Agatha Christie: Τα «φαιά κύτταρα» της αστυνομικής λογοτεχνίας

Η Agatha Christie ανάμεσα στα βιβλία της. Πηγή εικόνας: tetragwno.gr

Σαν σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890, γεννήθηκε η «Βασίλισσα του Εγκλήματος», Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan, γνωστή σε όλους μας, Agatha Christie. Ήταν Αγγλίδα συγγραφέας 80 αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έγραψε, επίσης, ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο «Mary Westmacott», ενώ σε άλλα διηγήματα υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Monosyllaba»


Agatha Christie – Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στο Ντέβον και μεγάλωσε στο Άσφιλντ. Προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια και οι γονείς της τής εξασφάλισαν δασκάλα για το σπίτι.

Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου γνώρισε και τον πρώτο σύζυγο της, τον Archie Hicks, ο οποίος ήταν πιλότος. Με τον Archie απέκτησε μια κόρη, την Rosalind. Εξαιτίας, όμως, της απιστίας του άντρα της, δεν ήταν και λίγες, οι φορές που είχε φύγει από το σπίτι, με την πιο γνωστή από αυτές να είναι στις 3 Δεκεμβρίου του 1926, όπου είχε εξαφανιστεί για 11 ολόκληρες μέρες.

Agatha Christie

Advertisements
Ad 14

Είχε πεθάνει πρόσφατα η μητέρα της και -σαν να μην της έφτανε αυτό-, ανακάλυψε ότι ο άντρας της, την απατούσε. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 η Αγκάθα φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, μπήκε στο αυτοκίνητό της και έφυγε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε μερικά μίλια μακριά, όμως εκείνη δεν ήταν πουθενά. Έψαξαν στο βυθό των κοντινών λιμνών, ενώ 15.000 εθελοντές «χτένισαν» την περιοχή. Όσοι είχαν πιστέψει ότι ο άντρας της ήταν ένοχος, εξεπλάγησαν, όταν εκείνη εντοπίστηκε σώα και αβλαβής, περίπου 10 ημέρες μετά, σε ένα ξενοδοχείο με σπα, στο Harrogate.

Η Αγκάθα Κρίστι ποτέ δεν αποκάλυψε το λόγο της εξαφάνισης της, γεγονός που έκανε τις φήμες να οργιάζουν. Είχε πάθει αμνησία, λόγω κάποιου ατυχήματος; Ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο; Προσπάθησε να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία; Κανείς δε γνωρίζει. Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Ότι έκλεισε το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της(!).

Διαβάστε επίσης  Η Μαργαρίτα Χαντζιάρα βγάζει την "μάσκα της ψευδαίσθησης"

Ο δεύτερος γάμος της ήταν βελούδινος και πραγματοποιήθηκε με τον Max Mallowan, έναν Βρετανό αρχαιολόγο, με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη μέχρι το τέλος της ζωής της.


Αστυνομική λογοτεχνία

Το θαύμα Ηρακλής Πουαρό

Μαθήτρια ήταν, όταν ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα της διηγήματα, τα οποία έμελλαν να αποτελέσουν και την αρχή της καριέρας της ως συγγραφέας. Ποιοι είναι οι δύο ήρωες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας, μέχρι σήμερα; Μα φυσικά, η παμπόνηρη και διακριτική Μις Τζέιν Μαρπλ (1927) και ο ευφυέστατος -και πάντα κομψός- Ηρακλής Πουαρό (1920).

Σχεδόν όλα τα βιβλία της, και από τους δύο αυτούς ήρωες, έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τα πιο γνωστά και αγαπητά στον κόσμο είναι τα εξής: Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και το Έγκλημα στο Νείλο, που πραγματικά, όσες φορές και να τα διαβάσει ή να τα δει κανείς, πάντα θα τον γοητεύουν.

Τη Μις Τζέιν Μάρπλ ενσάρκωσε στην τηλεόραση η εκπληκτική Julia McKenzie, ενώ τον Ηρακλή Πουαρό, ο σωσίας, όπως τον αποκάλεσαν αρκετοί, David Suchet. Η ομοιότητα του με το χαρακτήρα του Πουαρό, οι κινήσεις του, για να μη μιλήσουμε και για την προφορά του ως Βέλγος, ήταν πραγματικά άξια θαυμασμού.

Agatha Christie
David Suchet. 

Σε πολλά από τα μυθιστορήματα της, βλέπουμε την Agatha Christie, να χρησιμοποιεί τα δηλητήρια ως κύριο όπλο δολοφονίας, και αυτό εξηγείται, από τη θέση που είχε η ίδια, ως νοσοκόμα στο φαρμακείο της αεροπορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης, σε αρκετές ιστορίες της είχε χρησιμοποιήσει και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, όπως και την ευρύτερη περιοχή της Αιγύπτου, όπου γίνονταν ανασκαφές, εξαιτίας του επαγγέλματος του δεύτερου συζύγου της.

Γενικότερα, τόνιζε ιδιαίτερα τον καθολικισμό, και πόσο σημαντικό ήταν για τους ήρωες, να μην γίνονται αμαρτωλοί με τις πράξεις τους, και πως η αγάπη -με όποια σημασία και τρόπο τη χρησιμοποιεί κανείς-, αλλά και ο δόλος για εξουσία και χρήμα, μετέτρεπε κάποιον σε δολοφόνο. Αυτό το συναίσθημα το βλέπουμε στο μυθιστόρημα, και αργότερα στη ταινία και σειρά, «Murder on the Orient Express». Εκεί, θαυμάζουμε τον David Suchet, στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, σε μια εξαιρετική ερμηνεία, να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αλήθειας και του νόμου, απέναντι στην αγάπη και το φόνο ενός παιδοκτόνου, από την οικογένεια του παιδιού. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ο Πουαρό «αμάρτησε», και τους άφησε όλους ελεύθερους.

Διαβάστε επίσης  Η Δίκη των έξι: Τα εξιλαστήρια θύματα του Εθνικού Διχασμού

Το 1975 σκότωσε τους δύο αγαπημένους της ήρωες, τον Ηρακλή Πουαρό στο μυθιστόρημα Curtainκαι τη Μις Μάρπλ στο Sleeping Murder.

Η ανοδική πορεία και ο θάνατος

Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.

Από τις σκηνικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι μεγαλύτερη είναι το «The Mousetrap» (Η ποντικοπαγίδα), που παίζεται στο Λονδίνο, από το 1952 μέχρι σήμερα, και η θεατρική προσαρμογή του «Ten Little Niggers» (Δέκα μικροί νέγροι).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα από τα βιβλία της περιείχε τόσο αληθοφανή στοιχεία, που η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών (MI5) ξεκίνησε έρευνα. Το μυθιστόρημα ήταν το «N or M», που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στο οποίο ένας χαρακτήρας με το όνομα Major Bletchley ισχυρίζεται ότι γνωρίζει απόρρητα μυστικά της Μ. Βρετανίας για τον πόλεμο. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ένας πολύ καλός φίλος της Αγκάθα Κρίστι, ο Dilly Knox, εργαζόταν σε κυβερνητική υπηρεσία στο Bletchley Park, έκανε τα μέλη της MI5, να αναρωτηθούν, αν τα πολεμικά μυστικά που γνώριζε ο χαρακτήρας του βιβλίου, ήταν πραγματικά στοιχεία, που είχε διαρρεύσει ο Knox.

Ο Knox τα αρνήθηκε όλα, όμως η μυστική υπηρεσία δεν πείστηκε. Αν η συγγραφέας δε γνώριζε τίποτα, γιατί είχε δώσει αυτό το όνομα στο χαρακτήρα της; Ο Knox δέχτηκε να τη ρωτήσει, και τελικά, η MI5 ικανοποιήθηκε από την απάντησή της:

Bletchley; Αγαπητέ μου, είχε κολλήσει εκεί το τρένο μου από την Οξφόρδη στο Λονδίνο, και πήρα την εκδίκησή μου, δίνοντας το συγκεκριμένο όνομα σε έναν από τους λιγότερο αγαπητούς μου χαρακτήρες». 

Το 1955, η Agatha Christie τιμήθηκε ως η συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αστυνομικών μυθιστορημάτων της Αμερικής, με το βραβείο Grand Master Award. To 1961, βραβεύτηκε ως η καλύτερη best-seller συγγραφέας της Αγγλικής γλώσσας, και το 1971 τιμήθηκε από τη Βασίλισσα, ως Κυρία επί των Τιμών (Dame Commander Honor)για την προσφορά και το έργο της.

Διαβάστε επίσης  Μπωντλαίρ: Ένας καταραμένος Ρομαντικός ποιητής

Η Agatha Christie πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976, στην ηλικία των 85 ετών, από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Winterbrook, Cholsey.

Όσο περίεργο και να φανεί, μετά το θάνατο της, βοήθησε στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Ένα παιδί πέθαινε από μια ασθένεια, που κανείς δε μπορούσε να προσδιορίσει, μέχρι που μία από τις νοσοκόμες θυμήθηκε το μυθιστόρημα της, «The Pale Horse», Mrs Marple. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης από θάλλιο, και είχε τα ίδια συμπτώματα, με αυτά του παιδιού που πέθαινε. Σε μια τελευταία προσπάθεια να ανακαλύψει τι συμβαίνει, η νοσοκόμα εξέτασε τα επίπεδα θαλλίου στον οργανισμό του παιδιού, και βρήκε ότι ήταν 10 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό. Του χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία και ανάρρωσε πλήρως. Αργότερα, βρέθηκε ότι κοντά στο σπίτι του γινόταν χρήση εντομοκτόνων, τα οποία περιείχαν τη συγκεκριμένη ουσία.

agatha christie exafanisi
Πηγή: www.biography.com

Tέλος, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπήρξε, και υπάρχει ακόμα και μετά το θάνατο της η μεγαλύτερη best-seller συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων παγκοσμίως.

Αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο βιβλίο της, που πραγματικά θα σας ταξιδέψει στη δεκαετία του ’20 έως του ’40, δείτε τις σειρές, και απλά θα μαγευτείτε.


Παρακάτω, παρατίθεται ένα βίντεο, στο οποίο ο David Suchet μιλάει για το χαρακτήρα που ενσαρκώνει.

Τέλος, ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (2017), με τον Johnny Depp, στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό.

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός