεννήθηκε το 1935 στην πολιτεία του Σάο Πάολο, από μετανάστες Λιβανέζους γονείς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή (την οποία εγκατέλειψε στο πέμπτο έτος) του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1975 με το μυθιστόρημα Lavoura arcaica (Αρχαία καλλιέργεια, υπό έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη). Το 1978 δημοσίευσε τη νουβέλα Ένα ποτήρι οργή (Um copo de cόlera), γραμμένη το 1970. Τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν τα σημαντικότερα έργα του και συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα της σύγχρονης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας. Ο Νασσάρ ιδιωτεύει από το 1984, ασχολούμενος με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. To 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Camoes, η κοινή διάκριση Πορτογαλίας και Βραζιλίας για τον σημαντικότερο συγγραφέα, ενώ το Ένα ποτήρι οργή έχει τιμηθεί με το Premio Jabuti, τη διάκριση για το καλύτερο μεταφρασμένο έργο Bραζιλιάνου συγγραφέα. Η Αρχαία καλλιέργεια μεταφέρθηκε το 2001 στον κινηματογράφο από τον Luiz Fernando Carvalho.