Ηγουμενίτσα: Η πόλη πέρασμα για την Ευρώπη

Αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και καταφέρνει να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το πράσινο στοιχείο. Ο λόγος για την Ηγουμενίτσα, μια πόλη που αριθμεί περίπου 10.000 κατοίκους και ανέκαθεν θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και κατ’ επέκταση οικονομικούς κόμβους της Ελλάδας, καθώς στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας. Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί και τον πιο κοντινό θαλάσσιο δρόμο που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, και συγκεκριμένα με την Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια η Ηγουμενίτσα έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, αύξηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του λιμανιού της, αλλά και στη δημιουργία της Εγνατίας οδού, η οποία συνδέει την Ηγουμενίτσα με άλλες ελληνικές πόλεις, όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία της Ηγουμενίτσας

Αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, αποδεικνύουν πως ήδη κατά την μέση Παλαιολιθική περίοδο εντοπίζονται δείγματα ζωής, στην τοποθεσία όπου σήμερα βρίσκεται η Ηγουμενίτσα. Κατά την περίοδο του Χαλκού, η περιοχή ανήκε στους Θεσπρωτούς, αρχαίο ελληνικό φύλο που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή της Ηπείρου. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές που γίνονται στην Οδύσσεια για την περιοχή της Ηγουμενίτσας, καθώς σύμφωνα με το μύθο, το μικρό νησί Πρασούδι, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας, αποτέλεσε τον βράχο απ’ όπου ο Πολύφημος έριξε τον Οδυσσέα.

Ηγουμενίτσα
Πηγή εικόνας: 2.bp.blogspot.com

Κατά την Κλασική εποχή, ιδρύεται περιφερειακά της Ηγουμενίτσας, ένας σημαντικότατος τόσο από οικονομικής, όσο και από διοικητικής άποψης, οικισμός. Σε αυτόν κατοικούν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της περιοχής κατά την περίοδο την οποία άνθισε. Ο οικισμός αυτός καταφέρνει να αναπτυχθεί μέχρι και τον 2ο αιώνα π.Χ., οπότε και καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους.

Διαβάστε επίσης  Στοά Μοδιάνο: Μια από τις παλαιότερες αγορές της Θεσσαλονίκης

Μια άλλη σημαντικότατη ανακάλυψη των αρχαιολογικών ερευνών, αφορούσε στην περιοχή που είχε δημιουργηθεί πολύ κοντά στο σημερινό Λαδοχώρι. Λουτρά, ιδιαίτεροι τάφοι, κτίρια και επαύλεις, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πλούσιου ρωμαϊκού οικισμού που ήκμασε κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.

Ηγουμενίτσα
Πηγή εικόνας: i0.wp.com

Στην περίοδο του Μεσαίωνα, η Ηγουμενίτσα, όπως και πολλές άλλες γύρω περιοχές, υπέφεραν από ασταμάτητες επιδρομές ξένων λαών. Οι λαοί αυτοί ήταν οι Σλάβοι, οι Γότθοι, οι Βάνδαλοι και οι Οθωμανοί. Περί το 1285, η Ηγουμενίτσα μαζί με άλλες περιοχές δόθηκε ως προίκα στην γυναίκα του Φιλίππου Τάραντα ,Θυγαρ. Λίγα μόλις χρόνια αργότερα ο έλεγχος του τόπου αυτού πέρασε στους Ενετούς, οι οποίοι με ιδιαίτερα περίτεχνο τρόπο οικοδόμησαν ένα κάστρο, επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική του Βυζαντίου. Η περίοδος ακμής που γνώρισε η Ηγουμενίτσα τα χρόνια εκείνα, δεν κράτησε πολύ, καθώς μετά από ανεπανάληπτες μάχες μεταξύ Ενετών και Οθωμανών, το 1685, το μεγαλοπρεπές κάστρο ανατινάχθηκε από τον Ενετό Μοραζίνι.

Η Ηγουμενίτσα, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, οικοδομήθηκε το1908, με πρωτοβουλία του Χαμίτ Μπέη, ο οποίος θεώρησε πως το λιμάνι που βρίσκονταν εκεί θα ήταν τεράστιας αξίας, γεγονός που απαιτούσε και τη δημιουργία μια πόλης ώστε να το πλαισιώνει. Η πόλη που είχε σκοπό να δημιουργήσει θα έπαιρνε τη ονομασία του Σουλτάνου και θα αφιερωνόταν σε αυτόν. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του όμως ναυαγούν, όταν ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την περιοχή, το 1913.

Ενώ μετά την απελευθέρωση της περιοχής, η Ηγουμενίτσα αρχίζει να ακμάζει, να χτίζονται σημαντικά κτίρια και να αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών. Οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές και προκαλούνται τόσο από τις γερμανικές δυνάμεις, όσο και από τους Αλβανοτσάμηδες, οι οποίοι συνεργάζονταν συστηματικά με τους Γερμανούς. Η ανοικοδόμηση της Ηγουμενίτσας ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, και για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκε ένα νέο σχέδιο, διαφορετικό από αυτό που ήδη υπήρχε.

Διαβάστε επίσης  Χωριά που ο λιγνίτης έσβησε από το χάρτη

Η Ηγουμενίτσα σήμερα

Πλέον η Ηγουμενίτσα αποτελεί μια όμορφη ελληνική πόλη που συνδυάζει τέλεια το βουνό με τη θάλασσα. Ο τουρισμός που διαθέτει, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αξιοσημείωτος καθώς αφ’ ενός είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες της παραλίες και τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, αφ’ ετέρου όμως αποτελεί και πέρασμα που συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Ιονίου πελάγους, αλλά και με τα μεγάλα λιμάνια της Ιταλίας, όπως το Μπάρι, το Πρίντεζι και η Ανκόνα. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, μετά από αυτό του Πειραιά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο που διατηρείται στην περιοχή, προσφέρει στους επισκέπτες μια εμπειρία αναζήτησης της γνώσης, της παράδοσης και της ιστορίας της Ηγουμενίτσας. Η κοντινή απόσταση της Ηγουμενίτσας από τα Ιωάννινα, αλλά και από μικρότερες τουριστικές περιοχές όπως είναι τα Σύβοτα και η Πάργα, την καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα περάσματα και η παραμονή σε αυτό εγγυάται χαλάρωση και αναψυχή σε όλους τους επισκέπτες της.

Ηγουμενίτσα
Πηγή εικόνας: energypress.gr

Πηγές:

 Σύνταξη κειμένου: Ευθυμία Μερτσανίδου

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής,στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία και λατρεύει να διαβάζει βιβλία καθώς και να γράφει δικά της κείμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου