Από τις εκδόσεις Διάπλους το νέο μουσικό παραμύθι της παιδαγωγού-συγγραφέως Λητώς Τσακίρη-Παπαθανασίου με τίτλο Η περιπέτεια της Αδριανής σε εικονογράφηση Γεωργίας Στύλου ειναι μαγικο.
Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου με το έκτο της μουσικό παραμύθι συμπεριφοράς μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο των παιδιών.
Η σειρά γέννησης είναι πολύ σημαντική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.Επηρεάζει τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που έχει το κάθε παιδί σχετικά με το τι δικαιούται και τι μπορεί να περιμένει από τους γύρω του. Η σειρά γέννησής μας, μέσα στην οικογένεια είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που διαμορφώνουν αυτό που είμαστε σήμερα. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ενεργές δυνάμεις στη ζωή μας, όπως είναι η αποφασιστικότητα και οι επιθυμίες μας. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι η κάθε οικογένεια ειναι μοναδική και το κάθε παιδί αισθάνεται μοναδικότητα μέσα στο σπίτι του.
Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν διαφορετική μεταχείριση από τα επόμενα παιδιά γιατί δε τους επιτρέπεται να μείνουν παιδιά για πολύ καιρό. Τι κορίτσι αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες του πρωτότοκου αλλά απολαμβάνει ελάχιστα προνόμια. Οι γονείς περιμένουν από το κορίτσι να είναι ώριμο, ανοιχτόμυαλο, φρόνιμο και να προσφέρει. Συχνά οι γονείς θεωρούν τα πρωτότοκα, μεγαλύτερα απ΄ότι είναι, περιμένουν να δίνουν το καλό παράδειγμα στ΄αδέλφια τους, φορτώνοντας τα ευθύνες. Περιμένουν πάρα πολλά από το πρώτο παιδί τους. Όμως η μικρή Αδριανή θα βρει τον τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα δει ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν το θέλουμε.Ενα παραμύθι συγκινητικό, διδακτικό με τρανταχτό , ηχηρό μήνυμα σε όλους τους μεγάλους.
Τελικά κάθε παιδί έχει τη δική του μικρή νεράιδα που το προστατεύει;
Πόσο κοντά στα όνειρά μας μπορεί να μας πετάξει ένα φωτιστικό αερόστατο & ποιες είναι οι προσδοκίες, που έχουν οι γονείς από τα πρωτότοκα παιδιά τους;
Το τρυφερό αυτό παραμύθι προσφέρει ευκαιρίες για ουσιαστική επικοινωνία γονέων & παιδιών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
“Η ιστορία αυτή απευθύνεται με ευαισθησία στα παιδιά που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους & δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να καταλάβουν οι γονείς και οι δάσκαλοι το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών & να έρθουν πιο κοντά”. (Όλγα Δημοπούλου Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια)
“Κάθε παιδί μεγαλώνει με το δικό του αστέρι. Η συγγραφέας με ευφάνταστο τρόπο μάς δείχνει τα μικρά και μεγάλα λάθη αγάπης που κάνουμε μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, ειδικά τα πρωτότοκα. Αυτή η μουσική ιστορία μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να χαρίζουμε στα παιδιά καθημερινά, μαζί με την αγάπη μας, στιγμές ουσιαστικής επικοινωνίας”. (Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του ομίλου για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ μέλος τους εκτελεστικού συμβουλίου ομίλων συλλόγων και κέντρων UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική)
Τσακίρη – Παπαθανασίου, Λητώ
Η Λητώ Τσακίρη είναι Θεσσαλονικιά με καταγωγή από τη Νέα Μηχανιώνα. Γεννήθηκε δίπλα στη θάλασσα, μεγάλωσε με τις ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, και τις απίθανες διηγήσεις των παλιών Ναυτικών.
Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα υπήρξε κειμενογράφος διαφημιστικών μηνυμάτων, εκφωνήτρια, παραγωγός & υπεύθυνη διαφήμισης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΔΕΘ.
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, με εξειδίκευση στην “Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή” από το ΤΕΙ Λάρισας. Έχει κάνει “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών” και είναι Πιστοποιημένη Εισηγήτρια του ΕΚΕΠΙΣ διδάσκει Δημιουργική Απασχόληση σε συναδέλφους μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής “Λητώ” στην πόλη της Λάρισας, μητέρα δυο αγοριών, λατρεύει τα παιδιά και πάντα γράφει τους ρόλους για τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών. Έμμετρά της έχουν δημοσιευτεί στο Περιοδικό “Παράθυρο στην Εκπαίδευση”.
(2017) Σεβαστιανός ο φοβερός!, Διάπλους
(2015) Στου ονείρου μου την άκρη… φιλία έχω και αγάπη, Διάπλους
(2014) Οι θαλασσινές ιστορίες του καπετάν Νικόλα, Διάπλους
(2014) Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα, Διάπλους
(2013) Η Ζιζή η λαγουδίνα έχει κόρη μπαλαρίνα, Διάπλους