Μαρίζα Τσαγκά: “Η αγάπη μοιράζεται”

Μαρίζα Τσαγκά

Η Μαρίζα Τσαγκά γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και στο κολλέγιο City Unity College, Communication & Social Media. Η Μαρίζα Τσαγκά  εργάζεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε κοινωνικό πρόγραμμα και παρέμβασης Δομή “ΓΕΦΥΡΑ”. Το πρόγραμμα αποτελεί μια νέα οργανωτική προσέγγιση στη διαχείριση των αναγκών και την παροχή υπηρεσιών για την ανακούφιση των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στο παρελθόν, η Μαρίζα Τσαγκά, ασχολήθηκε και με τον κλάδο του τουρισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνέχισε τις σπουδές στην βρεφονηπιοκομία, εκπαιδεύεται στη ζωοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την προσχολική αγωγή. Η αγάπη της για τα παιδιά και τα ζώα, την ώθησε να ασχοληθεί με το παιδικό παραμύθι και να το συνδυάσει με τους τετράποδους φίλους μας.

Η Μαρίζα Τσαγκά τροφοδοτεί το βιβλίο της με τις εμπειρίες της ζωής της και οι ήρωές της εμπνέονται από τη ζωή.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Advertisements
Ad 14

Τι σας οδήγησε στο παραμύθι;

Αυτό που με οδήγησε στη συγγραφή παραμυθιού είναι μια έμφυτη ανάγκη μου για δημιουργία που έχει ως σκοπό να γίνει ο Ξάπλας μια σειρά παιδικών βιβλίων. Η σειρά αυτή θα μιλάει για τα συναισθήματα και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης που θα ξεκινάει από την προσχολική ηλικία, συγκεκριμένα 4,5 ετών, μέχρι και τις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού. Θέλω μέσα από τα βιβλία να τονίσω στα παιδιά το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους αλλά και να βοηθήσω τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς να τα διακρίνουν. Έτσι θα είναι σε θέση να βοηθούν τα παιδιά στο να αποδέχονται τα συναισθήματα αυτά και να μαθαίνουν να τα ελέγχουν.

Διαβάστε επίσης  Γεωργία Καλογεράτου: Oedipus19, με ενδιαφέρει πολύ το φεμινιστικό στοιχείο έτσι στη παράσταση συμμετέχουν μόνο γυναίκες ηθοποιοί

Έχετε κάνει σεμινάρια για γραφή παραμυθιών;

Ναι έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την συγγραφή παιδικών βιβλίων τα οποία με βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Μέσα από την διαδικασία αυτή αισθάνθηκα ότι η πένα μου έχει απελευθερωθεί από κλισέ και στερεότυπα. Τα σεμινάρια αυτά άνοιξαν το δρόμο για τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου ‘’Οι περιπέτειες του Ξάπλα’’.

Τα παιδιά ζηλεύουν; Αν ναι τι;

Τα παιδιά φυσικά και ζηλεύουν και μάλιστα πολλά. Τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφράσουν τη συμπεριφορά των άλλων με αποτέλεσμα να νοιώθουν ανασφάλεια και αυτό τα οδηγεί στο συναίσθημα της ζήλιας. Θέλουν να είναι στο επίκεντρο της οικογένειας χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι εγωιστές ή μη κοινωνικά όντα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οτιδήποτε είναι ξένο στη δική τους αντίληψη.

Μαρίζα Τσαγκά

Όταν «ντύνεσαι» τη ζήλια νιώθεις ανασφαλής, φλερτάρεις με την απόρριψη, τη θλίψη, τις αμφιβολίες και τόσα άλλα δυσάρεστα. Γιατί ο γάτος ζήλεψε;

Ο γάτος ζήλεψε γιατί έπαψε να είναι το επίκεντρο του σπιτιού με αποτέλεσμα να χάσει την αποκλειστικότητα του και αυτό να τον κάνει ανασφαλή. Στην ουσία θα μοιραζόταν τον χώρο του και την αγάπη της οικογένειας κάτι που του δημιουργούσε θλίψη. Όταν γεννήθηκαν οι αμφιβολίες στο μυαλό του αυτός θεώρησε σωστό να φύγει από το σπίτι και τους φίλους του. Το γεγονός πως δεν είχε μάθει να μοιράζεται με την έλευση των νέων μελών της οικογένειας τον δυσκόλεψε στην προσαρμογή των νέων συνθηκών.

Η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι ο θυμός, τίθεσαι σε θέση μάχης ή φυγής και τίποτα δε σε κρατά. Ο γάτος έφυγε. Τι τον έκανε να γυρίσει;

Αυτό που τον έκανε να γυρίσει είναι η αγάπη και η αποδοχή από την οικογένεια. Η φίλη του, η Μαρίζα και οι κοτούλες, του έδωσαν να καταλάβει ότι η αγάπη για αυτόν δεν είναι λιγότερη και ότι μπορεί να μοιράζεται, παραμένοντας ο καθένας ξεχωριστός.

Διαβάστε επίσης  Book Photography: 5+2 εύκολες ιδέες που θα "απογειώσουν" το instagram feed σου

Πότε η ζήλια είναι πρόβλημα;

Η ζήλια είναι πρόβλημα όταν παύει να είναι διαχειρίσιμη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμπτώματα επιθετικότητας είτε προς τους άλλους είτε προς τον ίδιο μας τον εαυτό κάτι που μας κάνει δύσκολο να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες. Σε ακραίες μορφές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαταραχές στον ύπνο ή και ακόμα την άρνηση της σίτισης.

Έχετε φύγει από κάπου γιατί ζηλέψατε;

Όχι δεν έχω φύγει ποτέ, πάντα ένοιωθα την αγάπη από τους γονείς μου και την αποδοχή των συναισθημάτων μου. Έχω την τύχη να έχω γεννηθεί σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αγαπούν τα ζώα, τα φροντίζουν και τα σέβονται με αποτέλεσμα η αγάπη στο σπίτι να μοιράζεται. Ο σεβασμός και η αγάπη είναι από τα βασικά μου θεμέλια τα οποία με χαρακτηρίζουν σε όλη την ζωή μου.

Πώς να διαχειριστούν οι γονείς τη ζήλια;

Οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζήλια με το βασικό συστατικό που είναι η αγάπη και η συμβουλή ποτέ όμως με απόρριψη. Μπορούν να το συζητήσουν με το παιδί και να του εξηγήσουν τι αισθάνεται χωρίς όμως να του μειώσουν το συναίσθημα. Μπορούν να το ενθαρρύνουν και να το προτρέψουν να αναλάβει ευθύνες δείχνοντας του έμπρακτα την αγάπη τους. Τέλος μπορούν να μάθουν το παιδί να αντιμετωπίζει τους άλλους ισότιμα και δίκαια και όχι να προσπαθεί να τους επιβληθεί.

Γράφετε κάτι καινούργιο;

Ναι όπως σας είπα θέλω ‘’Οι περιπέτειες του Ξάπλα’’ να γίνουν μια σειρά παιδικών βιβλίων. Το επόμενο θα έχει ως στόχο τη καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ευαισθητοποίησης στους μικρούς μας αναγνώστες.

Διαβάστε επίσης  Άγγελος Σπηλιόπουλος: " Στο stand up είσαι μόνος σου και στα καλά και στα άσχημα"

Μια ευχή για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι ολόψυχα υγεία σωματική και ψυχική, αγάπη ευτυχία και με τόσους πολέμους γύρω μας σίγουρα ειρήνη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Μαρίζα Τσαγκά

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό