Στεφανί Ιακώβου: 10 καλύτερα κλασικά βιβλία από γυναίκες συγγραφείς

Η Στεφανί Ιακώβου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Πάφο. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει πάρει μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές τεχνολογίες, Επικοινωνία και Εκπαίδευση. Η ίδια δηλώνει ότι ήθελε από πολύ μικρή να γίνει συγγραφέας. Η πρώτη της απόπειρα στη συγγραφή έγινε σε ηλικία 8 ετών ενώ στα 9 της αποφάσισε να γίνει ποιήτρια και έγραψε τη δική της ποιητική συλλογή. Της αρέσει η λογοτεχνία του φανταστικού και κλασική λογοτεχνία, ενώ θεωρεί ότι έχει επηρεαστεί από την J.K. Rowling, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Στρατή Μυριβήλη και άλλους. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μία εργατική, ανεξάρτητη και εσωστρεφή γυναίκα. Το πρώτο της βιβλίο ονομάζεται “Το κάστρο του Τύμβρη”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας “Ημίφως”. Η Στεφανί Ιακώβου μοιράζεται με το MAXMAG τα 10 καλύτερα κλασικά βιβλία, κατά τη γνώμη της, από γυναίκες συγγραφείς.

Ένα κλασικό βιβλίο είναι ένας αξιόπιστος φίλος που δεν πρόκειται ποτέ να μας απογοητεύσει. Έχουμε δει κατά καιρούς πολλές τέτοιες λίστες με τα καλύτερα κλασικά, παγκόσμια αριστουργήματα, οι οποίες όμως συνήθως τείνουν να δίνουν περισσότερη έμφαση στα μεγάλα ονόματα ανδρών συγγραφέων (Καζαντζάκης, Ντίκενς, Ντοστογιέφσκι κ.ά.) αναφέροντας πολύ λίγο ή και καθόλου τα σημαντικά έργα γυναικών συγγραφέων, που δίκαια μπορούν να τοποθετηθούν στο στερέωμα των διαμαντιών της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετές από αυτές, όπως οι αδερφές Μπροντέ, έζησαν κι έγραψαν σε μια εποχή τόσο αυστηρά ανδροκρατούμενη, που αναγκάστηκαν να εκδώσουν τα βιβλία τους με ανδρικό καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, φοβούμενες πως τα έργα τους θα υποτιμούνταν εάν οι αναγνώστες γνώριζαν πως ήταν γραμμένα από γυναίκες! Πιο κάτω αναφέρω δέκα από τα πιο αγαπημένα μου, γραμμένα από δέκα πραγματικά ταλαντούχες συγγραφείς:

1.     Τζέην Έυρ – Charlotte Brontë

Αρχή κάνει η γνωστή, αγαπημένη ιστορία της ορφανής κοπέλας, που παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής καταφέρνει να ορθοποδήσει και να βρει την ευτυχία στο πρόσωπο του κ.Ρότσεστερ, του βυρωνικού αφέντη του Θόρνφιλντ Χωλ.  Ένα βιβλίο έντονο σε δράμα και συγκινήσεις, μέσα στο οποίο παρακολουθούμε βήμα-βήμα τη συναισθηματική και ηθική ωρίμανση της κοπέλας από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με πιο πρόσφατη μεταφορά του αυτή του 2011 και πρωταγωνιστές τους ταλαντούχους Mia Wasikowska and Michael Fassbender.

Διαβάστε επίσης  Ο συγγραφέας Άγγελος Κυπριανός προτείνει 10 βιβλία Φαντασίας / Νοσταλγίας / Καλοκαιριού

Ανεμοδαρμένα ύψη – Emily Brontë

Είναι γεγονός πως οι αδερφές Μπροντέ ήταν πολύ ταλαντούχες, με τη μικρότερη κατά δύο χρόνια Έμιλι να έχει ίσως λάβει τη μεγαλύτερη αναγνώριση παγκοσμίως από τους κριτικούς και τους απλούς αναγνώστες. Δυστυχώς, το ταλέντο της δεν μπόρεσε ποτέ να ξεδιπλωθεί, καθώς ο ξαφνικός θάνατός της από φυματίωση δεν της επέτρεψε να αφήσει πίσω της παρά μόνο ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το οποίο θεωρείται από πολλούς αριστούργημα. Η υπόθεση αφορά την παθιασμένη, σχεδόν δαιμονική αγάπη της Κάθριν Έρνσω και του Χίθκλιφ, η οποία καταστρέφει τόσο τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους,  σε ένα μυθιστόρημα στου οποίου, όπως γράφει ο Dante Rossetti, «η δράση εκτυλίσσεται στην κόλαση, μόνο που οι τόποι και τα πρόσωπα εκεί συμβαίνει να έχουν αγγλικά ονόματα». Στην Ελλάδα κυκλοφορεί επίσης και με τον τίτλο Ο Πύργος των Καταιγίδων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Περηφάνεια και Προκατάληψη – Jane Austen

Από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσε να λείψει και η Jane Austen, τα έξι ολοκληρωμένα μυθιστορήματα της οποίας έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί παγκοσμίως. Από αυτά ξεχωρίζω το «Περηφάνεια και Προκατάληψη». Η πνευματώδης, αντισυμβατική Ελίζαμπεθ Μπένετ είναι η προσωποποίηση της προκατάληψης, ενώ ο επιβλητικός και αυστηρός κ.Ντάρσι η ενσάρκωση της υπερηφάνειας. Όταν θα έρθουν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον, ποιος από τους δυο θα υπερισχύσει; Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Ελίζαμπεθ «θα μπορούσα πολύ εύκολα να συγχωρέσω την υπερηφάνεια του, αν δεν είχε πληγώσει τη δική μου».

