Οι καταστροφικές πλημμύρες και το «μπαλάκι» των ευθυνών

21 Νοεμβρίου 2017

Οι πλημμύρες της περασμένης Τετάρτης, που ολοσχερώς κατέστρεψαν τη Δυτική Αττική, αναμφισβήτητα απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αναποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ενώ υποχρεούται να προνοεί και να προλαμβάνει καταστάσεις με τα κατάλληλα σαφώς έργα, βρέθηκε εκτός απροόπτου (;) . Ο τραγικός απολογισμός των 20 νεκρών, οι αγνοούμενοι, όπως και οι περιουσίες και οι ίδιες οι κατοικίες των πολιτών που έπληξε η σφοδρή κακοκαιρία, επιβεβαίωσαν την ανυπαρξία μέριμνας από πλευράς του κρατικού μηχανισμού για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Και ενώ οι πολίτες υφίστανται κακουχίες, οι ιθύνοντες επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο εκ του ασφαλούς.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου,  αναφερόμενη στις συνέπειες της φονικής καταιγίδας επισήμανε ότι «συνέβη σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, που σωρεύει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες». Το πρόβλημα έγκειται στο ότι «συνέβη» και στο ότι «εδώ και δεκαετίες» ουδεμία κίνηση για την επίλυση των δομικών αυτών προβλημάτων ενεργείται.

Ανακοίνωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ. Απόλυτα «στοχευμένα», όπως: οι διευθετήσεις των χειμάρρων Αγ. Ιωάννη και Σούρες Θριασίου πεδίου, τμήμα του παραποτάμου Σαρανταποτάμου και η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης. Με την ευκαιρία διαψεύδει κατηγορηματικά την περιρρέουσα φημολογία ότι η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπόθεση «ως επιτομή της γραφειοκρατίας, της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εντέλει της αναποτελεσματικότητας. Ενημερώνει ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε «και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017 (!) την απάντηση του τελευταίου, ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω… Δασικών Χαρτών».

Εδώ και αρκετές μέρες σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και στο διαδίκτυο εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνουν το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλο. Μα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς σαφώς όλοι μπορούν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους από την οπτική τους γωνία. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, ούτε ο χρόνος γυρίζει πίσω. Η ανάληψη ευθυνών όσων δεν έπραξαν το δέον κρίνεται πέρα ως πέρα αναγκαία. Όχι όμως θεωρητικά και με συζητήσεις επί συζητήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση της «τυφλής» δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης  Τα παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου τομέα
Advertising

Advertisements
Ad 14

Σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι αρμόδιοι, περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες  στην Εγκύκλιο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ που εκδόθηκε, προς τραγική ειρωνεία… πριν λίγες ημέρες, (1/11/2017).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Ο τ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακκάς, γράφει αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ρένας Δούρου το 2014, μετά τις καταστροφές στην Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά, αλλά και το πλήθος αναφορών της για την ανάγκη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων:

Advertising

«Δηλαδή γνώριζε το θέμα και τον κίνδυνο των πολιτών και παρά ταύτα τους εξέθεσε, ενώ έπρεπε ως Περιφερειάρχης να τους βοηθήσει έγκαιρα και να μην προκληθούν βλάβες στην υγεία ή θάνατοι. Το έγκλημα έχει όνομα. Λέγεται Έκθεση άρθρου 306 παρ 2 περιπτ β ΠΚ και τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 6 έτη. Θυμήσου το άρθρο 268 β,γ ΠΚ ( Πλημμύρα 6) που ορίζει μέχρι ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που επήλθε 1 θάνατος.
Κα Δούρου τα εγκλήματα της πλημμύρας και της έκθεσης τα γνωρίζεις; Το αντιπλημμυρικό σου σχέδιο το γνώριζες. Άρα είχες τη γνώση της επερχόμενης πλημμύρας και τον κίνδυνο για τις ζωές των συμπολιτών σου. Τώρα ανέλαβε τις διοικητικές, αστικές και ποινικές σου ευθύνες ».

Η Περιφερειάρχης βέβαια δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη, αν αποδειχθεί ότι όντως προκύπτουν ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από ευθύνες της Περιφέρειας τονίζοντας εντούτοις ότι σίγουρα δε θα επωμιστεί την ευθύνη άλλων, παραγόντων, που «επί χρόνια οικοδόμησαν ένα σύστημα ατιμωρησίας». Υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται «μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες» που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές και ότι «ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις και κατεδαφίσεις».

Διαβάστε επίσης  Είναι τελικά οι Σ.Δ.Ι.Τ το μέλλον?

 Η επόμενη ημέρα

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Advertising

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υποδομών και μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, τόνισε ότι στην περίπτωση της Νέας Περάμου, «δυστυχώς το νερό  ρέει από διάφορες πλευρές ενώ είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις και παράλληλα η οχύρωση με έξι χιλιάδες σακιά άμμου να έχουν διανεμηθεί στους κατοίκους».«Αυτοί που χτίζουν σπίτι πάνω σε ρέμα έχουν πάρει υπογραφή πολεοδόμου, άρα λοιπόν όλοι έχουμε συνευθύνη», τόνισε ο κ. Μαυραγάννης. «Εφεξής, κανένα έργο δεν πρέπει να ξεκινά εάν εκκρεμούν έργα που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας», πρόσθεσε.Το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στη Μάνδρα είναι μερικώς κατεστραμμένο, και το νερό από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα διάφοροι δήμοι της Αθήνας να έχουν αποστείλει υδροφόρες.

Advertising

Σε εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες, παραμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από φορείς, εταιρείες και πολίτες.

Διαβάστε επίσης  Η αντεργατική νομοθεσία που εισηγείται ο Μακρόν

Σε άμεση προτεραιότητα θέτει η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) την εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους πληγέντες από τις θεομηνίες ασφαλισμένους. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε την Παρασκευή  τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις σχετικά με τις φορολογικές  υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σύμης, της ΠΕ Ρόδου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, σε όλη χώρα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.

Κοιτώντας πέρα από κάθε στατιστική, κάθε αριθμό, πέρα από κάθε «ρήξη» στο πολιτικό σκηνικό για την επίρριψη ευθυνών, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και στην αμερόληπτη κρίση της, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Advertising

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Φεβρουαριου 1998,μεγάλωσε στην Κοζάνη.Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας (φοιτητική ομάδα) της πόλης. Ο ελέυθερος χρόνος πάντα σηματοδοτείται απο ωραία βιβλία, καλή μουσική και Swing χορό.

"Work hard,stay positive,wake up early.It's the best part of the day.Feel the majesty of the sun,the sky,the sea.Believe in yourself and remember...when you're in peace...it's o position of power."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε