Τα βιβλία που μιλούν σε όσους δεν μπορούν να διαβάσουν

www.ert.gr

Η πρωτοβουλία «Διαβάζω για τους ‘Αλλους» είναι πιστοποιημένος φορέας παραγωγής ακουστικών βιβλίων για τυφλούς από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και έχει ηχογραφήσει 123 βιβλία που μιλούν με τη βοήθεια εθελοντών αναγνωστών σε χορηγούμενα  στούντιο μέσα στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

βιβλία που μιλούν
Πηγή: https://www.neakriti.gr/

Ο πρώτος πυλώνας δράσης είναι η συνεχόμενη ηχογράφηση και παραγωγή ακουστικών βιβλίων (ακαδημαϊκών και λογοτεχνικών) για τυφλούς. Τα βιβλία που μιλούν ηχογραφούνται από το δίκτυο και παραχωρούνται στην Amelib, μία πανελλαδική διαδικτυακή πλατφόρμα διάθεσης ακουστικών βιβλίων ως πρωτοβουλία του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ωστόσο, δεν ηχογραφούνται μόνο βιβλία, αλλά και εγχειρίδια, οδηγίες χρήσης, φύλλα οδηγιών φαρμάκων, συνταγές μαγειρικές, πανεπιστημιακά συγγράμματα και άλλα έντυπα. . Όσον αφορά το βιβλίο, πρέπει είτε να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, είτε να έχουν παραχωρηθεί από τον εκδότη. Το δίκτυο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με εκδότες ώστε να τους κινητοποιήσει να συνεργαστούν μαζί του και να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας που να είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

βιβλία που μιλούν
Πηγή: https://dimartblog.com

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι ζωντανές αναγνώσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν, είτε λόγω κάποιας παραπληγίας στα χέρια, ή αναπηρίας στα μάτια, είτε είναι αναλφάβητοι. Εθελοντές, λοιπόν, της οργάνωσης διαβάζουν ζωντανά σε σταθερή εβδομαδιαία βάση σε γηροκομεία, σε νοσοκομεία, σε αναλφάβητούς σε φυλακές και σε παιδιά σε ορφανοτροφεία. Το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο δραστηριοποιείται σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, αγωνιζόμενο για την ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και στον έντυπο λόγο συνολικά. Τα βιβλία που μιλούν συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με ισότιμη πρόσβαση στην γνώση και στη μάθηση για όλους.

Διαβάστε επίσης  Διαβάζω για τους Άλλους: δίνοντας φωνή στα βιβλία

Η βασική ιδέα πίσω από τα βιβλία που μιλούν ανήκει στην πρόεδρο της ομάδας Αργυρώ Σπυριδάκη η οποία, μετά από συζήτηση περί λογοτεχνίας με έναν εκ γενετή τυφλό φίλο της, συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν έχουν πρόσβαση σε κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί στην αγορά.  Καθώς είναι αδύνατο να διαβάσουν μόνοι τους, θα πρέπει κάποιος άλλος να τους διαβάσει το κείμενο ή να το ακούσουν ηχογραφημένο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακουστικές βιβλιοθήκες οι οποίες διαθέτουν όμως πολύ μικρό αριθμό ηχογραφημένων βιβλίων τόσο σε σχέση με τη συνολική παραγωγή βιβλίων, όσο και σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια ομάδα εθελοντών που διαθέτουν το χρόνο τους για να ηχογραφούν βιβλία ώστε τα βιβλία να μιλούν σε όσους δεν μπορούν να τα διαβάσουν.

Η πρώτη συνάντηση εθελοντών πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα με 30-40 άγνωστοι μεταξύ τους εθελοντές και μότο «Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» . Οι πρώτες ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το Μάιο του 2015, ενώ η ομάδα πήρε νομική μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Σήμερα όποιος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει βιβλία που μιλούν μπορεί να γίνει εθελοντής κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα της ομάδας www.giatousallous.gr , ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς την ομάδα σε κάποια από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που οργανώνει. Οι εθελοντές, δε, θα πρέπει να είναι σε θέση να δεσμευτούν σε μια δράση σε σταθερή βάση και να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με σύνεση και σύμφωνα με τις αξίες της ομάδας μας . Ο εθελοντής, αρχικά, αξιολογείται από επιτροπή ως προς την καταλληλότητα της φωνής και περνά από μία εκπαίδευση περίπου έξι ωρών για όλα τα τεχνικά στοιχεία της ηχογράφησης. Η δωρεάν εκπαίδευση παρέχεται επίσης από εθελοντές εκπαιδευτές, ηθοποιούς, ηχολήπτες και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφησή των πρώτων σε δράσεις . Η εκπαίδευση αφορά σε τομείς που μπορούν να δώσουν εφόδια στους εθελοντές ως προς το κομμάτι που έχουν αναλάβει. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι τα σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης, αφήγησης παραμυθιών, κατασκευής κούκλας, παιδοψυχολογίας, ορθοφωνίας και αυτοσχεδιασμού.

