Ζωές που χάνονται καθημερινά σε δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες. Ψυχές άσπιλες που ποτέ δεν πείραξαν κάποιον. Βλέμματα λυπημένα, μουσούδες κατεβασμένες και φοβισμένες απέναντι στους Ελληνάρες της νέας και όχι μόνο εποχής, που θα το πάρουν ως αστείο να βιαιοπραγήσουν απέναντι στα αθώα πλάσματα. Τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες πληγές και ξεκάθαρο δείγμα απαίδευτων ανθρώπων, χωρίς ίχνος κατανόησης. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το 2014 περίπου τρία εκατομμύρια σκύλοι και γάτες κυκλοφορούσαν χωρίς καμία προστασία στους δρόμους της Ελλάδας. Όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο μέτρο που μας αναλογούν. Η δικαιολογία της κρίσης, αν και κατανοητή, θα πρέπει να εξαφανιστεί ως τρόπος σκέψης των Ελλήνων.
Στατιστικά στοιχεία ΣΟΚ σχετικά με τα αδέσποτα ζώα
Στην Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο μεγάλο μέρος των κατοίκων φέρεται στις αδέσποτες ζωές είναι τουλάχιστον εξωφρενικός. Κακοποίηση, εγκατάλειψη για διαφόρους ανόητους λόγους, φόλες και πολλά άλλα μας κατατάσσουν στον πάτο των χωρών σχετικά με τη συμπεριφορά μας προς τους τετράποδους φίλους μας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2016 είχαμε αύξηση 22% αναλογικά με τον προηγούμενο χρόνο ως προς τις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 870.000 ψυχές, οι οποίες κακοποιούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ζωντανών που δεν έχουν κάποια στέγη να τους φιλοξενήσει είναι εξωφρενικά μεγάλος. Οι σκύλοι υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια, ενώ οι γάτες ξεπερνούν αυτό τον αριθμό. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο και πως μπορεί μία τέτοια κατάσταση να αλλάξει;
Δεν χωράει αμφιβολία πως ο κυριότερος λόγος για τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων ζώων είναι η έλλειψη παιδείας τόσο σε γενικό όσο και σε ειδικό επίπεδο. Πολλοί Έλληνες δεν κατανοούν τη σημασία της στείρωσης. Έχουν την πεποίθηση μιας άλλης εποχής, ότι τα κατοικίδιά τους πρέπει να γεννήσουν, καθώς αν στειρωθούν θα αλλάξει η προσωπικότητά τους. Αυτή η σκέψη οδηγεί ξεκάθαρα στη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Επίσης, πολλοί άνθρωποι λόγω της κρίσης, αλλά και άλλων συνθηκών εγκαταλείπουν τα ζώα τους στους δρόμους συμβάλλοντας στη γιγάντωση του προβλήματος.
Νομοθεσία και τρόποι βοήθειας
Άραγε αν όλοι οι απλοί πολίτες (ή μάλλον η πλειονότητα) άλλαζαν μυαλό θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό που εκτυλίσσεται για πολλές πλέον δεκαετίες στη χώρα μας; Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν τις ευθύνες τους απέναντι στις αθώες ψυχές των ζωντανών. Σίγουρα η κατάσταση θα άλλαζε αλλά σε τι βαθμό;
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα ήταν σαφώς πως νέα αδέσποτα τα οποία γεννήθηκαν σε οικογένειες δε θα υπήρχαν, κάτι απόλυτα θεμιτό και κατανοητό, καθώς δε θα είχαμε πλέον εγκαταλελειμμένα ζώα. Αδέσποτα θα ήταν μόνο τα ζώα που από την αρχή της ζωής τους ήταν στο δρόμο. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός – όπως ανέφερα και προηγουμένως – το 2016 άγγιζε τα 4 εκατομμύρια. Οι αδέσποτες γάτες προέρχονται κατά ένα τεράστιο ποσοστό από γέννες αδέσποτων γατιών, ενώ στα ποσοστά για τους σκύλους συμβάλουν και οι γέννες στα οικόσιτα. Πώς λοιπόν μπορεί να μειωθεί αυτός ο αριθμός, θα δούμε ευθύς αμέσως.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα για την προστασία των ζώων. Η συνεργασία με τις εκάστοτε τοπικές κοινότητες και τους δήμους είναι απολύτως αναγκαία. Οι φιλοζωικές στηρίζονται σε εισφορές ευεργετών, καθώς είναι κατά τεκμήριο μη κερδοσκοπικές.
Στειρώσεις, εμβολιασμοί, θεραπείες, αλλά και επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις τους. Οι δήμοι στο σύνολό τους έχουν να λαμβάνουν πάνω από 1.000.000€ κάθε χρόνο για τις ενέργειες που σχετίζονται με τα αδέσποτα. Τα χρήματα αυτά προέρχονται τόσο από τις περιφέρειες όσο και από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα υπάρχουν λιγοστά άτυπα καταφύγια ζώων στα οποία επικρατούν πραγματικά λυπηρές συνθήκες για τη διαβίωση των ζωντανών. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου κόστους που έχει η κατασκευή ενός νόμιμου και πλήρως λειτουργικού καταφυγίου. Αυτό που γίνεται άμεσα κατανοητό είναι πως οι φιλοζωικές μπορούν να βοηθήσουν όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ήδη υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως οι στειρώσεις είναι η μοναδική άμεση λύση προς τη πραγματική μείωση των αριθμών που αναφέραμε προηγουμένως. Τα ζώα θα σωθούν και οι γάτες ή οι σκύλοι δε θα μελαγχολήσουν αν δε βιώσουν τη μητρότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή ενημέρωση και παροχή παιδείας σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, φύλου και εθνικότητας. Τα ζώα έχουν ψυχή και εμείς διαιωνίζουμε μία υπάρχουσα κατάσταση σε βαθμό που δε συνάδει με το έτος το οποίο διανύουμε.
Πέρα από τα αδέσποτα τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες, στην Ελλάδα κακοποίηση και όχι μόνο βιώνουν και τα οικόσιτα κατοικίδια. Η αύξηση τέτοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια αφορά ξεκάθαρα στην ανεπαρκή παιδεία που λαμβάνουμε από παιδική ηλικία, αλλά και στην ίδια την κλίση των ανθρώπων. Δε γίνεται να πρέπει να σου εξηγήσει κάποιος πως δεν είναι σωστό να κλοτσάς, να χτυπάς, να μαχαιρώνεις κάποιο ζωντανό που ζει κάτω από τη «φροντίδα» σου. Θα επιθυμούσα να παραθέσω βίντεο και φωτογραφίες κακοποιημένων ζώων, αλλά μία απλή αναζήτηση μπορεί να σας φανερώσει πολλά τέτοια περιστατικά. Αντί αυτού μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο διάφορες εικόνες από αδέσποτα ζώα και τις καθημερινές συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνουν στη χώρα μας.
https://www.youtube.com/watch?v=xndsRnQjK1k
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Τα ζώα στο έλεος του ανθρώπου. Στατιστική-σοκ. Ανακτήθηκε από http://www.filozoiki.gr/content/articles/view/88-ta-zwa-sto-eleos-tou-anthrwpou-statistikh-meleth-gia-tis-kakopoihseis?fbclid=IwAR2o8RXVQ9qjCcEnFiIMF76xMe2mFOXJk4dlPQuoAfIIVtXCLbhVa2fkRog (τελευταία πρόσβαση 18.8.2019)
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ανακτήθηκε από http://www.opengov.gr/ypaat/?p=119&cpage=5&fbclid=IwAR26FcVVL6-P1ALeWIKlWZpYZPlbt8OFrcXjSoAkpWiljCk3NTiESi_fJTE (τελευταία πρόσβαση 18.8.2019)
Μάνδρου Ι. 2018. Οι «μαύρες» σελίδες του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/955885/article/epikairothta/ellada/oi-mayres-selides-toy-nomosxedioy-gia-ta-zwa-syntrofias?fbclid=IwAR1otyr8fgaQ1DlGJCHpEQN7jHCLYng9_WRqlvk1_EvdBhknPcBbwLAJun0 (τελευταία πρόσβαση 18.8.2019)
Κυριαζής Δ. (2017). Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στην Ελλάδα; Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/print/urban_life/162705?fbclid=IwAR1kQaomhmWsaNzObB-DmI4b3VFGoi62pa9-wzw–HTvEOZMpXGFyzmbAho (τελευταία πρόσβαση 18.8.2019)