Ο Χάρι Χουντίνι ήταν Ουγγρο-αμερικανός καλλιτέχνης αποδράσεων, γνωστός για τις αποδράσεις του από αλυσίδες, χειροπέδες, σχοινιά, ζουρλομανδύες και διάφορα κιβώτια γεμάτα ή βυθισμένα στο νερό ή θαμμένα στη γη. Δέχτηκε προκλήσεις για να αποδράσει από τα διάφορα δεσμά και πάντα κέρδιζε. Ο Χουντίνι έκανε επαγγελματικό τον κλάδο του και βάλθηκε να τον διαχωρίσει από τους πνευματιστές και τα μέντιουμ, που θεωρούσε απατεώνες, όταν ανέφερε ότι τα δικά του σόου αφορούσαν οφθαλμαπάτη. Στην προσωπική του ζωή, ήταν παντρεμένος με την Μπες από τα 20 μέχρι τον θάνατό του, το 1926, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Λίγο πριν πεθάνει, της υποσχέθηκε πως θα επικοινωνήσει μαζί της από τον άλλο κόσμο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ. Ο Χάρι Χουντίνι και το έργο του αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού ακόμα και σήμερα και θεωρείται ο σπουδαιότερος όλων των εποχών εκπρόσωπος του κλάδου. Στις 31 Οκτωβρίου 1975, ακριβώς 49 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Χάρι Χουντίνι απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.
Οικογένεια και καταγωγή του Χάρι Χουντίνι
Ο Χάρι Χουντίνι γεννήθηκε με το όνομα Έριχ Βάις στη Βουδαπέστη του τότε Βασιλείου της Ουγγαρίας, στις 24 Μαρτίου 1874. Η οικογένειά του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Πατέρας του ήταν ο ραβίνος Μάγιερ Σάμιουελ Βάις και μητέρα του η Σεσίλια Στάινερ. Η οικογένεια είχε συνολικά 7 παιδιά, με τον μικρό Έριχ να είναι το 4ο παιδί. Μεγαλύτεροί του ήταν οι Χέρμαν, γιος του πατέρα από τον πρώτο γάμο, Νέιθαν και Γκότφριντ, ακολούθησε ο Έριχ και μετά οι Θίοντορ, Λίοπολντ και η Κάρι Γκλάντις, που έμεινε σχεδόν τυφλή μετά από ένα παιδικό ατύχημα.
Η οικογένεια έφτασε στις 3 Ιουλίου 1878 στις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκαν και τα δυο τελευταία παιδιά. Έζησαν στο Άπλτον του Ουισκόνσιν, στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Houdini Plaza, όπου ο πατέρας έγινε ο πρώτος ραβίνος της Εβραϊκής Εκκλησίας της Μεταρρύθμισης της Σιών. Στις 6 Ιουνίου 1882, ο Ραβίνος Βάις έγινε Αμερικανός πολίτης. Όταν, την ίδια χρονιά, έχασε τη δουλειά του στη Σιών, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Μιλγουόκι και έπεσαν σε μεγάλη φτώχεια.
Το δημόσιο ντεμπούτο του Έριχ έγινε στα εννέα του, ως ακροβάτης, αποκαλώντας τον εαυτό του «Έριχ, ο Πρίγκιπας του Αέρα». Ως νεαρός, υπήρξε επίσης, πρωταθλητής δρομέας cross country.
Το 1887, ο 13χρονος Έριχ μετακόμισε με τον πατέρα του στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, και ζούσαν σε μια πανσιόν. Η υπόλοιπη οικογένεια ακολούθησε όταν βρέθηκε μόνιμη στέγη. Ως παιδί, ο Έριχ Βάις έκανες πολλές δουλειές για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, από πώληση εφημερίδων μέχρι γυάλισμα παπουτσιών.
Ο πατέρας πέθανε όταν ο Έριχ ήταν 18 ετών.
Ο Έριχ Βάις γίνεται Χάρι Χουντίνι
Στη Νέα Υόρκη, ο Έριχ Βάις έμαθε το πρώτο του μαγικό κόλπο και γνώρισε έναν κόσμο, που τον σαγήνευσε. Κι όταν πια αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας μάγος, άλλαξε το όνομά του σε Χάρι Χουντίνι, εμπνευσμένος από τον Γάλλο μάγο Ζαν-Εζέν Ρομπέρ-Ουντέν, αφού είχε διαβάσει την αυτοβιογραφία του το 1890. Αργότερα, ο Χάρι Χουντίνι είπε πως επέλεξε το όνομα Χάρι ως φόρο τιμής στον Αμερικανό μάγο Χάρι Κέλλαρ, που επίσης θαύμαζε, αν και πιο πιθανό το όνομα να προέκυψε από το «Ehri», ψευδώνυμο του Έριχ.
Στην εφηβεία του, ο Χάρι Χουντίνι είχε προπονητή του τον μάγο Τζόζεφ Ρινν στο Pastime Athletic Club. Η καριέρα του ως μάγος ξεκίνησε το 1891 χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εμφανίστηκε στη σκηνή με τον ισχυρό τότε Εμίλ Τζάροου, έπαιξε σε μουσεία και παραστάσεις, ενώ εμφανίστηκε και σε ένα τσίρκο ως «The Wild Man». Αρχικά, επικεντρώθηκε στα κόλπα με κάρτες και αυτοχαρακτηρίστηκε «Βασιλιάς των Καρτών». Μερικοί επαγγελματίες μάγοι τον θεωρούσαν ικανό, αλλά όχι ιδιαίτερα επιδέξιο, και πως του έλλειπαν η χάρη και η φινέτσα. Ο Χουντίνι ήταν μικρόσωμος, γύρω στο 1,65, και μπορούσε να χαλαρώνει το σώμα κατά τις αποδράσεις. Δεν είχε την κλασική εικόνα μάγου στη σκηνή, αλλά ήταν στιβαρός και φορούσε μακριά ρούχα. Τα νούμερά του, επίσης, απαιτούσαν εξαιρετική σωματική αλλά και φυσική κατάσταση. Γι’ αυτό κι ο ίδιος προετοιμαζόταν κάνοντας μπάνιο σε κρύο νερό, έτρωγε ελάχιστα και προσεκτικά, έκανε εντατική γυμναστική καθημερινά και κοιμόταν λίγο και σε σκληρή επιφάνεια.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1890, ο Χάρι Χουντίνι εμφανιζόταν μαζί με τον αδερφό του, Θίοντορ ή Ντας, ως «The Brothers Houdini». Εμφανίστηκαν το 1893 στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο και μετά επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη για να δουλέψουν στο Huber’s Dime Museum για ελάχιστα χρήματα.
Ένα μοναδικό ζευγάρι
Ο Χάρι Χουντίνι γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του το 1894, όταν ήταν 20 ετών. Η Βιλελμίνα Μπεατρίς «Μπες» Ράνερ ήταν τότε 18 ετών. Οι γονείς της ήταν Γερμανοί μετανάστες. Από μικρή ξεκίνησε να τραγουδάει στο συγκρότημα «The Floral Sisters». Γνωρίστηκε με τους αδερφούς Χουντίνι όταν έδιναν παραστάσεις στο ίδιο θέατρο, στο Κόνι Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Αρχικά, η Μπες φλέρταρε με τον Θίοντορ, αλλά όταν γνώρισε τον Χάρι άλλαξε γνώμη. Οι Χάρι και Μπες παντρεύτηκαν στις 22 Ιουνίου 1894. Μια φορά κρυφά, και μετά άλλες δύο φορές, μία για την θρησκεία του καθενός τους.
Μετά τον γάμο, η Μπες αντικατέστησε τον Θίοντορ, ως βοηθός του Χάρι στη σκηνή. Όταν άρχισαν οι περιοδείες εκτός ΗΠΑ, η Μπες ανέβαινε σπάνια στη σκηνή, αλλά βοηθούσε και φρόντιζε τον Χάρι στα παρασκήνια. Συχνά, ο Χάρι άφηνε στην Μπες τρυφερά σημειώματα, αποκαλώντας την «γλύκα μου» και «πολύτιμη» και υπέγραφε ως «δικός σου» και «Χουντινάκος».
Παρόλο που αγαπούσαν τα παιδιά, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν δικά τους. Αυτό συνέβη γιατί, όπως εξήγησε σε συνέντευξή της το 1995 η ανιψιά τους, Μαρί Μπλαντ, η Μπες έπασχε από πρωτοπαθή αμηνόρροια και δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. Έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του μάγου.
Ο Χάρι Χουντίνι και οι αποδράσεις
Σύντομα, ο Χάρι Χουντίνι άρχισε να δοκιμάζει κόλπα απόδρασης. Το 1899, έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα όταν συνάντησε στο Σεντ Πολ της Μινεσότα τον μάνατζερ Μάρτιν Μπεκ, που εντυπωσιάστηκε από τις αποδράσεις και τον συμβούλεψε να επικεντρωθεί εκεί.
Το 1900, άρχισε να κάνει περιοδείες και στην Ευρώπη. Στην αρχή είχε κάποιες συνεντεύξεις στο Λονδίνο. Εκεί έκανε μια επίδειξη απόδρασης από τις χειροπέδες της Σκότλαντ Γιάρντ. Η αστυνομία μπερδεύτηκε τόσο, που κράτησε τον Χουντίνι για 6 μήνες στη Αλάμπρα. Η παράστασή του έγινε αμέσως επιτυχία κι ο μισθός του έφτασε τα 300 δολάρια την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε 10.533 δολάρια σήμερα.
Μέχρι το 1920, ο Χάρι Χουντίνι είχε εμφανιστεί σε όλα τα θέατρα της Μ. Βρετανίας κάνοντας αποδράσεις αλλά και κόλπα ψευδαισθήσεων, με κάρτες και ακροβατικά σε εξωτερικούς χώρους. Είχε γίνει πια ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους διασκεδαστές του κόσμου. Έκανε περιοδείες σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία. Σε κάθε πόλη που εμφανιζόταν, προκαλούσε την τοπική αστυνομία να τον δέσει και να τον κλείσει στις φυλακές της. Σε πολλές από αυτές τις αποδράσεις οι αρχές τον έγδυναν και τον έψαχναν.
Στην Κολωνία, ένας αστυνομικός μήνυσε τον Χουντίνι θεωρώντας πως οι αποδράσεις του γίνονται μετά από δωροδοκία. Ο Χουντίνι κέρδισε, όταν άνοιξε το χρηματοκιβώτιο του δικαστή, παρόλο που αργότερα ο δικαστής είπε ότι δεν το είχε κλειδώσει. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε για τη μητέρα του ένα φόρεμα, ραμμένο για τη βασίλισσα Βικτόρια, και κανόνισε μια οικογενειακή δεξίωση, όπου παρουσίασε τη μητέρα του σε όλους τους συγγενείς. Αργότερα, είπε ότι αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του.
Το 1902, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία, επισκέφτηκε τον Μπλουά για να συναντήσει τη χήρα του Εμίλ Ουντέν, γιου του Ζαν-Εζέν Ρομπέρ-Ουντέν, για μια συνέντευξη και επίσκεψη στον τάφο του. Δεν πήρε την άδεια, αλλά επισκέφτηκε τον τάφο. Πίστεψε ότι αδικήθηκε από την χήρα του Ουντέν κι έγραψε έναν αρνητικό απολογισμό για το περιστατικό στο περιοδικό του.
Το 1904, ο Χάρι Χουντίνι επέστρεψε στις ΗΠΑ κι αγόρασε ένα σπίτι 25.000 δολαρίων, σημερινή αξία 814.259 δολάρια, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.
Το 1906 έστειλε στο γαλλικό περιοδικό «L’Illusionniste» μια επιστολή, όπου μαζί με το άρθρο για τον Ουντέν ανάφερε ότι πια θα μπορούσε να απομυθοποιήσει. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε το δικό του μηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Conjurers», για το οποίο, όμως, κυκλοφόρησαν μόνο δύο τόμοι μέχρι το 1908.
Από το 1907 και σε όλη τη δεκαετία του 1910, ο Χάρι Χουντίνι εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, κάνοντας αποδράσεις από διάφορα δεσμά. Λόγω μιμητών, άφησε τα δεσμά με χειροπέδες στις 25 Ιανουαρίου 1908 και ξεκίνησε να δραπετεύει από ένα κλειδωμένο δοχείο γάλακτος γεμάτο με νερό. Η πιθανότητα αποτυχίας και θανάτου ενθουσίασε το κοινό. Ο Χουντίνι προκάλεσε τον κόσμο για νέους τρόπους δέσμευσής του, από τους οποίους κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει. Πολλές από τις προκλήσεις έγιναν σε συμφωνία με τοπικούς εμπόρους για την προώθηση των επιχειρήσεών τους.
Το 1908 έγραψε διάφορα άρθρα για την ιστορία της μαγείας, που επεκτάθηκαν στο «The Unmasking of Robert-Houdin». Στο βιβλίο επιτέθηκε ξανά στον Ρομπέρ-Ουντέν, και τον χαρακτήρισε απατεώνα. Πολλοί μάγοι και ερευνητές υπερασπίστηκαν τον Ρομπέρ-Ουντέν.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1912, ο Χάρι Χουντίνι εισήγαγε στις σκηνές του Βερολίνου το κινέζικο κελί βασανιστηρίων με νερό. Κρεμόταν ανάποδα σε ένα γυάλινο και χαλύβδινο κλειδωμένο ντουλάπι γεμάτο νερό, κρατώντας την αναπνοή του για πάνω από 3 λεπτά.
Οι δράσεις του Χάρι Χουντίνι
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Χάρι Χουντίνι εξήγησε κάποια από τα κόλπα του σε βιβλία για την αδελφότητα των μάγων.
Η απόδραση από ζουρλομανδύα αρχικά γινόταν εκτός σκηνής κι ο Χουντίνι εμφανιζόταν ελευθερωμένος. Ο αδερφός του, που είχε το καλλιτεχνικό όνομα Θίοντορ Χαρντίν, αποκάλυψε πως το κοινό εντυπωσιαζόταν περισσότερο όταν έφυγαν οι κουρτίνες κι έβλεπε την προσπάθεια απελευθέρωσης. Περισσότερες από μια φορές, τα δυο αδέρφια έκαναν αποδράσεις από ζουρλομανδύα ενώ κρέμονταν ανάποδα από την ταράτσα ενός κτιρίου στην ίδια πόλη.
Μια από τις διασημότερες ψευδαισθήσεις του Χάρι Χουντίνι ήταν η εξαφάνιση ενός ελέφαντα από την σκηνή στον Ιππόδρομο της Νέας Υόρκης. Είχε αγοράσει το κόλπο από τον μάγο Τσαρλς Μόριτ.
Το μεγαλύτερο μέρος του 1916, σε μια περιοδεία του, στρατολογούσε με δικά του έξοδα τοπικούς συλλόγους μάγων για να ενταχθούν στην εθνική εταιρία. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργήσει τον πλουσιότερο και μακροβιότερο οργανισμό μάγων στον κόσμο. Από το 1917 μέχρι τον θάνατό του, ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Αμερικανών Μάγων, που ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1902, στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο Χάρι Χουντίνι επιχείρησε να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο μάγων, επαγγελματιών κι ερασιτεχνών. Όπου κι αν ταξίδευε, έκανε μια μακροσκελή ομιλία στον τοπικό σύλλογο και συνήθως έδινε κι ένα συμπόσιο με δικά του έξοδα.
Το 1926, ο Χάρι Χουντίνι εκλέχθηκε για ένατη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Εταιρίας Αμερικανών Μάγων, όταν κάθε άλλος πρόεδρος έχει υπηρετήσει μόνο για έναν χρόνο. Διατέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Λέσχης Μάγων του Λονδίνου.
Στα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ο Χάρι Χουντίνι ξεκίνησε τη δική του βραδινή εκπομπή, που ονόμασε «Τρεις παραστάσεις σε ένα: Μαγεία, Αποδράσεις και Εκτεθειμένα Μέσα Απάτης».
Ο Χάρι Χουντίνι στον κινηματογράφο
Το 1906, ο Χάρι Χουντίνι άρχισε να δείχνει ταινίες με τις εξωτερικές του αποδράσεις. Στη Βοστόνη, παρουσίασε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Houdini Defeats Hackenschmidt». Ο Γκέοργκ Χάκενσμιτ ήταν ένας διάσημος παλαιστής της εποχής, όμως η ταινία χάθηκε κι έτσι δε γνωρίζουμε τη φύση του αγώνα τους.
