Mαρία Καλτσή: Ένα αερόστατο για τον παππού

Πηγή είκόνας: serrespost.gr

H Mαρία Καλτσή γράφει ένα θαυμάσιο παραμύθι αφιερωμένο στον πατέρα της, με τίτλο Ένα αερόστατο για τον παππού. Ο τρόπος προσέγγισης είναι αφηγηματικός με μια ποιητική χροιά γεμάτη από τρυφερότητα, νοσταλγία και αγάπη. Το ύφος λιτό και απέριττο, προσαρμοσμένο κατάλληλα να ενστερνισθεί εις βάθος τις αθώες παιδικές ψυχές. Η γλώσσα αβίαστη και γεμάτη παρατήρηση αλλά και τρυφεράδα καταφέρνει να περάσει στον μικρό αναγνώστη με απλότητα την αγάπη ανάμεσα στον μικρό Πετράκη και στον παππού του, σεβόμενη την τρυφερή και ευαίσθητη παιδικότητα του.

Πηγή: Εκδοτική Αθηνών

Ο αποχωρισμός του θανάτου είναι το πιο εύθραυστο ίσως θέμα για να επεξηγηθεί από τους ενήλικες προς τα παιδιά.  Η Mαρία Καλτσή επιχειρεί να ανακουφίσει την παιδική ψυχή από την υψίστη μάχη με τη συνειδητοποίηση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Ο μικρός Πετράκης εφευρίσκει την ιδέα να δημιουργήσει ένα πλουμιστό χαρούμενο αερόστατο, Ένα αερόστατο για τον παππού ,  για να καταφέρει να φτάσει ψηλά στον παππού του και να του εκφράσει την λύπη του και την ανάγκη του να γυρίσει πίσω στη ζωή. Η μητέρα του, ως κρίκος παρηγοριάς, γίνεται εκείνη που θα τον προσγειώσει στην πραγματικότητα. Με την αγάπη της και την δύναμη της λογικής της θα του εξηγήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί όλο αυτό, αρκεί μόνο να κρατά ο μικρός Πετράκης ζωντανό στην καρδιά και στη μνήμη του τον παππού του και έτσι θα είναι πάντα διπλά τους.

Η μητέρα γίνεται ο παρηγορητής και ο στυλοβάτης της οικογένειας  στην πικρή ώρα της απώλειας, το ζεστό εκείνο πάπλωμα που σκεπάζει την παγωνιά της παιδικής  ψυχής  του. Με όμορφο,  ρεαλιστικό και συνάμα ανακουφιστικό τρόπο η μητέρα γίνεται το μαλακό μαξιλάρι στην απότομη προσγείωση του Πετράκη από τον έναστρο ουρανό, όπου με την φαντασία του ανατρέχει για να βρει τον παππού του. Το παιδί ελευθέρα μπορεί να αναζητά και να ανασύρει στη μνήμη του τον παππού, ανακουφισμένο από τις στιγμές που αισθάνεται ότι του λείπει.

Διαβάστε επίσης  Πέρα απ΄τον χειμώνα γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην Άνοιξη

Γράφει η συγγραφέας:

«Μα όσο τον σκεφτόμαστε και τον αγαπάμε, τότε εκείνος μπορεί να μας ακούσει, μας νοιώθει και έτσι δεν φεύγει ποτέ από κοντά μας.»

Το παραμύθι  Ένα αερόστατο για τον παππού ακουμπά με αγάπη, τρυφερότητα και αλληγορία το δύσκολο και βαρύ θέμα του πένθους. Ένα θέμα που δύσκολα απαντάται στα ελληνικά παραμύθια.  Έρχεται να απαλύνει τον παιδικό πόνο μπροστά στο ξαφνικό χτύπημα της απώλειας.  Με εύληπτο τρόπο γίνεται ένα παρήγορο και ελπιδοφόρο μήνυμα που αγκαλιάζει την παιδική μνήμη και τη ντύνει με τα λευκά πέπλα της μητρικής παρηγοριάς. Ακουμπά στον ουρανό με τα πολύχρωμα πανιά ενός  χαρούμενου αερόστατου, όπου τίποτα δεν πεθαίνει αλλά ζει αιώνια.

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση