Aριστερά προς τα Δεξιά και μια Δεξιά στα άκρα

Ποιος να το φανταζόταν στη Γαλλία του 1789, τη στιγμή  που γεννήθηκαν οι όροι «Δεξιά» και «Αριστερά», ότι σε βάθος χρόνου θα εξέφραζαν δυο αντίρροπες πολιτικές ιδεολογίες διεθνώς. Με στόχο αποκλειστικά την πρακτική λύση του  φραστικού ζητήματος  που προκλήθηκε στη συντακτική συνέλευση σχετικά με την επίκληση των δύο ομάδων που σχηματίστηκαν από τους ίδιους τους υποστηρικτές της επανάστασης και ακολούθησαν διαφορετικά ιδεολογικά μονοπάτια, ο Δεξιός εξέφραζε τη συνέχεια του καθεστώτος , ενώ ο Αριστερός αντιπροσώπευε την προχωρημένη άποψη και τη ριζική αλλαγή. Στη συνεδρίαση της 23ης  Ιουνίου του 1789,  ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ , καθήμενος στο κέντρο της αίθουσας συνεδριάσεων βρήκε δεξιά του τους εκπροσώπους  των αριστοκρατών οι οποίοι θεώρησαν  τιμητικό το να στέκονται «δεξιά του βασιλιά» και αναγκαστικά την κατώτερη τάξη του λαού στα αριστερά του.Με την πάροδο του χρόνου οι όροι φορτιζόμενοι θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τα δεδομένα της εκάστοτε περιόδου υπέστησαν αρκετές σημασιολογικές παραλλαγές τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα του 2017, ωστόσο, δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα όσον αφορά την διάκριση αριστεράς και δεξιάς. Όταν η φερόμενη ως αριστερή κυβέρνηση υπογράφει ασύστολα μνημόνια ενώ διακηρύττει εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητος και η δεξιά αντιπολίτευση διακρίνει ως μοναδική λύση τις εκλογές, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, κατά πόσο ο πολιτικά ενεργός πολίτης μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός ή αριστερός; Όταν οι λέξεις αποτελούν απλώς μια κορνίζα και επικρατεί μια σύγχυση εννοιών ενώ λύση δεν δίνεται απο κανένα πώς είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιπροσώπευση των δύο αντικρουόμενων πολιτικών ρευμάτων και τελικά πού μπορεί να ενταχθεί όποιος επιθυμεί να αναμειχθεί στο πολιτικό γίγνεσθαι ;

Διαβάστε επίσης  Εργαζόμενοι Φτωχοί και ο Κλάδος της Εστίασης

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση κατηγορήθηκε χθες, Παρασκευή 09/06/2017, από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απραγία και παθητική αποδοχή των όρων που θέτουν οι δανειστές καθώς και για διαπραγματευτική ανικανότητα. Όντας ιδιαίτερα καυστικός ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε  τη διενέργεια εκλογών ως το μοναδικό καταφύγιο για τη λύση των προβλημάτων. Η αντίδραση του Μαξίμου απέδειξε τη συνέχεια της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας ανέφερε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης σωπαίνει ενοχικά για τις καταγγελίες του κ. Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή και ματαιοπονεί ζητώντας εκλογές, γιατί οι εκλογές θα αργήσουν ακόμη δύο χρόνια και κάτι μήνες».

Η καταφανής πολιτική αστάθεια, λοιπόν, η οποία συνοδεύεται από μια συστηματική αποποίηση ευθυνών παρ’ όλο που είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ανάληψη τους και η έμπρακτη δράση, είναι στοιχείο αποδεικτικό ότι ο συνεχής βερμπαλισμός και η αδιάκοπη κριτική των όσων βρίσκονται  «απέναντι» πολιτικά στερούνται ουσίας. Το πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία κατανόησης της αναγκαιότητας μιας κοινής πολιτικής γραμμής και μιας αμοιβαίας, συντεταγμένης δράσης. Η μυστική συνταγή είναι σαφώς η παύση των πολιτικών διαξιφισμών, ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος και –γιατί όχι- η σύμπραξη. Σε μία πολιτική περίοδο ασάφειας των εννοιών Αριστερά και Δεξιά, άλλωστε,  μια κοινή πολιτική γραμμή δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση κατάφωρη σύγκρουση ιδεολογιών.

Η διαιώνιση, βασικά, των αντιπαραθέσεων με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία χάσματος, το μόνο που επιφέρει είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η παραίτηση από την ενασχόληση με τα κοινά και μια εμμονική κομματικοποίηση. Η μέχρι τώρα αδυναμία ελάφρυνσης των μειζόνων προβλημάτων και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας  το μόνο που πρόκειται να έχει ως αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποδιοργάνωση. Η αδράνεια πάντως θα εγείρει στις επόμενες εκλογές  ένα και μοναδικό ερώτημα: «Δοκιμασμένη -χρόνια τώρα- Δεξιά ή μια φερόμενη ως Αριστερά που δεξιά γέρνει»; Και αν, από την άλλη, η επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης έγινε με την ελπίδα μιας κάποιας  επίλυσης των θεμάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και πολιτική, μετά την αριστερά …τι ;

Διαβάστε επίσης  Οι "περίεργες" εξαφανίσεις ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία

 

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Φεβρουαριου 1998,μεγάλωσε στην Κοζάνη.Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας (φοιτητική ομάδα) της πόλης. Ο ελέυθερος χρόνος πάντα σηματοδοτείται απο ωραία βιβλία, καλή μουσική και Swing χορό.

"Work hard,stay positive,wake up early.It's the best part of the day.Feel the majesty of the sun,the sky,the sea.Believe in yourself and remember...when you're in peace...it's o position of power."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν