Μία ιστορία αγάπης που κατέληξε σε μία αιματηρή βεντέτα. Ο Μένιος Σακκελαρόπουλος καταφέρνει με το βιβλίο του “Δύο μαύρα πουκάμισα” να αναδείξει την παράδοση της Κρήτης και ταυτόχρονα να προσθέσει το “έθιμο” της βεντέτας που έχει καταλήξει να αποτελεί μελανό στοιχείο της ιστορίας της. Μέσα από την πραγματική βεντέτα που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος με μια δόση μυθοπλασίας δημιουργεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, ικανό να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες.
Η ιστορία
Όσον αφορά την ιστορία, πρωταγωνιστές είναι η Μαρκέλλα και ο Μανούσος με τον Σήφη. Ο Μανούσος διεκδικεί σε κάθε προσπάθεια που του δίνεται την Μαρκέλλα, αλλά εκείνη δεν αισθάνεται έτοιμη να παντρευτεί. Ο Σήφης, δάσκαλος στο επάγγελμα, αποτελεί τον κολλητό φίλο του Μανούσου. Και ο ίδιος είναι ερωτευμένος με την Μαρκέλλα αλλά όμως βάζει σε δεύτερη μοίρα τα αισθήματά του, για χάρη του φίλου του. Τελικά, η Μαρκέλλα πείθεται να παντρευτεί τον Μανούσο και να ζήσουν μαζί. Όμως, γρήγορα θα καταλάβει το λάθος της. Λίγο μετά το γάμο τους, ο Μανούσος θα αρχίσει να γίνεται πιεστικός, να ζηλεύει και να της ασκεί έλεγχο. Εκείνη, μόλις μερικούς μήνες μετά το γάμο τους, θα φύγει από το σπίτι και θα προσπαθήσει να χωρίσει από εκείνον. Όμως, εκείνος θα αντιδράσει και θα θελήσει να την εκδικηθεί. Τελικά, ύστερα από πολλές αντιδράσεις και φασαρίες θα καταφέρει να χωρίσουν και να ζήσουν ξεχωριστές ζωές.
Το φονικό
Μετά από δύο χρόνια, η Μαρκέλλα μπορεί να αισθάνεται και πάλι ελεύθερη. Μόνο η φιλική σχέση με τον Σήφη της θυμίζει το παρελθόν της. Αυτή η σχέση είναι που θα δώσει την αφορμή στον Μανούσο να σκοτώσει τον κολλητό του φίλο. Για αυτόν, ο φίλος του τον έχει προδώσει και πιστεύει ότι η μόνη τιμωρία που του αξίζει είναι ο θάνατος. Ο θυμός και η ζήλεια κατάφεραν να παραμερίσουν την αγάπη για τον αδερφικό του φίλο και να τον οδηγήσουν σε αυτή την πράξη. Η συνέχεια θα βρει τον πατέρα του Σήφη να σκοτώνει τον δολοφόνο του γιου του μέσα στο δικαστήριο. Τελικώς, μετά το τελευταίο φονικό οι δύο οικογένειες θα συμφιλιωθούν, βάζοντας ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.
Κρήτη, έθιμα και παραδόσεις
Ο συγγραφέας στο βιβλίο του, καταφέρνει να αναδείξει την παράδοση της Κρήτης. Παρουσιάζονται πολλά από τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού όπως ο κρητικός γάμος. Παράλληλα, μπορεί το “έθιμο” της βεντέτας που υπάρχει ακόμα σε πολλές περιοχές του νησιού να αποτελεί την αφορμή για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου όμως ο Μένιος Σακελλαρόπουλος καταφέρνει να προσθέσει στην ιστορία κάποια δικά του μυθοπλαστικά στοιχεία, βάζοντας την σφραγίδα του συγγραφικού του αισθητηρίου.