Το 1909, γύρισε μια ταινία το Παρίσι για τη Cinema Lux, με τίτλο «Θαυμαστά κατορθώματα του διάσημου Χουντίνι στο Παρίσι». Ήταν μια χαλαρή αφήγηση με σκοπό να παρουσιαστούν μερικές από τις διάσημες αποδράσεις του Χουντίνι. Την ίδια χρονιά, δέχτηκε πρόταση να πρωταγωνιστήσει σε μια βουβή εκδοχή του «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» ως Κάπτεν Νέμο. Η ταινία δεν ξεκίνησε ποτέ.
Το 1918, ο Χάρι Χουντίνι υπέγραψε συμβόλαιο με τον παραγωγό ταινιών BA Rolfe για να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά 15 επεισοδίων με τίτλο «The Master Mystery», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1918 ταυτόχρονα με ένα μυθιστόρημα. Οικονομικά προβλήματα έφεραν το κλείσιμο της εταιρίας παραγωγής, αλλά η δουλειά αυτή οδήγησε τον Χάρι Χουντίνι στην υπογραφή συμβολαίου από την Famous Players-Lasky Corporation / Paramount Pictures, όπου έκανε δύο ταινίες, «The Grim Game» το 1919 και «Terror Island» το 1920. Το «The Grim Game» ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χουντίνι. Αρχικά θεωρήθηκε ότι χάθηκε. Υπήρχε μόνο ένα αντίγραφο κρυμμένο στη συλλογή ενός ιδιωτικού συλλέκτη και το γνώριζε μόνο μια μικρή ομάδα ατόμων. Μεταξύ αυτών και οι Ντικ Μπρουκς και Ντόροθι Ντίτριχ του Μουσείου Χουντίνι στο Σκράντον της Πενσυλβάνια. Μετά από προσπάθειες χρόνων, τελικά έπεισαν τον συλλέκτη να πουλήσει την ταινία στην Turner Classic Movies. Στις 29 Μαρτίου 2015, η TCM πρόβαλε την ταινία στο κοινό, ως αποκορύφωμα του ετήσιου τετραήμερου φεστιβάλ τους στο Χόλυγουντ.
Όταν ο Χάρι Χουντίνι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, έφτιαξε τη δική του εταιρία παραγωγής ταινιών, την «Houdini Picture Corporation». Πρωταγωνίστησε εκεί σε δύο ταινίες, «The Man from Beyond» το 1921 και «Haldane of the Secret Service» το 1923. Επίσης, ίδρυσε και τη δική του επιχείρηση, τη «The Film Development Corporation» (FDC), επενδύοντας σε μια νέα διαδικασία ανάπτυξης ταινιών. Ο αδερφός του, Θίοντορ, άφησε την καριέρα του μάγου για να διευθύνει την εταιρία. Ο μάγος Χάρι Κέλλαρ ήταν μεγάλος επενδυτής της. Η καριέρα στην υποκριτική και η FDC δεν είχαν επιτυχία και το 1923 ο Χάρι Χουντίνι εγκατέλειψε τον κινηματογράφο λέγοντας ότι δεν είχε κέρδη.
Τον Απρίλιο του 2008, η Kino International κυκλοφόρησε μια σειρά DVD με σωζόμενες ταινίες του Χουντίνι, όπως «The Master Mystery», «Terror Island», «The Man From Beyond», «Haldane of the Secret Service», πέντε λεπτά από το «The Grim Game», πλάνα ειδήσεων από αποδράσεις του από το 1907 ως το 1923 κι ένα κομμάτι του «Θαυμαστά κατορθώματα του διάσημου Χουντίνι στο Παρίσι», χωρίς αυτό να έχει ταυτοποιηθεί.
Ο αεροπόρος Χουντίνι
Το 1909, ο Χάρι Χουντίνι γοητεύτηκε από την αεροπορία. Αγόρασε ένα γαλλικό διπλάνο Voisin από τους Χιλιανούς αεροπόρους Χοσέ Λουίς Σάντσες-Μπέσα και Εμίλιο Εντουάρντο Μπέλο. Μετά από μια συντριβή, έκανε την πρώτη του επιτυχημένη πτήση στις 26 Νοεμβρίου στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Την επόμενη χρονιά, έκανε περιοδεία στην Αυστραλία. Μαζί του πήρε και το αεροπλάνο, για να είναι ο πρώτος στη χώρα που θα πετάξει. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 1910, μετά από περισσότερο από έναν μήνα καθυστέρησης λόγω καιρού, ο Χάρι Χουντίνι έγινε ο τρίτος που πέταξε με ηλεκτρικό αεροπλάνο στην Αυστραλία, μετά τους Κόλιν Ντέφρις στις 9 Δεκεμβρίου 1909 και Φρέντερικ Σίριλ Κάστανς στις 17 Μαρτίου 1910. Μερικοί από τους θεατές υπέγραψαν και πιστοποιητικό που επαληθεύει το επίτευγμα.
Όταν ολοκληρώθηκε η περιοδεία στην Αυστραλία, ο Χουντίνι αποθήκευσε το αεροπλάνο του στην Αγγλία και ανακοίνωσε ότι θα το χρησιμοποιούσε για να πετάξει από πόλη σε πόλη στη επόμενη περιοδεία του. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να πηδήξει από αυτό δεμένος με χειροπέδες. Όμως, δεν ξαναπέταξε.
Ο Χάρι Χουντίνι και τα πνεύματα
Κατά τη δεκαετία του 1920, ο Χάρι Χουντίνι άρχισε την προσπάθεια να απομυθοποιήσει τα μέντιουμ, να δείξει πως εκμεταλλεύονται πενθούντες. Η πορεία του στον χώρο της μαγείας του επέτρεψε να αποκαλύψει διάφορους απατεώνες, που είχαν ξεγελάσει επιτυχώς πολλούς επιστήμονες. Ήταν, επίσης, μέλος μιας επιστημονικής επιτροπής που προσέφερε χρηματικό έπαθλο σε όποιον μπορέσει να αποδείξει υπερφυσικές ικανότητες. Κανείς δεν τα κατάφερε. Το πιο διάσημο, ίσως, μέντιουμ που απομυθοποίησε ήταν η Μίνα Κράντον, γνωστή και ως Μάρτζερι. Αυτή η δράση του Χουντίνι ενέπνευσε κι άλλους μάγους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Ο Χάρι Χουντίνι εξιστόρησε τα απομυθοποιητικά του κατορθώματα στο βιβλίο του «A Magician Among the Spirits». Αυτές οι δραστηριότητές του έθεσαν σε κίνδυνο την φιλία του με τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, που πίστευε ακράδαντα στον πνευματισμό στα τελευταία του χρόνια και αρνήθηκε να πιστέψει τον Χουντίνι. Ο Ντόυλ πίστευε ότι ο Χουντίνι ήταν ένα ισχυρό μέντιουμ και είχε κάνει πολλά από τα κόλπα του με το βοήθεια παραφυσικών ικανοτήτων. Η διαφωνία τους αυτή τους οδήγησε στο να ανταγωνίζονται δημόσια και ο Ντόυλ άρχισε να βλέπει τον Χουντίνι ως επικίνδυνο εχθρό.
Το 1926, ο Χάρι Χουντίνι προσέλαβε τον Χ.Φ. Λάβκραφτ και τον φίλο του, CM Eddy, Jr. για να γράψουν ένα βιβλίο για την απομυθοποίηση των θρησκευτικών θαυμάτων, που θα ονομαζόταν «Ο καρκίνος της δεισιδαιμονίας». Ο Χουντίνι είχε ζητήσει νωρίτερα από τον Λάβκραφτ να γράψει ένα άρθρο για την αστρολογία, που το πλήρωσε 75 δολάρια (σημερινά 1240), που, όμως, δε σώζεται. Επιβίωσε, όμως, μια λεπτομερής σύνοψη του βιβλίου, καθώς και τρία κεφάλαια της πραγματείας του Eddy. Τα σχέδια, όμως, για την έκδοση ματαιώθηκαν μετά τον θάνατο του Χουντίνι, καθώς η χήρα του δεν ήθελε να συνεχίσει.
Ο μυστηριώδης θάνατος
Στις 11 Οκτωβρίου 1926, ο Χάρι Χουντίνι ήταν δεμένος στο κελί του Κινέζικου Βασανιστηρίου, όταν έπαθε κάταγμα στον αστράγαλο. Οι γιατροί του σύστησαν να παραμείνει στο κρεβάτι. Εκείνος, όμως, ταξίδεψε στον Καναδά, όπου στις 22 Οκτωβρίου έδωσε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο McGill, με τον αστράγαλο να πονάει και να έχει πρηστεί.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, φοιτητές του πανεπιστημίου επισκέφτηκαν τον Χάρι Χουντίνι στο καμαρίνι του στο Princess Theatre του Μόντρεαλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Χουντίνι ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ, λόγω του αστραγάλου, και χαμένος στην αλληλογραφία του, όταν ένας από αυτούς, ο Τζόσλιν Γκόρντον Γουάιτχεντ, τον ρώτησε αν θα μπορούσε στ’ αλήθεια να αντέξει οποιοδήποτε χτύπημα στην κοιλιά, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα. Ο Χουντίνι απάντησε ότι το στομάχι του έχει αντέξει πολλά και θα μπορούσε να αντέξει και τα χτυπήματα, αν συγκεντρωνόταν κι ενεργοποιούσε τους κατάλληλους μύες. Τότε, ο Γουάιτχεντ, θεωρώντας ότι ο Χουντίνι ήταν προετοιμασμένος, του έδωσε τέσσερα χτυπήματα στην κοιλιά. Ετοιμαζόταν και για επόμενο, όταν τον σταμάτησαν βλέποντας τον Χουντίνι να τσακίζεται σε κάθε χτύπημα και καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε προετοιμαστεί. Αν βρισκόταν όρθιος, χωρίς τον σπασμένο αστράγαλο, θα είχε πάρει καλύτερη και σταθερότερη θέση. Ο Χάρι Χουντίνι σηκώθηκε αμέσως, χαμογέλασε και χτύπησε στην πλάτη τον Γουάιτχεντ, θέλοντας να δείξει ότι άντεξε.
Τις επόμενες δύο μέρες, παρουσιάστηκαν έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά, υψηλό πυρετό, εφίδρωση κι αδυνατούσε να κοιμηθεί. Ο γιατρός που τον είδε, ύστερα από προτροπή των συνεργατών του, είδε τον πυρετό να έχει φτάσει 39 και υποψιάστηκε οξεία σκωληκοειδίτιδα. Του συνέστησε να πάει αμέσως στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί. Ο Χάρι Χουντίνι, όμως, ετοιμάστηκε για την παράσταση, που έμελλε να είναι η τελευταία του.
Το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου 1926, ο Χάρι Χουντίνι έφτασε στο θέατρο Garrick στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν για την παράσταση, με τον πυρετό να έχει φτάσει 40. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, μάλιστα, λιποθύμησε, αλλά συνήλθε και συνέχισε. Όταν έπεσε η αυλαία, ο Χάρι Χουντίνι κατέρρευσε, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Grace του Ντιτρόιτ και χειρουργήθηκε. Η σκωληκοειδής απόφυση είχε σπάσει και μολυνθεί. Οι γιατροί του έδιναν μόνο λίγες ώρες ζωής. Πέθανε, τελικά, στις 31 Οκτωβρίου 1926, ανήμερα της γιορτής του Χάλογουιν, από περιτονίτιδα σε ηλικία 52 ετών.
Οι γιατροί ήταν σίγουροι ότι αιτία θανάτου ήταν το τραύμα, που έσπασε την σκωληκοειδίτιδα, παρά τη σπανιότητα της περίπτωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι, αν δεν πονούσε μετά τα χτυπήματα, θα είχε αντιληφθεί τον πόνο της ασθένειας και θα είχε πάει νωρίτερα στο νοσοκομείο. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν και θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο Χουντίνι έπεσε θύμα δολοφονίας παραθρησκευτικής οργάνωσης, που δεν αποδείχθηκαν. Η αστυνομία πήρε καταθέσεις από μάρτυρες του περιστατικού στο καμαρίνι, όπως οι Ζακ (ή Τζακ) Πράις και Σαμ Σμίλοβιτς (ή Σαμ Σμάιλι), οι οποίες επιβεβαίωσαν τα γεγονότα. Μετά τις καταθέσεις, η ασφαλιστική εταιρία του Χάρι Χουντίνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος οφειλόταν στο περιστατικό στο καμαρίνι και κατέβαλε διπλή αποζημίωση.
Η κηδεία του Χάρι Χουντίνι έγινε στις 4 Νοεμβρίου 1926 στη Νέα Υόρκη, με πάνω από 2.000 άτομα να παρευρίσκονται. Τάφηκε στο νεκροταφείο Μακφέλα στο Κουίνς, με το έμβλημα της Εταιρείας Αμερικανών Μάγων χαραγμένο στον τάφο του. Μια προτομή προστέθηκε το 1927, παρόλο που απαγορεύονται τα γλυπτά στα εβραϊκά νεκροταφεία. Το 1975, η προτομή βανδαλίστηκε και προσωρινές προτομές τοποθετούνταν μέχρι το 2011. Τότε, μια ομάδα που λεγόταν «The Houdini Commandos», από το Μουσείο Χουντίνι στο Σκράντον της Πενσυλβάνια, τοποθέτησε μια μόνιμη προτομή με την άδεια της οικογένειας του Χουντίνι και του νεκροταφείου.
Μετά τον θάνατο του Χάρι Χουντίνι, τα σκηνικά και τα εφέ του χρησιμοποιήθηκαν από τον αδερφό του, Θίοντορ, που τα πούλησε τελικά στον μάγο και συλλέκτη Σίντεϊ Χ. Ράντνερ. Μεγάλο μέρος αυτήw της συλλογής έχει αγοραστεί από τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.
Το μόνο που δεν τηρήθηκε
Η Μπες, μετά τοn θάνατο του συζύγου της, αντιμετώπισε προβλήματα με τα χρήματα, το αλκοόλ και όσους την πλησίαζαν λέγοντάς της ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με το πνεύμα του.
Λίγο πριν πεθάνει, ο Χάρι Χουντίνι της είχε υποσχεθεί θα προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της μετά θάνατον. Το μήνυμα που συμφώνησαν να δώσουν ήταν «Rosabelle, believe». Το Rosabelle ήταν το αγαπημένο τους τραγούδι, που ακουγόταν όταν γνωρίστηκαν. Για δέκα χρόνια μετά, η Μπες διοργάνωνε σεάνς, ελπίζοντας σε επικοινωνία. Δε συνέβη κι απελπίστηκε τόσο ώστε αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Το 1936, μετά από την τελευταία ανεπιτυχή σεάνς, η Μπες έσβησε το κερί που έκαιγε συνέχεια, μετά τον θάνατό του, δίπλα στη φωτογραφία του και είπε:
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φαντάσματα ή πνεύματα. Το ιερό του Χουντίνι καίγεται εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα σβήνω ευλαβικά το φως. Τελείωσε. Καληνύχτα, Χάρι».
Η Μπες Χουντίνι ήταν αδύναμη για αρκετό καιρό και ίσως να έπασχε από φυματίωση. Στις 11 Φεβρουαρίου 1943, ενώ ταξίδευε με το τρένο από Λος Άντζελες για Νέα Υόρκη, έπαθε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή και κατέληξε. Ήταν 67 ετών. Επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, αλλά δεν επετράπη από την καθολική οικογένειά της, γιατί δεν ήταν εβραϊκής καταγωγής. Τάφηκε 35 μίλια βόρεια στο νεκροταφείο Gate of Heaven στην κομητεία Γουέστσεστερ της Νέας Υόρκης.
Ακολουθεί βίντεο με μια από τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις του Χουντίνι:
Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:
- Harry Houdini, Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Χάρι Χουντίνι, Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου ο μάγος Χουντίνι αποχαιρετάει τα εγκόσμια και χάνεται στη σφαίρα του μύθου. (2021). Ανακτήθηκε από: https://www.ethnos.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; (2014). Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Ο θρυλικός Χουντίνι. Ο “μάγος” που πολέμησε τα μέντιουμ και τους απατεώνες πνευματιστές. Πέθανε στη σκηνή από τις γροθιές ενός πυγμάχου!, Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Τα μυστικά της Μπες Χουντίνι, της συζύγου του μάγου που γνώριζε τα κόλπα διαφυγής του. (2023). Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Harry Houdini, Ανακτήθηκε από: https://www.imdb.com/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23
- Ο μαέστρος της εξαπάτησης Χάρι Χουντίνι. (2013). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 9/10/23