Διαβάστε επίσης  Ζοζέ Σαραμάγκου: Ο ανατρεπτικός μυθιστοριογράφος της παγκόσμιας λογοτεχνίας
βιβλία που μιλούν
πηγή: https://www.reader.gr/

Για όσους δεν μπορούν να δεσμευτούν για την φυσική τους παρουσία στις δράσεις της ομάδας, υπάρχει η δυνατότητα να συνεισφέρουν και «εξ αποστάσεως», συμμετέχοντας στην οργανωτική υποστήριξη των δράσεών του Διαβάζω για τους Άλλους, όπου κάποιες φορές δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Κατά κανόνα, οι εθελοντές συναντιούνται μια φορά τον μήνα, και οργανώνουν τις δράσεις και τις ιδέες τους. Το Δίκτυο έχει ανάγκη για περισσότερους εθελοντές, όχι μόνο ως αναγνώστες, αλλά και για διοικητικά θέματα – συντονισμού εθελοντών, αναζήτησης χορηγών, προώθησης του δικτύου. Επίσης, χρειάζονται άτομα που μπορούν να αναλάβουν την εκπαίδευση των εθελοντών αναγνωστών – παιδαγωγούς, ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους.

βιβλία που μιλούν
http://booksyros.blogspot.com/

Εκτός από τις ηχογραφήσεις λογοτεχνικών, σχολικών και ακαδημαϊκών βιβλίων σε στούντιο που προσφέρονται εθελοντικά, γίνονται και ζωντανές αναγνώσεις τόσο σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία όσο και σε παιδιά σε ορφανοτροφεία ή Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας. Στις αναγνώσεις σε παιδιά γίνεται και δραματοποίηση της ιστορίας μέσω θεατρικού παιχνιδιού ή χειροτεχνίας από τους εθελοντές. Πραγματοποιούνται, ακόμα, ζωντανές εξατομικευμένες αναγνώσεις σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους λόγω προβλημάτων υγείας και αναγνώσεις σε φυλακές.

Το δίκτυο ναι μεν συνεργάζεται με στούντιο που παραχωρούνται για συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα το καθένα, αλλά είναι περιορισμένες γιατί παρέχονται εθελοντικά από το υστέρημα των ωρών λειτουργίας. Στους άμεσους στόχους του δικτύου, λοιπόν, ανήκει η εύρεση χορηγιών για τη δημιουργία στούντιο ηχογράφησης, που θα είναι διαθέσιμο όποτε χρειάζεται ώστε να αυξήσει η παραγόμενη βιβλιογραφία. Οι ηχογραφήσεις με αυτόν τον τρόπο θα προχωρούν πιο γρήγορα και το δίκτυο θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Μελλοντικός σκοπός είναι η εύρεση πόρων για έμμισθες θέσεις εργασίας και για υλικό που χρειάζεται. Ταυτόχρονα με το έργο του, το δίκτυο στοχεύει στη διαμόρφωση μιας «εθελοντικής κουλτούρας» σύμφωνα με την οποία ο εθελοντής διαθέτει το χρόνο του σταθερά και συστηματικά, συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα, δεσμευόμενος για τη συμβολή του στο συλλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  Λογοτεχνία και Ψυχανάλυση: Ανδρέας Εμπειρίκος
βιβλία που μιλούν
Πηγή: https://parallaximag.gr/

Σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί μπορεί να κάνει κατάθεση για τον σκοπό αυτό και στον παρακάτω Τραπεζικό λογαριασμό του Διαβάζω για τους Άλλους στην Alpha Bank.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ /ALPHABANK: GR5401401270127002002023278 με αιτιολογία το όνομά του συμμετέχοντα, τη λέξη Studio και ένα email επικοινωνίας

Στοιχεία επικοινωνίας του Δικτύου:

Ιστοσελίδα: www.giatousallous.gr ,
Facebook: https://www.facebook.com/giatousallous ,
email: info@giatousallous.gr

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα