Πόσες φορές δεν έχουμε χαλαρώσει με ένα βιβλίο, στον καναπέ μας, στο κρεβάτι μας, στην παραλία;
Πόσες φορές ένα βιβλίο δεν κατάφερε να μας κάνει να ξεχάσουμε προβλήματα, να ηρεμήσουμε τα νεύρα μας ύστερα από έναν τσακωμό, να κλάψουμε στις σελίδες του (γιατί η ιστορία του μας θύμισε προσωπικές στιγμές);
Πόσες φορές ένα βιβλίο δεν μας ταξίδεψε σε μέρη που ενδεχομένως να μην μπορέσουμε ποτέ στη ζωή μας να επισκεφτούμε;
Πολλές, θα απαντήσετε οι περισσότεροι…
Πόσοι από εμάς, όμως, έχουμε ποτέ σκεφτεί τους συνανθρώπους μας που λόγω κάποιας αναπηρίας δεν μπορούν να αισθανθούν όλα αυτά που σου προσφέρει ένα βιβλίο; Συνάνθρωποί μας τυφλοί, παραπληγικοί που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο, παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι. Άνθρωποι που ίσως ποτέ στη ζωή τους να μην έχουν την τύχη να χαθούν στην ιστορία ενός βιβλίου, ξεχνώντας όλα όσα τους πληγώνουν.
Μιλώντας για τον εαυτό μου, θα απαντήσω ποτέ. Μέχρι που στο δρόμο μου βρέθηκε η εθελοντική ομάδα Διαβάζω για τους Άλλους! Πριν ένα χρόνο, είχα την τύχη να τους γνωρίσω και να γίνω μέλος της ομάδας τους. Μιας ομάδας που δίνει την ευκαιρία στους εντυποανάπηρους συνανθρώπους μας να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων. Όμως, κάπου εδώ, θα δώσω το λόγο στην κυρία Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρο του Εθελοντικού Δικτύου Διαβάζω για τους Άλλους, για να σας μυήσει στην ομορφιά της εθελοντικής ομάδας της.
- Το «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι ένα εθελοντικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο, με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία. Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα γεννήθηκε πολύ απλά μέσα από μια συνάντηση για καφέ με το φίλο μου το Θοδωρή Τσάτσο. Συζητούσαμε για λογοτεχνία και συγκεκριμένα για τον Τζόναθαν Κόου. Έτσι του πρότεινα να διαβάσει το «Σπίτι του Ύπνου», ένα από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα. Ο Θοδωρής μου είπε πως αυτό το βιβλίο δεν υπήρχε διαθέσιμο στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών και μου ζήτησε να του το διαβάσω εγώ αν ήθελα. Φυσικά και δέχτηκα. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αρνηθεί σε έναν φίλο, του που μάλιστα δεν βλέπει, μια τέτοια χάρη;
Όταν επέστρεψα όμως σπίτι μου συνειδητοποίησα πως δεν είχα ιδέα για το πώς οι άνθρωποι που δεν βλέπουν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη λογοτεχνία και τη γνώση. Στην αρχή θύμωσα με τον εαυτό μου γι’ αυτή μου την άγνοια. Έπειτα, θύμωσα με το κράτος που δεν είχε φροντίσει με κάποιον τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι τι θα μπορούσα εγώ να κάνω γι’ αυτό. Συγκεκριμένα θυμάμαι πως είπα ότι εάν εγώ ήμουν διατεθειμένη να διαβάσω για το φίλο μου ένα βιβλίο, γιατί αυτό να μην το ηχογραφούσαμε προκειμένου να μείνει το ακουστικό πλέον τεκμήριο παρακαταθήκη στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών και να μπορούν να το ακούσουν και άλλοι; Και στη συνέχεια θυμάμαι σκέφτηκα πως αφού εγώ είμαι πρόθυμη να αφιερώσω χρόνο στο να διαβάσω ένα βιβλίο και να ηχογραφηθεί, ίσως και άλλοι άνθρωποι να εμπνέονταν να κάνουν το ίδιο. Έτσι, έφτιαξα μια σελίδα στο facebook το Δεκέμβριο του 2014, την οποία ονόμασα «Διαβάζω για τους Άλλους» και κάλεσα κόσμο να συνεισφέρει στο όραμα αυτό. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, ανθρώπων άγνωστων σε μένα που τηλεφωνούσαν συνεχώς και ζητούσαν πληροφορίες και λεπτομέρειες, οργάνωσα την πρώτη Συνάντηση Εθελοντών του Δικτύου το Γενάρη του 2015.
- Ποιος είναι ο στόχος του δικτύου σας και τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα;
Το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την ηχογράφηση κάθε βιβλίου που εκδίδεται σε έντυπη μορφή με ένα αυτοματοποιημένο σχεδόν τρόπο. Όραμά μας είναι να έχουν όλοι ανεξαιρέτως ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα.
- Πείτε μας για τις δράσεις της ομάδας…
Οι δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους» στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες: Οι εθελοντές μας ηχογραφούν βιβλία (λογοτεχνικά, επιστημονικά, σχολικά) με σκοπό να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των έντυπο-αναπήρων.
Επίσης, πραγματοποιούμε εθελοντικά ζωντανές αναγνώσεις σε ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Αυτές οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται σε γηροκομεία, σε ιδρύματα για παιδιά, σε άσυλα, καθώς εξ’ ατομικευμένα σε σπίτια ατόμων που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους για λόγους υγείας.
- Στην προσπάθειά σας υπάρχει ανταπόκριση και στήριξη από φορείς και συλλόγους;
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς, το γεγονός πως το «Διαβάζω για τους Άλλους» στηρίζεται έμπρακτα από πολλούς σημαντικούς φορείς σε κάθε πόλη που βρίσκεται ως τώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης. Για παράδειγμα, το ΕΚΚΑ μας έχει παραχωρήσει τα γραφεία μας στον Πειραιά. Στα Χανιά βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Δήμο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανιών, μας στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης και φυσικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συχνά μας παραχωρεί χώρους τόσο για εκπαιδεύσεις όσο και για τις συναντήσεις των εθελοντών μας. Σημαντική είναι επίσης και η στήριξη που λαμβάνουμε από ιδιώτες οι οποίοι εμπνέονται από το εγχείρημά μας και θέλουν να βοηθήσουν στην επίτευξη του οράματός μας.
- Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, υπάρχει η θέληση για να βοηθήσει κάποιος εθελοντικά τους συνανθρώπους του που έχουν ανάγκη;
Κρίνοντας από τη θερμή υποδοχή και ανταπόκριση που επιφυλάσσουν πολλοί άνθρωποι στο «Διαβάζω για τους Άλλους», νομίζω πως η απάντηση είναι θετική. Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε 2.500 εγγεγραμμένους εθελοντές μέσα σε 2 χρόνια ζωής του δικτύου μας. Από αυτούς τα 2/3 είναι ενεργοί ή εν δυνάμει ενεργοί.
- Άνθρωποι ποιων ηλικιών δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά;
Αν και το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει εθελοντές που ανήκουν σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών και επαγγελμάτων, νομίζω πως ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών μας είναι 35-40.
- Στα δύο χρόνια που βοηθάτε με τις δράσεις σας τους εντυποανάπηρους συμπολίτες μας, υπάρχει κάποιο γεγονός που σας συγκίνησε ιδιαίτερα και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Πολλά θα μπορούσα να αναφέρω που με έχουν συγκινήσει αυτά τα 2 χρόνια. Θυμάμαι μια ανάγνωση που κάναμε σε ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά και διαβάζαμε ένα παραμύθι με θέμα την αγάπη. Όταν τελείωσε, ένα κοριτσάκι πλησίασε μία από τις εθελόντριες, την αγκάλιασε και της είπε «Εμένα κυρία κανείς δε μου έχει πει πως με αγαπάει μέχρι τώρα…»
- Ποιες είναι οι ανάγκες του δικτύου σας και πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να προσφέρει;
Πολύ σημαντικό το ερώτημά σας αυτό! Φυσικά πάντοτε έχουμε ανάγκη για εθελοντές, οι οποίοι μάλιστα να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όχι μόνο σε δράσεις αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι του «Διαβάζω για τους Άλλους». Διότι για να υπάρξουν οι δράσεις που βλέπετε σήμερα, από πίσω εργάζονται εθελοντικά πάρα πολλοί εθελοντές, οι οποίοι τις οργανώνουν.
Πέραν όμως των ανθρώπων, έχουμε ανάγκη από υλικά, παραμύθια, βιβλία αλλά και από χορηγίες για τα ταξίδια που οργανώνονται προκειμένου να μπορέσουμε ο Θοδωρής (ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του Δικτύου) και εγώ να οργανώσουμε και να υποστηρίξουμε έπειτα τις πόλεις όπου το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει δράσεις ή προτίθεται να ξεκινήσει.
Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να καταφέρουμε να βρούμε και μεγαλύτερη χρηματοδότηση τόσο για να δημιουργήσουμε τα δικά μας στούντιο ηχογράφησης, όσο και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας, προκειμένου οι ανάγκες του Δικτύου να μπορούν να εξυπηρετούνται πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Προς το παρόν το «Διαβάζω για τους Άλλους» δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά. Είναι στους άμεσους στόχους σας η επέκταση των δράσεών σας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;
Μεγάλος μας στόχος είναι να αναπτυχθούμε έτσι ώστε το «Διαβάζω για τους Άλλους» να υπάρχει σε κάθε πόλη και σχεδόν σε κάθε χωριό της Ελλάδας. Θέλουμε το Δίκτυο εθελοντών μας να αποτελέσει πυλώνα βοήθειας και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να μπορούμε να προσφέρουμε όπου υπάρχει ανάγκη.
Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, γιατί είναι επίσης σημαντικό για εμάς ό,τι «χτίζουμε», σε όποια πόλη κι αν αναπτυσσόμαστε, αυτό να γίνεται με έναν πολύ σταθερό τρόπο. Δεν θα μας άρεσε να υπάρχουμε τη μία μέρα και να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε τις δράσεις που έχουμε ξεκινήσει έπειτα. Γι’ αυτό και η οργάνωση και επέκταση του «Διαβάζω για τους Άλλους» γίνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που εξασφαλίζει την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Αναπτυσσόμαστε λοιπόν σταδιακά σε όποια πόλη δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί που εμπνέονται να συνδημιουργήσουν μαζί μας την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε.
[punica-divider]
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν την εθελοντική ομάδα «Διαβάζω για τους Άλλους» και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα giatousallous.gr
Τα κοινωνικά δίκτυα της ομάδας:
-
Facebook: Διαβάζω για τους Άλλους
-
Twitter: DiavazoGiaTousAllous
-
Instagram: diavazo_gia_tous_allous
https://www.youtube.com/watch?v=oGXh8-1A1UM