Παραμύθι χωρίς όνομα – Πηνελόπη Δέλτα

Η δική μας Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φυσιογνωμίες των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες συγγραφείς. Παρόλο που έχει γράψει κυρίως για παιδιά, τα έργα της έχουν διαβαστεί και διαβάζονται ακόμη με μεγάλη ευχαρίστηση κι από ενήλικες. Δικό μου αγαπημένο αποτελεί το «Παραμύθι χωρίς όνομα», ένα δυνατό αλληγορικό παραμύθι με φιλοσοφικό και ηθικό περιεχόμενο, το οποίο γράφτηκε σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα. Η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε το βιβλίο στηρίζοντας την ανάγκη αλλαγών στον τότε ελλαδικό χώρο, γι’ αυτό και το βιβλίο έχει έντονο διδακτικό τόνο, αλλά, παρόλα αυτά, παραμένει ακόμη και στις μέρες μας πιο όμορφο και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Διαβάστε επίσης  Η Γιορτή Βιβλίου επιστρέφει 26 Μαΐου-11 Ιουνίου

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια – Harper Lee

Το βιβλίο της Harper Lee εκδόθηκε το 1960 και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και διάσημα βιβλία της Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Βασίζεται στα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως και είναι επηρεασμένο από ένα γεγονός που συνέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν εκείνη ήταν δέκα χρόνων. Το βιβλίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ και τις καρδιές των αναγνωστών με τη ζεστασιά και το χιούμορ του, καθώς την ιστορία αφηγείται η εξάχρονη Ζαν-Λουίζ Φιντς, η οποία, με τα παιδικά, αθώα της μάτια, παρακολουθεί και κριτικάρει τα σοβαρά θέματα του ρατσισμού, του βιασμού, της φυλετικής και κοινωνικής ανισότητας.

Τα χρόνια της Αθωότητας – Edith Wharton

Η Αμερικανίδα Edith Wharton, με το δυνατό μυθιστόρημά της «Τα χρόνια της αθωότητας» έγινε η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ, το 1921. Γνωστή για το έντονο συγγραφικό της στιλ και τα μυθιστορήματά της που δεν έχουν χαρούμενο τέλος, η Edith Wharton στο συγκεκριμένο βιβλίο μας φέρνει αντιμέτωπους με τον φλογερό αλλά χωρίς ελπίδα έρωτα του Νιούλαντ Άρτσερ και της Έλεν Ολένσκα, την ίδια ώρα που κριτικάρει έντονα την υποκρισία της αριστοκρατίας της Νέας Υόρκης του τέλους του 19ου αιώνα.

Advertising

Δέκα μικροί νέγροι – Agatha Christie

Η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, Agatha Christie, μας έχει χαρίσει δεκάδες έργα και άπειρες ώρες απόλαυσης, ενώ ο χαρισματικός Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό θεωρείται από πολλούς εφάμιλλος του πρόδρομού του, Σέρλοκ Χολμς. Ένα από τα πιο αγαπημένα της βιβλία, που είναι και αγαπημένο της ίδιας της συγγραφέως, είναι το «Δέκα μικροί νέγροι»· ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο διαβάζεται απνευστί και το οποίου το δραματικό τέλος κόβει την ανάσα.

Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών : Τα διαβάσαμε και σας τα προτείνουμε

Φρανκενστάιν ή Ο σύγχρονος προμηθέας – Mary Shelley

Και ποιος δεν έχει ακούσει για το διάσημο τέρας του Φρανκεστάιν, το θαυμαστό δημιούργημα της Mary Shelley, το οποίο έχει εμπνεύσει δεκάδες άλλους συγγραφείς και δημιουργούς και έχει μεταφερθεί άπειρες φορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη; Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία: ο νεαρός επιστήμονας Βίκτορ Φρανκεστάιν συλλέγει μέρη πτωμάτων, και με τις γνώσεις του στην αλχημεία δημιουργεί ένα έμψυχο, έλλογο ον, το οποίο όμως είναι τόσο φρικτό στην όψη, που το εγκαταλείπει αποτροπιασμένος. Παρόλο που το βιβλίο στερείται, κατά τη γνώμη μου, δράσης στα κατάλληλα σημεία, θεωρείται ίσως το πρώτο δείγμα επιστημονικής φαντασίας (εκδόθηκε το 1818) και είναι ένα από τα καλύτερα κλασικά βιβλία τρόμου.

Η κυρία Νταλογουέι – Virginia Woolf

Η Virginia Woolf, μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της αγγλικής αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο έργο της  «Η κυρία Νταλογουέι», μέσω της αριστοτεχνικής αφήγησης σκιαγραφεί πορτρέτα και ανθρώπινες σχέσεις και μεταφέρει την αγωνία της για την ανθρώπινη ύπαρξη, και συγκεκριμένα τη θέση της γυναίκας στην Αγγλία του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ίσως το διασημότερο και πιο πολυδιαβασμένο της καταξιωμένης συγγραφέως.

Ποιήματα – Σαπφώ

Τελευταία αλλά όχι αμελητέα, τοποθετώ τη «δέκατη μούσα», τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, η οποία θεωρείται η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας –κι όχι μόνο. Τα ποιήματά της εξυμνήθηκαν από άνδρες όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Στράβων, ενώ με βάση το Ρωμαίο ποιητή Οράτιο, «ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή». Παρόλο που τα περισσότερα από τα ποιήματά της έχουν χαθεί, εν τούτοις μπορείτε να βρείτε όλα τα σωζόμενα έργα της σε διάφορες εκδόσεις και να τα απολαύσετε.

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την