Και οι επιτυχίες συνεχίζονται για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος καθώς 2 από τα βιβλία του απέσπασαν δύο βραβεία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου!
Πιο συγκεκριμένα, η βράβευση έγινε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στον Πολυχώρο του Συλλόγου, Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το πρώτο βραβείο, «Βίτω Αγγελοπούλου», σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (κείμενα γνώσεων) για παιδιά απονεμήθηκε στον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή για το βιβλίο «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια».
Το βιβλίο αφηγείται τη διαδρομή του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων.
Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι λοιπόν καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα.
Σχολιάζει ο ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν εκ των έσω πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το σπουδαιότερο εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Θα λάβουν επίσης, μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης αλλά και γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του μυστηριώδους Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.
Δεύτερο βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους πήγε στους William Kamkwamba και Bryan Mealer (συγγραφή), Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση) για το βιβλίο «Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο».
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του Willian Kamkwamba, οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία η επιστήμη ήταν άγνωστη σαν έννοια και η πείνα με την ξηρασία ήταν καθημερινές πραγματικότητες. Οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχασμένα εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έφτιαξε μόνος του μια ανεμογεννήτρια, φέρνοντας για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα στο μικρό χωριό του.
Το κατόρθωμα του Γουίλιαμ Καμγκουάμπα έγινε σύντομα γνωστό και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Τύπου, πανεπιστημιακών και του διευθυντή του TEDGlobal που προσκάλεσε τον εφευρετικό νεαρό να μιλήσει στο συνέδριό τους. Τελικά ο Καμγκουάμπα τέλειωσε το σχολείο και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των Η.Π.Α.
Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός εφήβου από την Αφρική που χρησιμοποίησε τους μοναδικούς πόρους που είχε στη διάθεσή του για να χτίσει έναν ανεμόμυλο και να ανυψώσει τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της κοινότητάς του.
Όσα κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για το τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με μια εμπνευσμένη ιδέα για να υπερβεί την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Το βιβλίο του διηγείται μια συγκινητική και συναρπαστική ιστορία».
Αλ Γκορ -πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2007